Behandler.no - Norges største oversikt

Både kropp og psyke trenger støtte

Av Siw Stenbrenden, gestaltterapeut og blogger
Publisert: 28.09.2012

-Som tidligere danser har jeg erfart hvor mye moro jeg kan få til med kroppen min når jeg er “nede i gulvet”. Gjesteblogger Siw Stenbrenden skriver om å finne støtte på ustabile arenaer i livet.

Kanskje har du hørt dommerne i “Skal vi danse” terpe på dette gang på gang overfor fersking-danserne? Det er ikke uten grunn.

Med tyngde nedover, blir kroppen stabilisert, og det er plutselig mulig å utføre magiske ting med armer, hode og overkropp. Med støtte fra underlaget får danseren oppdrift og kraft til å flyte over gulvet, snurre fort rundt, bli løftet høyt opp og lande trygt igjen.

En liten baby som ligger tett i en trygg omsorgspersons armer kjenner det samme: Underlaget er stabilt, så da kan den lille strekke seg oppover og utover. Barnet åpner øynene, orienterer seg mot den voksnes ansikt og tar kanskje tak i nesa og trekker det store fjeset mot seg.

Et menneske som er i krise, opplever det helt annerledes; det psykologiske underlaget og den emosjonelle grunnen vakler. Ingenting kjennes trygt, og personen har mer enn nok med å klore seg fast i gulvet/livet/hverdagen. Orienteringen går nødvendigvis innover, blikket vendes ned, pusten stopper nesten opp og kroppen synker sammen.

Når livet kjennes usikkert; har vi mer enn nok med å holde oss på bena. Det kan kjennes som om teppet vi stod på ble revet vekk, grunnen forsvant under oss, gulvet åpnet seg.

Det vi trenger da, er èn ting; S-T-Ø-T-T-E-!

Trygging, bekreftelser fra de rundt, kjærlighet, omsorg. Alt dette er støtte og fungerer som et stødig gulv under oss, som vi kan stole på at vil bære.

Helt konkret: Om det er to-tre arenaer i livet som er ustabile, for eksempel både parforhold, jobb- eller studiesituasjon og kanskje noe uavklart i en nær relasjon - har et menneske, psykologisk sett, mer enn nok “grunn” til å vakle. Livet blir rett og slett for mye å håndtere!

Har du det sånn?

Eller har du hatt det sånn?

Vit at du er normal og at vakling da er naturlig. Kjenn etter hva du trenger! Sannsynligvis handler det om å få fast grunn under føttene igjen. Både rent kroppslig; kjenne at du står støtt og med fotsålene i gulvet - og emosjonelt: Få støtte av noen rundt!

Ønsker deg en fin dag videre!Siw Stenbrenden arbeider som gestaltterapeut med individual- og parterapi. I tillegg holder hun kurs og foredrag, både i bedrifter og privat. Siw gjester alternativ.no med innlegget fra hennes blogg Litt lykkelig hver dag.
Littlykkelighverdag.no

behandler.no/siw.stenbrenden


Finn behandler - behandler.no,
(søk f.eks. på gestaltterapi, psykosyntese, psykodrama, livsveiledning, psykoterapi osv.)

Kurs i Gestaltterapi

Kurs i Selvutvikling

Utdanning innen alternativ behandlingRelaterte saker:

Meditasjon hjelper personer med angst og depresjon

Meditasjon til hjelp ved psykiske lidelser

Alternativ behandling gir god effekt i psykiatrien 

Hold deg frisk og glad med nok D-vitaminFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.