Behandler.no - Norges største oversikt

Mat kan bedre ADHD -symptomer

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 08.02.2012


Bruken av ADHD-medisiner øker stadig i Norge, men heldigvis er det mange forskere som ser på hvordan endret kostholdet kan virke inn. Amerikanske forskere har nylig gjennomgått en rekke studier.
Enorm økning av medisinbruk
Godteri og pølser
Urolige barn fikk det bedre uten melk
Test-diett med ren mat
Kritisk til medisinering


Det har blitt gjort flere undersøkelser om hvordan personer med såkalt ADHD-Attention Deficit Hyperactivity Disorder, kan få det bedre ved hjelp av endret kosthold. Nå har amerikanske forskere gjennomgått 70 rapporter, som viser at mange er enige om at kosthold har effekt og kan dempe sympomer hos barn.

Enorm økning av medisinbruk
Det er stadig flere barn som får en ADHD diagnose. Å leve med konsentrasjonsproblemer og uro er en utfordring og mange velger å ty til medisiner for å dempe symptomer.

Forbruket av sentralstimulerende medikamenter som som Ritalin, Concerta, Strattera er formidabelt her til lands. Tallene til fra Apotekerforeningen fra 2011 viser at bruken iløpet av de siste seks år er doblet. Mer enn 30.000 personer bruker nå ADHD-medisin i Norge.


Men kanskje kunne medisineringen for mange bli trappet ned eller blitt erstattet med bedre hjelp. Angst, depresjon, hjerteflimmer, leverskader og selvmordsforsøk er blant bivirkningene man risikerer ved bruk av de mest vanlige ADHD-medisinene. De amerikanske forskerne konkluderer iallefall med at riktig kosthold kan hjelpe dem som er plaget av ADHD-symptomer.

Godteri og pølser
Hva som er det riktige kostholdet er ikke entydig, men noen saker er de fleste av de 70 studiene som inngår i meta-undersøkelsen enige om, som f.eks. at det er lurt å holde seg unna godteri, is og pølser og at et sunt kosthold med tilskudd av fiskeolje kan dempe symptomer hos barn.

De foreslår et kosthold med fisk og meieriprodukter. Meieriprodukter er det forøvrig delte meninger om sammenlignet med helt andre undersøkeler. De anbefaler å kutte ned på mettet fett fra kjøtt, smør, margaring, palmeolje og kokosfett og altså spise rikelig med mager fisk og meieriprodukter, samt grønnsaker og frukt. De foreslår også å velge grovt brød og fullkornspasta.

De mener også at det kun er i de tilfellene barn er allergiske at det kan være fordel å holde seg bort fra nøtter, meieriprodukter, sjokolade, sitrusfruketer og kunstige fargestoffer.

Forslår å spise:

Ren mat
Fiskeolje, Omega 3
Fullkornsprodukter

Unngå, forsiktig med
eller spise lite:
Mat som er allergifremkallende for den enkelte
Godteri
Is
Pølser

Sjekke intoleranse:
Gluten
Melk

Urolige barn fikk det bedre uten melk
Mens den amerikanske undersøkelsen konkluderer med å foreslå meieriproudkter, viser en annen undersøkelse gjort i Norge at mange som hadde fått en ADHD-diagnose fikk det bedre når de kuttet ut melk.

Den norske studien ble gjort ved i 2008 ved Madlavoll skole i Stavanger, av spesialpedagog Magne Nødland sammen med professor Ann-Mari Knivsberg ved Universitetet i Stavanger og dr.med. Karl Ludvig Reichelt ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, hvor 23 barn i alderen 4-11 år deltok.

Det var tett samarbeid med foreldrene gjennom hele perioden. De fikk kostholdsveiledning i hvordan de skulle støtte prosjektet ved å gi barna melkefri kost. Etter ett år ble barna evaluert, og man fant at omlegging av kostholdet hadde hatt stor betydning på barnas konsentrasjon og adferd.


Test-diett med ren mat
Nederlandske forskere publisert en artikkel i Lancet i 2011, hvor de ser på sammenhengen mellom ADHD og mat. 40 barn mellom fire og åtte år deltok I en undersøkelse, hvor de fikk en spesialdiett I fem uker, og effekten var slående. Forskerne observerte dramatisk effekt hos to tredeler av barna.

Barna som deltok fikk en diett bestående av vann, hvitt kjøtt, enkelt grønnsaker, ris og frukt. Denne dietten ble brukt som eliminasjonsmetode, for å avdekke reaksjoner relatert til mat. Symptomene kom for mange tilbake da de begynte å spise den maten de vanligvis spiste.

De nederlandske forskerne understreker at anbefalingen om at barn med ADHD skal gjennom en test-diett, forutsetter at foreldrene er motivert - og at dette følges tett opp av fagfolk.


Kritisk til medisinering
Joar Tranøy, psykolog og kriminolog har jobbet flere år i PP-tjenesten. Aage Georg Sivertsen er utdannet historiker og kriminolog.

I boka ”ADHD, Piller på avveie”, utgitt I 2007 tar Sivertsen og Tranøy er oppgjør med diagnostisering og behandling av ADHD, som nærmest har blitt en folkesykdom.
-Boken er en beretning som dokumenterer overgrep og som stiller en rekke vesentlige spørsmål, ifølge forfatterne.

-Forskning har i flere tilfeller påvist hvordan medisinsk profesjon har gjort såkalte sosiale avvikere til gjenstand for medisinsk behandling.

Forfatterne mener den norske skole og foreldrene må ta en stor del av ansvaret for at barn og unge tvinges til å innta tabletter for å tilpasse seg samfunnets normer men at hovedansvaret må bæres av Stortinget og politikerne.Relaterte saker:

ADHD – feilbehandling av barn som oppfører seg ”annerledes”
Skolebarn dopes ned med narkotiske medisiner, men det finnes gode metoder som hjelper.

Vi vil bli friske – uten bivirkninger - Legemidler på bekostning av helsen

Omega 3 og Omega 6 fettstoffer hjelper barn med ADHD

Dansterapi hjelper barn med ADHD

Nevrofeedback hjelper barn med ADHD

Kurs - ADHD uten piller

Ønsker du kontakt med en kostveileder eller ernæringsterapeut –
Finn kvalifisert bhandler – behandler.no


Ressurssted:
Norsk proteinintoleranseforening


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.