Behandler.no - Norges største oversikt

Medisinplanter i norsk natur

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 16.05.2012Forside bok Norske medisinplanterGjennom praktisk anvendelse i tusenvis av år er urter den mest brukte formen for medisin i verden. Forskning utført det siste århundret har også dokumentert at urtene virker, sier bokaktuelle Rolv Hjelmstad.Glemte urter
Naturens apotek
Nyttig kunnskap
Rosenrot – en favoritt
Streng lovgivning
Urtemedisin er vanligI skog og mark bugner det av medisinske planter til fri benyttelse. Gjennom alle tider har folk på naturlig vis brukt planter som medisin mot både små og store plager og sykdommer, til avgiftning og forebygging av sykdom. I mange tilfeller kan urter være den beste medisinen.

-Ved noen sykdommer, som kroniske tarmbetennelser og en del revmatiske plager, har urtemedisinen faktisk mer å stille opp med enn skolemedisinen, sier forfatter og fagmann Rolv Hjelmstad til alternativ.no

Ifølge han kan urter brukes til behandling av nærmest ethvert tenkelig helseproblem. Men man skal vite hva man gjør og utvise forsiktighet.Rolv Hjelmstad har den tyngden som skulle til for å lage dette etterlengtede verket om våre medisinplanter. Foto: Bertil Berg-Olsen©
Glemte urter
Men hvordan står det egentlig til med vår kunnskap om urter? Det er mange år siden norske skoleelever hadde obligatorisk plantelære med eget herbarium. Læren om vår flora, som er en viktig og nyttig del av vår allmennkunnskap, står i fare for å gå i glemmeboka. Likeså kunnskapen om hvordan planter kan brukes som mat og medisin. Samtidig står vår natur full av frodige, helsebringende vekster klare til å brukes.

-Folk flest har i våre dager alt for liten artskunnskap. De vet ikke hva de kan plukke, og faren for å samle forvekslingsarter, som kan være giftige, er stor.
De fleste kjenner heller ikke til hva de kan bruke urtene til, eller hvordan de skal tilberedes, sier Rolv Hjelmstad, mannen som kjenner bedre til dette feltet enn de fleste andre her til lands.

Nå har han gitt ut boken «Medisinplanter i Norge, helsebringende vekster i naturen». Hjelmstad har en lidenskap både for planter og det å kunne hjelpe folk. Og med bakgrunn som botaniker, urtemedisinsk sakkyndig, kursholder og terapeut, har han den tyngden som skulle til for å lage dette etterlengtede verket om våre medisinplanter.


Naturens apotek

Løvetann kan bl.a virke urindrivende, avførende, galledrivende, leverstyrkende, avgiftende og antirevmatisk.
Foto: Rolv Hjelmstad©
Rett utenfor vår egen stuedør finner vi naturens store apotek, og det står der for det meste ubrukt. For det finnes nyttige virkestoffer - ikke bare i sjeldne planter vi må lete etter, men også blant de som vi luker vekk som ugress, eks. brennesle, løvetann og groblad. Mange av disse plantene kan brukes til både mat og medisin.

I sin bok presenterer Hjelmstad rundt 200 viltvoksende medisinplanter i Norge på en måte som gjør at man får lyst til å slippe det man har i hendene og springe ut i naturen. I tillegg til sin store kjærlighet til norsk flora, er han også en dyktig plantefotograf, og har tatt alle bildene i boken selv.
Når kan man bruke urter som medisin?

- Ved akutte tilstander, som betennelser, blødninger, skader og midlertidige stress-situasjoner.
- Ved kroniske sykdommer kan urter bremse eller stanse utviklingen.
- Som lindrende medisin for pleiepasienter og døende personer.
- Til styrking av immunforsvaret.
- Urter er ofte kraftige antioksidanter.
- Mange urter virker hemmende på kreftceller.
- Noen urter virker beroligende og balanserende, og kan anvendes ved depresjoner, angst og hyperaktivitet.
- Kan bremse aldringen og virke foryngende.Nyttig kunnskap
I boken er alle hemmeligheter avdekket. Vi får vite både hvor vi finner plantene og hvordan de kan brukes. Dessuten gis en oversikt over de medisinske egenskapene som urter kan ha, hvordan vi selv kan bruke medisinplanter, og hvilke forsiktighetsregler vi bør kjenne til ved bruk. Nyttig og praktisk kunnskap om høsting og tørking til eget bruk er også med.


