Behandler.no - Norges største oversikt

Smerter kan lindres med alternativ behandling

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 13.06.2012


En fersk undersøkelse viser at en av åtte nordmenn bruker smertestillende medikamenter hver dag. Mer naturlige metoder kan være et bedre alternativ.

Ryggplager
Muskler og ledd
Revmatisme og ernæring
Meditasjon bedre enn morfin
Fibromyalgi og ayurveda
Kunst som smertedemper


Vi tar smertestillende i stor stil for små og store plager i Norge. Både i forbindelse med langvarig sykdom og akutte tilstander men også for mindre alvorlige hverdagsplager. I enkelte tilfeller kan vi være glade for at vi kan få kjemisk bedøvelse for sterke smerter, men man skal være klar over at smertestillende, lett tilgjengelige medikamenter, både kan være vanedannende og gi birvirkninger.

Alternativ behandling kan ofte være den beste smertelindrer. Noen ganger er løsningen så enkel som å praktiserer meditasjon eller å se på kunst, men også behandling med akupunktur, soneterapi, aromaterapi, bowen, massasje og osteopati - og andre metoder, har vist god effekt ved både hverdagsplager og kroniske smertetilstander.

En fersk spørreundersøkelse gjort for VG viser at syv prosent bruker smertestillende hele tiden, og fem prosent svarer at de gjør det nesten hele tiden. Det betyr at så mange som en av åtte nordmenn bruker smertestillende daglig, med eller uten resept. Undersøkelsen viser også at folk tar smertestillende over lange perioder.


Smertestillende hver gang
En annen undersøkelse blant 367 skoleelever fra Drammen, publisert i Tidsskriftet for den norske legeforening i 2009, viste at 24 prosent av guttene og 41 prosent av jentene mente smertestillende kunne brukes hver gang de hadde vondt. Blant disse hadde 91 prosent brukt slik medisin siste fire uker. Smerteterskelen vår er ulik men dette sier allikevel noe om holdninger til smertestillende medikamenter.

Som med det meste av skolemedisin kan de smertestillende pillene gi bivirkninger. Eksempelvis kan et vanlig velkjent produkt som Paracetamol gi bivirkninger som hemolytisk anemi, allergilignende reaksjoner, hypersensitivitet i forbindelse med immunsystemet og leverpåvirkning ihh til Felleskatalogen. Andre smertestillende medikamenter kan gi mer alvorlige bivirkninger.

Mange av dem som tar smertestillende i mindre plagsomme eller alvorlige situasjoner kunne istedenfor fått lindring ved hjelp av alternativ behandling.


Ryggplager
Flere av våre livsstilssykdommer, som f.eks. ryggplager og muskel og skjelettlidelser innebærer smerte. Så mange som åtte av ti får akutte ryggplager i løpet av livet. Disse smertene er ikke farlig, og det er flere ting man kan gjøre for å lindre plagene, som ikke innebærer å knaske piller. Men før man går igang med behandling bør man være klar over hvilken diagnose man har.


Akupunktur
En rekke alternativ behandlingsmetoder ar vist god effekt iforbindelse med ryggplager. Akupunktur er en av metodene som brukes. Denne behandlingsmetoden stimulerer til heling ved å behandle underliggende ubalanser i energibanene. Flere forskningsrapporter bekrefter at akupunktur har virkning mot ryggsmerter.


Alexanderteknikken
En britisk studie som ble gjort på pasienter med kroniske smerter i ryggen viste at Alexanderteknikken hadde god effekt. Metoden gir langvarig bedring, forbedret funksjon og bedre livskvalitet.


Aromaterapi
Aromaterapi er en terapeutisk og kontrollert bruk av eteriske oljer, som oftest kombinert med massasje. Det er mange forskjellige eteriske oljer, som har forskjellige legende egenskaper. Så lenge man har blitt dianostisert og oppsøker en aromaterapeut med solid bakgrunn, kan aromaterapi være et godt alternativ.


