Behandler.no - Norges største oversikt

Rosmarin skjerper hjernen

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 22.03.2012

Urten rosmarin har blitt brukt både som krydder, som medisin og i rituell sammenheng gjennom århundrer. Nå har britiske forskere funnet ut at den kan få oss til å tenke raskere og mer presist. Kan rosmarin hjelpe personer med Alzheimers demens?


Bedre hjernefunksjon
Rosmarin for mange formål
Alzheimers demens og rosmarin
ForsiktighetsreglerFolk flest bruker rosmarin som krydderurt i maten, men den har gjennom tiden blitt høyt verdsatt for en rekke egenskaper. Allerede i middelalderen var rosmarin kjent for å stimulerte hukommelsen. Innen alternativ behandling og naturmedisin er plantens varmende egenskaper ofte brukt for å stimulere nervesystemet, kretsløpet og mage- og tarmfunksjon. Utvortes brukes urten i kremer for å lindre muskelsmerter og gikt.

Det finnes bevis helt bak til oldtiden, over 4.000 år tilbake, på at sumererne benyttet seg av duftende urter. I det gamle Romerriket hadde de stor kunnskap om de forskjellige planter og egypterne hadde en utstrakt bruk av eteriske oljer. Idag vet aromaterapeuter, og behandlere som behersker urtemedisin, å nytte disse egenskapene.


Bedre hjernefunksjon
Nå har hjerneforskere fra Northumbria University i England vist at hjernen fungerer bedre når vi har eterisk olje fra rosmarin i blodet. Det er snakk om stoffet 1,8-cineol, som blir opptatt I kroppen via nesen eller lungene, det vil si vi puster inn de eteriske oljene i urten, som derfra trenger inn I blodbanen.

Denne engelske undersøkelsen er forholdsvis liten, med tyve deltager. Disse fikk testet sine kognitive prestasjoner mens de ble utsatt for ulike nivåer av rosmarin aroma. Resultatet viser at jo høyere konsentrasjon av rosmarin man har I blodet, desto bedre fungerer hjernen. Undersøkelsen er publisert i Therapeutic Advances in Psychopharmacology, februar 2012.


Rosmarin for mange formål
Rosmarin vokser opprinnelig i middelhavsområdet, og kom til Norge først i 1666, hvor den ble dyrket i Akerhus’ hage. Tidlig på 1300-tallet ble planten brukt til tannpleie i Europa, og den var en verdsatt urt da pesten herjet. Folk bar rosmarin i poser rundt halsen, både som vern mot pesten og for å kunne puste inn den friske duften.

Av samme grunn ble det tent bål med blant annet rosmarin i pestherjede områder, for rosmarin renset luften og dempet stanken av pest og død. Greiner av rosmarin ble også strødd utover i rettssaler for å beskytte mot flekktyfus.

Rosmarin ble også tidlig populær fordi folk mente den stimulerte hukommelsen. Derfor ble rosmarin brukt som symbol i minnesamvær og begravelser.

Selv Shakespeare nevner rosmarinens
effekt på hukommelsen i en av sine tekster.
”There’s rosmary, that’s for rememberance”
sier Ophelia i Hamlet.


I middelalderen ble rosmarin også brukt i bryllup fordi det var en alminnelig oppfatning at rosmarin var lykkebringende for kjærlighet og troskap. Bruden bar en krone av rosmarin, mens brudgommen og bryllupsgjestene gikk rundt med en rosmarinkvist.

Urten ble også brukt som beskyttelse mot det onde og folk ble rådet å ha rosmarin utenfor huset for å skremme bort hekser. Det var vanlig å legge rosmarin under hodeputen som beskyttelse mot mareritt.

Rosmarin kan også brukes til skjønnhetspleie. Den er særlig gunstig i shampoer, kjent for å stimulerer hodebunnen og hårveksten, samt motvirke irritasjon i hodebunnen.


Alzheimers demens og rosmarin
Forskere på området naturmedisin og naturlegemidler viser for tiden stor interesse for mekaismene som rosmarin kan tilføre hjernen og vil undersøke om rosmarin kan brukes i behandling av Alzheimers demens.

Idag er rosmarin lett tilgjengelig, men i Norge er det store begrensninger på hva som er lov til å selge av urter. Statens legemiddelverk har en liste over godkjente urter - den såkalte Urtelisten, og hvis en urt ikke er oppført på denne listen, kommer den per definisjon i kategorien "legemiddel" .

Når en urt viser seg å være virksom mot en eller flere sykdommer, blir urten ganske raskt klassifisert som "legemiddel" , havner innenfor den farmasøytiske industrien og dermed som oftest vanskelig å få tak i. Følg med!Forsiktighetsregler ved bruk av Rosmarin
Ufortynnet rosmarinolje kan ved langvarig hudkontakt gi rødt utslett med blemmedannelser, på simhinner enda sterkere irritasjon, evt. også store vevsskader. Inntak av for store mengder av rosmarin eller rosmarinolje kan bl.a gi illebefinnende og brekninger, sterk betennelse i mage og tarmkanalen, lever og nyreskader. I skjeldne tilfeller epilepsilignende kramper, koma og lungeødem, som kan føre til døden. Det anbefales også å unngå rosmariin I forbindelse med behandling under graviditet.

Forøvrig er det trygt å bruke rosmarin i foreskrevne menger og det skal være, trygt - også for gravide, å bruke rosmarin i sammenheng med mat.
Kilde: Naturmedel, 1988, Hans Bertil Juneby


Relaterte linker:

Markedsplassen – Urter

Finn behandler – behandler.no
Søk på aromaterapi, urtemedisn, biopati, naturopati osv.

Kurs
Alternativ.no/Kurs, Urter - urtemedisin - phytoterapi

Utdanning
Alternativ.no/utdanning, Urter
Alternativ.no/utdanning, Aromaterapi
Alternativ.no/utdanning, Biopati

Forøvrig inngår urtelære I andre studier som f.eks. homeopati, naturopati, helhetsterapi mm
Se oversikten Utdanning – skoler, alternativ behandling

Les mer om behandlingsmetoderFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Turid Eriksen 08/06/2012 - 22:36

Jeg mener å ha lest at rosmarin kan brukes til å holde flått (skaumann) borte. Stemmer det?


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.