Rosenrot – en favoritt

Rosenrot kan brukes ved bl.a fysisk og psykisk stress, manglende lyst og evne til seksuell utfoldelse.
Foto: Rolv Hjelmstad©
Selv har Hjelmstad utpekt rosenrot til Norges mest spennende medisinplante. I Norge er planten vanlig langs kysten fra Vestlandet og helt nord til Finnmark.

-Denne urten ble for noen år siden svært populær fordi det ble hevdet at den ga «mer energi og bedre sexliv», ifølge forfatteren. Men rosenrot er først og fremst en plante som hjelper oss til å tåle stress på en bedre måte.

Hjelmstad foreslår å lage tinktur av rosenroten. Da tar man opp en del av roten, vasker den og skjærer den opp i skiver før den legges på et glass og man heller på 40-50 % sprit. Så skal tinkturen stå og godgjøre seg i to til tre uker før den siles og kan brukes.


Streng lovgivning
I Norge er det store begrensninger på hva man har lov til å selge av urter. Den strenge lovgivingen har medført at vi har begrenset tilgang på mange medisinske urter. Johannesurt er et eksempel på en urt som kan være vanskelig å få tak i.


Brennelse kan bla. brukes ved anemi (blodfattighet), diabetes, blærekatarr og revmatiske lidelser. Foto: Rolv Hjelmstad©
I den såkalte Urtelisten som er utarbeidet av Statens legemiddelverk, er det oppført rundt 700 plantearter i ulike kategorier. De urtene som er klassifisert som «ikke legemiddel» kan omsettes fritt, mens de som er plassert i kategoriene «legemiddel» og «reseptpliktig legemiddel» har omsetningsrestriksjoner. Hvis en urt ikke er oppført i Urtelisten, kommer den per definisjon i kategorien «legemiddel».

Det er vel og bra med lover og regler som ivaretar og beskytter folk, men mange mener myndighetene her er for restriktive. Mange urter som havner i kategorien «legemiddel» anses i andre land som trygge å bruke og blir der omsatt gjennom helsekostbutikker.

- Men verken Legemiddelverket eller andre offentlige
kontrollmyndigheter kan hindre folk i å tilegne seg kunnskap om hva de kan finne av helsebringende vekster i naturen, eller forby oss å plukke vår egen medisin gratis i skog og mark, sier Rolv Hjelmstad.


Urtemedisin er vanlig
Omkring i verden er det fortsatt svært vanlig å bruke urter mot både små og store plager. Så mye som 80 prosent av den delen av verdens befolkning som ikke bor i byer bruker urter som medisin, ifølge WHO. Særlig utbredt er dette i Kina, India, Afrika og Sør-Amerika, men også i vestlige land som Norge er det mange som søker etter alternativer til den syntetiske medisinen.

Brennesle hele året

-Brennesle er trolig den mest næringsrike planten i naturen i Norge.
Tørk og pulveriser bladene, og oppbevar dem i en boks som du kan ha stående på kjøkkenbenken. Da er det lett å anvende brennesle i matlagingen gjennom hele året.
Rolv Hjelmstad

Noen sanker urtene sine selv, men de fleste kjøper ferdigfremstilte urteprodukter i form av tabletter, kapsler og tinkturer. Få av disse produktene inneholder norske urter, da råvarene til dem for det meste importert. En grunn til dette er at det ikke er mulig å konkurrere prismessig med andre land når det gjelder dyrking og innsamling av urter.

