Behandler.no - Norges største oversikt

Findhorn alternative samfunn feirer 50 år

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 25.08.2012

Da de første spadetakene ble tatt var det ingen som ante at Findhorn skulle bli Europas største alternative senter, med besøk fra hele verden. Stedet har vært til stor inspirasjon for nordmenn som har vært på besøk og alternativ.no har snakket med en representant.


Meditasjon gir store grønnsaker
Nytt bevissthetsnivå
Inspirasjonskilde for Norge
Dører til ditt indre
En introduksjonsfilm om Findhorn Foundation

Vis større kart
Idag, femti år etter at noen ildsjeler sådde ideen om å skape en møteplass omkring spiritualitet, selvutvikling og sunnhet, har Findhorn vokst til å bli et av de største internasjonale samfunnene i Storbritannia -  et sted som besøkes av folk fra hele verden og hvor sammenhengen mellom mennesket og natur står i sentrum.

Da Eileen og Peter Caddy første gang kom til Findhorn Bay i Skottland I 1962, hadde de ingen anelse om at dette skulle bli et så stort og viktig arnested for personlig vekst og økologisk dyrking av mat. I dag er Findhorn fortsatt et levende senter hvor det legges vekt på å leve ut spirituelle verdier i hverdagen.


Meditasjon gir store grønnsaker
Det startet i det små, men enkel inkvartering i campingvogner og allerede fra begynnelsen var økologisk dyrking av mat et sentralt tema. Kanskje har du sett bilder av enorme grønnsaker fra Findhorn, som har blitt dyrket fram under påvirkning av meditasjon.


Roald Pettersen
Roald Pettersen, redaktør i Indre Ledelse forlag, tidligere redaktør i Alternativt Nettverk har ved flere anledninger besøkt Findhorn senteret.
-Findhorn ble godt kjent for sine resultater med å dyrke grønnsaker i samarbeid med naturåndene, eller deva-er som de ble kalt. I karrig jord og elendig klima vokste grønnsakene seg kjempestore og vakte internasjonal oppsikt, kan han fortelle.

Fortsatt kommer mange tusen besøkende fra hele verden hvert år for å delta på kurs, meditere og arbeide i grønnsakshagene. I dag er Findhorn Foundation og økolandsbyen Findhorn Ecovillage også hjemmet til 400 personer.


Nytt bevissthetsnivå
For mange nordmenn har Findhorn vært et betydningsfullt sted, til inspirasjon, selvutvikling og et møtested hvor kontakter knyttes. Og det er flere som har fått ta del i og blitt inspirert av den spesielle atmosfæren. Fra Norge ble det bl.a arrangert gruppereise til Findhorn i regi av Alternativt Nettverk i 2001. Det er sterke opplevelser som berettes:

-En av de første bøkene om Findhorn het «The Magic of Findhorn», og jeg tror alle besøkende virkelig har opplevd dette som et magisk sted. Jeg  - og de fleste andre, har fått livet fullstendig forandret hver gang jeg reiste dit, men ikke nødvendigvis på den måten man tror på forhånd. Medlemmene der virker trygge i sin egen spiritualitet fordi de ikke pålegges å følge spesielle dogmer eller guruer, forteller Roald Pettersen til alternativ.no

Tidligere trodde han at han var den eneste i hele verden som hadde tanker om «kosmisk bevissthet». Da han kom til Findhorn første gang, var det litt av et sjokk – for der var plutselig alle slik! Dermed kom også utfordringene, på en måte som man bare kan få fra likesinnede.

-På Findhorn snakket man mye om "kosmisk bevissthet" som også rommet det vi senere begynte å kalle "global bevissthet", og at menneskeheten var i ferd med å våkne opp til et nytt bevissthetsnivå. Regelmessig meditasjon i gruppe var en sentral del av virksomheten.


Inspirasjonskilde for Norge
Findhorn-senteret var nesten ikke kjent i Norge før ca. 1980, kan Roald fortelle:

-Det var en sterk inspirasjonskilde for Harald og Benedicte Thiis da de startet Bauker Kursgård i Gausdal, og også for Stjärnsund-senteret i Sverige, der jeg var med.

Harald og Benedicte Thiis kjøpte et pensjonat i Gausdal i 1981 og dermed så Bauker Kursgård dagens lys. Sammen drev de sentret fram til 1991. Stedet ble av stor betydning for mange søkende sjeler og mange skoleretninger innen alternativ utdanning ble satt i gang ved Bauker Kursgård. I dag er det flere økosamfunn etablert i Norge og flere er på planleggingsstadiet.

Sveriges største alternative stiftelse, Stjärnsund  - også inspirert av Findhorn, ble bygget opp omkring en gammel heregård ved Nybo i södra Dalarna på åtti-tallet. Nylig feiret Fridhems kursgård och Stiftelsen Stjärnsund 25-års jubileum.


Dører til ditt indre

Boka "Dører til ditt indre", forfatter Eileen Caddy. Oversatt av Roald Pettersen
Eileen Caddys (1917 – 2006), som var med på å grunnlegge Findhorn, har skrevet inspirasjonsboken «Dører til ditt indre» (Opening Doors Within), med en tekst for hver dag i året.
Det er Roald Pettersen som  har oversatt den til norsk og med dette bidratt til å tilgjengeliggjøre boken, som er oversatt til de fleste språk, for norske lesere.

Bokene representerer for mange en inspirasjonskilde for daglig meditasjon og leses av over en million mennesker over hele verden hver morgen.


På Findhorn markeres i år 50 års-jubileum.
GRATULERER TIL FINDHORN –50!
CONGRATULATIONS

Relaterte saker:

Om starten av alternativbevegelsen i Norge

Inspirert av Findhorn
Stjärnsund, Sveriges største alternative stiftelse feirer 25 år

alternativ.no - Økolandsby – Økosamfunn, Økologisk bofellesskap

Dører til ditt indre - Eileen Caddy
Den norske utgaven er fortsatt tilgjengelig i bokhandelen eller fra forlaget.
Indre Ledelse forlag


alternativ.no - Bøker


En introduksjonsfilm om Findhorn Foundation

Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.