Bowen
Bowen er en skånsom, massasjelignende behandling, som består av forsiktige bevegelser på muskler og sener med omliggende vev på hele kroppen, ved bruk av tommel- og pekefinger. Bowen teknikken tar utgangspunkt i kroppens evne til å helbrede seg selv og kan gi kroppen den informasjon den trenger for raskt å finne tilbake til optimal helsetilstand.

En studie gjort ved Universitetet i North Carolina i 1998 ved Amy Norman, viser at bowen Teknikken kan ha god effekt på smerter i forbindelse med nakkesmerter, ryggsmerter, stress og spenninger og fibromyalgi.


Massasje
Hvis musklene er anspente kan de ved hjelp av massasje bli avspent. Det finnes en rekke forskjellige massasjeformer, alt fra Klassisk massasje, Dypvevsmassasje,Thai massasje, Idrettsmassasje osv.
Det sies at man skal være forsiktig med å massere akutte ryggsmerter som ikke er diagnostisert, men kroniske ryggsmerter med utspring i musklene kan hjelpes gjennom massasje.


Naprapati
Naprapati er en manuell behandlingsform som tar sikte på å normalisere problemer i bevegelsesapparatet. Ordet naprapati er satt sammen av det tsjekkiske ordet napravit som betyr ”å korrigere” og det greske ordet pathos som betyr ”lidelse”. Det er spesielt lidelser i rygg og nakke, sener og muskler som behandles av en naprapat.


Ostopati
Osteopaten bruker flere skånsomme manuelle teknikker ved undersøkelse og behandling av muskel-skjelettsystemet og bindevevsnettverket. Bindevevet omslutter muskler, årer, organer, knokler og kranieknokler. Skjevhet eller nedsatt bevegelighet et sted i kroppen avstedkommer ny skjevhet et annet sted på grunn av kroppens behov for å kompensere. Det er årsaken til at man ofte trenger behandling andre steder på kroppen i tillegg til der smerten eller plagen er.


Rolfing
Metoden er et system som har til hensikt å utvikle og forbedre kroppens fysiske struktur og dens funksjon. Systemet bygger på den viten som Dr. Ida P. Rolf (1896-1979) gjennom 40 års forskning, fikk om kroppens største organ: bindevevet. Bindevevet omgir og forbinder alle kroppens strukturer: Knokler, muskler, nerver, blod og lymfekar og de indre organer.


Soneterapi - Refleksologi
Metoden er basert på et system av soner i føttene som gjenspeiler kroppens forskjellige organer og deler. Ved sykdom eller svakhet i et organ kommer det en ømfintlig fortykkelse i underhuden i den korresponderende sonen i foten. Selve behandlingen består i det vesentlige av punktmassasje av affiserte soner.


Yoga
En studie fra University of Washington i Seattle, Washington i samarbeid med Group Health Cooperative forteller om gode muligheter med yoga for dem med ryggproblemer. Smerte reduseres og bevegelighet forbedres.


Bevegelse
Videre anbefaler forskere nå at de med akutte smerter korsryggen er i bevegelse. Mange vil ikke bevege seg i frykt for mer smerte. Men hvis man slutter å bevege seg når man får akutte ryggsmerter kan det bli en vond sirkel og det kan oppstå forverring.

-Tidligere, så sent som på 80-tallet, ble man rådet til å holde seg i ro når man fikk vond i ryggen, men dette er en utdatert holdning og rådene vi gir nå er tvert imot, at bevegelse i de fleste tilfeller er bra, ifølge May Ringvold

alternativ.no var i kontakt med Ringvold i forbindelse med et pågående prosjekt finansiert av Høgskolen i Oslo, ”Med ryggen inn i livet - prosjekt om læring og helse” som ventes ferdig i slutten av 2012.

For noen er det fullt mulig å gå på jobb, gå en tur eller gjøre de fysiske aktivitetene man pleier å gjøre, så lenge man ikke presser seg i forhold til smerten.