-Urter som dyrkes eller samles i naturen i Norge er vanligvis av svært god kvalitet og burde derfor vært mye mer brukt enn tilfellet er i dag, mener Rolv Hjelmstad, og oppfordrer med sin bok til nettopp dette.
Blåbær er både antioksidant, desinfiserende, stoppende, avførende, blodårestyrkende og allergihemmende. Foto: Rolv Hjelmstad©
Relaterte linker:
Om Urtemedisin – Fytoterapi

Finn behandler – behandler.no

Kurs i urter

Utdanning I urtemedisin

Urtelære inngår også i andre utdanninger, som f.eks. Biopati, Homeopati, Helhetsterapi

Markedsplassen – Urter

Les også
» Johannesurt til deprimerte
» Urten Stevia har positiv effekt for diabets
» Rosmarin skjerper hjernen
» Urteterapi motvirker astma
» Urter – magi og medisin i årtusener


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Redaksjonen, alternativ.no 10/12/2013 - 09:18

@Egil Dagfinn J. Olsen
Ja, det kan stemme. I en artikkel på alternativ.no: \"Naturlig behandling av svineinfluensa i Norge\", skriver vi om Trollkjerringdrikk - bla. hvor Hjelmstad har fått oppskriften fra og oppskrift på hvordan man kan lage den selv. Går til www.alternativ.no/art/?id=178
Evt. går til forsiden+ Sø-knapp, skriv inn: Naturlig behandling av svineinfluensa i Norge.
Lykke til!

Egil Dagfinn J. Olsen 09/12/2013 - 15:37

Jeg hørte på radioen om \"trollkjerringte\" og jeg tror det var ovennevnte forfatter son har skrevet om dette. Stemmer det?

hege 29/04/2013 - 14:50

srår det noe om hvordan man kan lage krem(hudkrem o.l.) med urter og hvilken del man skal bruke til hva?

Berit Buvarp 25/05/2012 - 08:14

Jeg slår ofte opp i planteleksikonet til Urtekilden/Rolv Hjelmstad på nettet. Nå skal jeg kjøpe boka! Takk for nyttig informasjon dere gir oss, både med denne artikkel og andre.

Erik Wilton 22/05/2012 - 23:13

Kjempeflott Rolv, og tusen takk for din "kamp" ...
Boken blir kjøpt omgående!

Vennlig hilsen
Erik Wilton

Redaksjonen 18/05/2012 - 12:23

@Toril Søland. Ja boken inneholder også tilberedelsesmåter og doseringdregler.
Fra vaskseddelen:
- .. Boken inneholder også en oversikt over de medisinske egenskapene som urter kan ha, og beskrivelse av hvordan noen av plantene brukes i homeopatien og i Bachs blomstermedisin. Et eget kapittel beskriver hovedgruppene av medisinske virkestoffer i urtene.

Doseringsanvisninger ved bruk av urtene er gitt, og advarsler, mulige bivirkninger og kontraindikasjoner er tydelig markert. For de plantene som er spiselige eller har plantedeler som kan brukes som mat eller krydder, er slik anvendelse også omtalt. I boken er det videre et eget kapittel om store urtemedisinere gjennom tidene, i tillegg til en ordliste som forklarer faguttrykk som brukes i urtemedisinen. Til slutt i boken finnes en omfattende litteraturoversikt og angivelse av noen nyttige internettadresser.
Boken er utgitt av Gyldendal Norsk Forlag. Den er på 422 sider og har 250 fargebilder.

Toril Søland 17/05/2012 - 19:12

Står tilberedelsesmåter og doseringdregler i bokverket? Eller er vekten lagt på plantens utseende og hva den kan brukes som?

eva olsson 17/05/2012 - 11:59

Mycket intressant i dessa dagar då mer och mer produkter försvinner pga nitiskt samarbete mellan EU och medicintillverkarna. Kan det inte anses vara en mänsklig rättighet att få behandla sin egen kropp med vad man själv väljer!!!! Det blir att korsa gränsen till Norge föe inköp av den här boken!!!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.