Behandler.no - Norges største oversikt

Kirurger vil lære alternativ behandling

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 29.08.2012

Det er viktig å ha kunnskap om dette feltet, mener helsepersonell ved kirurgiske avdelinger. De ønsker å lære mer om både akupunktur, healing, homeopati og urtemedisin.

Ønsker å lære mer
Interessert i forskning
Alternativ behandling ved sykehus i NorgeDet er en generell økt interess for alternative og komplementære behandlingsmetoder, både på verdensbasis og i Norge. Idag velger halvparten av den norske befolkningen å oppsøke alternativ metoder for sine plager, problemer og sykdommer, ifølge en undersøkelse fra Nifab, Nasjonalt informassjonssenter for alternativ behandling. Og ved halvparten av norske sykehus tilbys det alternativ behandling.

Også i forbindelse med kirurgiske inngrep blir alternativ behandling brukt, både før og etter operasjon. Imidlertid viser det seg at kunnskapen om alternative metoder blant helsepersonell ved kirurgiske avdelinger ikke er særlig imponerende. Det ønsker de sykehusansatte selv å gjøre noe med.


Ønsker å lære mer
Av en undersøkelse på svenske universitetssykehus kommer det fram at både leger, sykepleiere og fysioterapeuter ønsker å lære mer om alternativ behandling. Dessuten mener de at mer midler burde øremerkes forskning på alternativ behandling.

Studien, som er gjort av blant andre sykepleier Kristofer Bjerså, Sahlgrenska Universitetssykehus, Gøteborg, er publisert i BMC Complementary and Alternative Medicine 2012 og presentert på Kirurgveckan i Linköping, august 2012.


Interessert i forskning
Fra våren 2010 og frem til våren 2011 mottok 1757 helsearbeidere et spørreskjema. Alle deltagere var ansatt på kirurgiske avdelinger ved syv uike sykehus. De ble blant annet spurt om deres kunnskap om ulike behandlingsmetoder og om deres kjennskap til forskning. De fikk også spørsmål om pasientkommunikasjon om alternativ behandling.

Majoriteten mente at det er viktig å ha kunnskap om alternativ behandling, men nesten ingen hadde det idag.

Av de som mottokk skjemaet, var det 42 prosent som besvarte. Over 60 prosent av deltagerene mente at det bør bevilges mer midler til forskning på alternativ behandling og enda flere opplyser at de er interessert i å lese om forskning på dette feltet. Mange kunne også tenke seg å delta i forskning selv.

Deltagerne fikk selv kategorisere hva de mener med komplementære og alternativ metoder, og førte opp massasje, manuelle terapi, yoga og akupunktur. Urtemedisin, kosttilskudd, homeopati og healing. Få forholdt seg til begrepet integrert medisin og metodene Bowen terapi og Rosenmetoden var for mange ukjente.


Alternativ behandling ved sykehus i Norge
I en annen undersøkelse fra 2011, som er et samarbeid mellom Norge og Danmark, kom det fram at man idag kan få tilbud om alternativ behandling ved annenhvert sykehus

På syv år er tilbudet om komplementær behandling ved våre sykehus doblet. I en tilsvarende undersøkelse fra 2003 var det kun hvert fjerde norske sykehus som oppga at de tilbød alternativ behandling, så her er det en markant og gledelig økning. For mange betyr dette raskere bedring og økt livskvalitet.


Finn behandler – Behandler.no

Utdanning i alternativ behandling


Relaterte saker:

Alternativ behandling på sykehus
Spirituelle leger har etablert nettverk
Sykepleiere for alternativ behandling
Legestudenter skal få undervisning i alternativ behandlingFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Dora Elgine Odinsdatter 06/09/2013 - 18:49

Jeg har benyttet meg av "paraplyen"integrert medisin + min mentale kraft til å bli frisk da jeg var dødssyk i kreft.Har ikke brukt konvesjonell medesin utover høydose cellegift. Jeg er et eksempel på velykket samarbeide mellom skolemedesin,integrert medesin, min psykisk kraft og de mentale metodene jeg utviklet for å kommunisere med kroppens celler.Skolemedesinere og psykologer bør ha god nytte av å sette seg inn i den verdensanskuelsen som ledet til utviklingen av metoder som ser mennesket som helhetlig vesen med tanker og følelser som påvirker til at sykdom oppstår og til helberedelse. Integrer denne kunskapen i pensum for all medisinsk personale!

Rigmor Prytz Saksen 10/09/2012 - 10:10

Ser at det er mange tilbud ut i den alternative verden så det må jo bli et spørsmål hva kan skolemedisinen lære av alternative behandlingsmåter? I healing, akupunktur, akupressur, massasje,energibehandlinger o.l. jobbes det med energisystemer som ikke kan sees med det blotte øye. Om man lærer hvordan disse energisystemene (chakra, aura, energibaner, meridianer) fungerer sammen med den fysiske kroppen og tenkningen om at ubalanser oppstår først i disse energisystemen, trenger man ikke å lære alle behandlingsformene. Men er enig, det er et kjempestort område og kanskje må noen områder velges ut?

Medisinstudent 09/09/2012 - 20:13

Hvilken av de 150 behandlingsmetodene er det dere vil at vi skal lære om da?

Kåre Kristoffersen 02/09/2012 - 14:05

Savner at noen fordyper seg i forbrenningslære. Alle vet at en bil går dårlig hvis den får feil eller dårlig drivstoff. Slik er det vell til en viss grad med menneskene også? Vi kan ikke omkonstrueres og derved blir forbrenningslæren viktig for mange sykdommer. Hvilken stoffer dannes under forbrenningen og når frem til sellene i kroppen? Noen av disse stoffene som er skadelige?

Anne - Lise Kværnstrøm 31/08/2012 - 23:13

Endelig ser det ut som det løsner, jeg har Akupressur utdannelse , men det er det ikke mange som har hørt om. Det tilsvarer Akupunktur , men vi bruker bare fingrene .

Reidun Syversen 29/08/2012 - 17:47

På tide at skolemedisinere utdanner seg i nnen alternative veien og ser at kroppen får hjelp på naturlig måte å bli kvitt problemet. Østens leger bruker ordet "OLD MEDICINE" som sier mye mere. Se erfaring og referanser www.helhetsterapeut.no

Anne Helene Lohne 29/08/2012 - 17:34

Det høres veldig bra ut at de kan være interressert å lære mer om alternative metoder, da kan det også bli lettere for oss når vi finner urovekkende resultater ved f.eks M.R.T målinger slik at de kan ta våre funn på alvor og ikke bare blåse av det at dette har de ikke tro på. Det er vanskelig for oss når vi har henvist de videre til lege og de ikke tar det på alvor det vi sier. Håper virkelig at vi en dag kan samarbeide mye bedre :)

Rigmor Prytz Saksen 29/08/2012 - 14:36

Jeg jobber selv med healing, massasje, energibaner og akupunktur. Og tror at mine behandlingsformer har effekt på folks tilfriskning. Det vi gjør er å styrke energilag/energibaner rundt og inni kroppen. Det er der bl.a. blokkeringer og ubalanser oppstår. Så det er jo flott at alternative behandlere kan jobbe sammen med skolemedisin. Spennende utvikling!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.