Muskler og ledd
Muskelsmerter har blitt en av vår tids største folkesykdommer. Hele 50 prosent av sykemeldingene i dag skyldes smerter i muskler og ledd. Revmatisme - leddgikt, bekhterev, artrose og fibromyalgi er kjente begreper for mange nordmenn.

Ifølge Norsk Revmatikerforbund har hele 300 000 nordmenn har fått stilt en revmatisk diagnose og nesten hver eneste norske familie er berørt av en revmatisk plage.

Mange nordmenn velger alternativ behandling for ledd -og muskelplagene, og valget faller ofte på kosthold og ernæringsterapi, akupunktur, osteopati, magnetterapi, soneterapi, urtemedisin og homeopati.


Revmatisme og ernæring
Jens Veiersted jobber som behandler i Oslo, og hans fagfelt er biologisk medisin og ernæringsterapi. Da Alternativ.no var i kontakt med Veiersted i 2009, pekte han på ustabilt blodsukker, dårlig fordøyelse og ubalanse mellom Omega 3 og Omega 6 og som hovedårsaker til plagene og matvareintoleranse som en stor del av problemet

-Når en fordøyelse ikke virker slik den skal, kan man risikere lekk-tarm problematikk. Da oppstår matintoleranse. Immunkomplekser begynner å sveve rundt i kroppen og kan feste seg hvor som helst, blant annet i ledd og muskler hvor de skaper masse irritasjon, ifølge ernæringsterapeuten.

I tillegg til fettsyrer og lavkarbo kosthold, anbefaler Veiersted alltid urter til sine klienter.
-Indiske urter og krydder har gode betennelsesdempende egenskaper. Boswellia serrata, gurkemeie med virkestoffet curcumin og ingefær er flotte å bruke, opplyser Veiersted og legger til at han alltid anbefaler mindre stress.

-Stress påvirker kroppen kjemisk og skaper et miljø for sykdom. Jeg ber alltid mine klienter å se på livet sitt for å finne ut om det er kilder til stress de kan fjerne eller lære seg å leve bedre med. Meditasjon, tai chi og yoga kan hjelpe til med å redusere stresset, sier Jens Veiersted.


Meditasjon bedre enn morfin
En undersøkelse fra 2011 viser at nettopp meditasjon ga en reduksjon av smerte med så mye som 40 prosent i gjennomsnitt. Dessuten ble det målt en reduksjon av smerte-ubehag på 57 prosent. Meditasjon ga bedre smertelindring enn enn morfin, og andre smertestillende medikamenter, som viste en smertereduksjon på kun 25 prosent, ifølge forskerne.

-Dette er den første studien som viser at kun times tid med meditasjon kan redusere både følelse av smerte og smerterelatert hjerneaktivitet betraktelig, sier Fadel Zeidan, ved Wake Forest Baptist Medical Center, forfatter at studien Brain Mechanisms Supporting the Modulation of Pain by Mindfulness Meditation.


Fibromyalgi og ayurveda
Ayurvedisk behandling innebærer både kostveiledning og meditasjon.
Ved Maharishi Ayurveda Helsesenter på Mesnali ved Lillehammer er det utviklet et konsept for behandling av fibromyalgi og det kan vises til gode erfaringer og en positiv studie. Ayurvedisk behandling på denne pasientgruppen har vist seg å ha god langtidseffekt.

-Grunnen til at ayurvedisk behandling har så god effekt er at vi behandler på det grunnleggende plan. Vi ivaretar mennesket som en helhet og kan diagnostisere tilstanden. Vi vet hvordan den utvikler seg og vi kan behandle den. Den spesifike behandling som innebærer at vi ser på matintoleranse og bruker Transcendental Meditasjon skiller også dette fra klassisk ayurvedisk behandling, ifølge Lars Bjørn Rasmussen til alternativ.no.


Kunst som smertedemper
Men også det som er godt for øyet kan påvirke smerteopplevelsen.
Italienske forskere fant i 2008 ut at ved å se på kunst som er vakker, kan fysisk smerte reduseres. En norsk tannlege har tilsvarende erfaring med sine pasienter.

Tannlege Anita Nygaard i Drammen har speisalkompetanse i odontofobi – tannlegeskrekk. Iforbindelse med et intervju med alternativ.no fortalte hun at hennes klienter har satt stor pris på å kunne betrakte kunst fra tannlegestolen.

Neste gang du står med smerter i kropppen og pillepakken i hånden – kanskje alternativ behandling er et bedre alternativ.


 

Mensendieck hjelper kvinner med smerter i underlivet

Lekk tarm - Ukjent mageproblem kan ha en løsning

Revmatisme kan bedres ved hjelp av alternativ behandling

Meditasjon som smertebehandling

Soneterapi lindrer smerter i muskler og ledd

Alexanderteknikken hjelper ved kroniske smerter i ryggen

Finn behandler – behandler.no

Les mer om behandlingsmetoder

Utdanning I alternativ behandling

Kurs a-å (med bla. yoga, meditasjon, tai chi, qigong)Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Redaksjonen 21/04/2015 - 10:45

Takk for innspill. Noen ganger legger vi lenke til studier vi omtaler andre ganger kun informasjon av hvem som har gjort undersøkelsen.

Tommy 20/04/2015 - 10:18

Hei til deg som har skrevet dette. Hadde vært supert om du kunne lagt med link eller beskrivelse av kildene til de studiene du refererer til, så det går an å finne de.

Sam.Kristian Skår 14/06/2012 - 10:13

Eg begynte med magnetar for snart 10 år sidan.God effekt på revmatismen og nakkeskaden min.Prøvde å ta av magnetarmbandet ei natt, men aldri meir.Eg vart så dårleg, at det gjer eg aldri meir.Det er vel den enklaste behandlingsmetoden som finnast.Meiner i alle fall eg!

Sølvi Wivegh 14/06/2012 - 01:46

Noen ord til siden det ikke holdt til 500 tegn. Jeg fikk gratis alternativ behandling på Aker sykehus i to år uten at det hjalp noe som helst. Fysioterapeut kom også hjem til meg og satte på meg et apparat med pads for å prøve ut om det hjalp å stimulere endorfinene. Det hadde null effekt. Jeg er gammel turner og danser og ikke redd for å røre meg og jeg spiser sunt. Hva er det dere tror? Dere må nok få det selv hvis dere skal forstå noe!

Sølvi Wivegh 14/06/2012 - 01:40

Jeg leste det som er skrevet her om å slutte og knaske piller og heller velge en alternativ behandling. Først vil jeg si: Er det noen der ute som gjør slikt gratis for en minstepensjonist eller er det ingen som har forstått at de fleste med slike plager lever på en liten pensjon?

Dernest fikk jeg ganske raskt et klart inntrykk av at den/de som har skrevet dette ikke har peiling på smerter i det hele tatt. Selv har jeg vært smertepasient i over 30 år. Da sønnen min var 12 år måtte han bære meg ut av senga hver morgen hvis jeg skulle få stått opp i det hele tatt. Akupunktur tok jeg i ca. ett år og har også forsøkt noe soneterapi men ingen av disse behandlingene hjalp noe. Uten opiumplaster hver dag kan jeg ingenting.

Per Tormod 13/06/2012 - 22:09

Hvorfor gir ikke legen kosthold og treningsveiledning?Smerter i muskler og ledd blir ikke bedre med smertestillende og rolig liv i sofaen. Det er også et stort problem at vi ikke kan få den behandlingen som hjelper på (blå resept) Mye alternativ behandling som virker glimrende. Jeg bruker mye laser mot akive områder med min Behktrew. Har en kamerat som er veldig flink og jeg får det til rimelig penge. masasje er også veldig bra,men sånne ting er det umulig å få dekt via NAV

Bjørg Irene Halvorsen 13/06/2012 - 19:11

Hei. Rosenmetoden og rosenbevegelser kan også hjelpe i forhold til smerter i kroppen.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.