Behandler.no - Norges største oversikt

Bedre med en coach på laget

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 14.02.2013 
Foto: Shutterstock

Med bruk av inspirasjon, smarte verktøy og motivasjon, hjelper de både mennesker og bedrifter gjennom utfordringer. Coaching bransjen blomstrer i Norge.

Forandring og vekst
Naturlig plass
Hjelp på mange områder
Konferanse for alle
Få kontakt med en coachMange har fått øynene opp for den hjelpen en coach kan bidra med. Det å få sparring med en person som ser situasjonen med friske øyne, utrustet med motivasjon og effektive teknikker for å finne gode løsninger, kan være gull verd.


Forandring og vekst
Personlig coaching, livscoaching, bedriftscoaching, executive coaching, zencoaching, helsecoaching, foreldrecoaching – man kan få hjelp og veiledning på mange av livets områder av denne yrkesgruppen, som har fått fotfeste i Norge.

En coach kan støtte mennesker på et personlig eller profesjonelt plan. Coaching er en bevisstgjøringsprosess, hvor målet er å skape varig positiv forandring og vekst. Og tatt i betraktning den populariteten coaching har fått, må vi tro at dette er noe som fungerer for mange.

Det ulike coacher har til felles er først og fremst et ønske om å støtte mennesker til å finne avklaring, lage nye strategier, sette mål og nå dem. Det finnes flere tilbydere av coachingutdannelser, og de fleste tar denne som en tilleggsutdanning, for å supplere annen fagkunnskap. Bakgrunnen til en coach kan være alt fra økonom, pedagog, helsearbeider – til forsåvidt hva som helst. I dag er det ulike skoler som utdanner coacher innen spesialiserte områder.


Naturlig plass
Men det har ikke bare gått smertefritt å etablere denne nye yrkesgruppen i det norske samfunn. Enkelte personer og grupper fra andre mer etablerte profesjoner har hatt sterke meninger, og særlig har debatten til tider gått friskt mellom psykologer og coacher. Blant annet har grensen mellom coaching og terapi blitt drøftet.

Det ser nå ut til at denne debatten ha lagt seg og at coaching har fått sin naturlige plass, ifølge Lene Fjellheim, styreleder i Den Norske Coachforening, og partner i CoachTeam as – House of Leadership. Hun har erfaring både med coaching og utdanning av coacher gjennom en årrekke og har dermed fulgt tett med på utviklingen. Både i det private og i næringslivet er coaching etterspurt.

–Vi opplever at coaching generelt er i vekst. Bedrifter inngår rammeavtaler og pågang er generell høy. I tillegg merker vi større interesse for helsecoaching og personlig coaching, forteller Lene Fjellheim.


Hjelp på mange områder
Og listen over hva folk erfarer å få hjelp til er lang. Ved bruk av effektive teknikker kan man for eksempel lære seg hvordan å holde fokus og motivasjon i en svært presset arbeidssituasjon.

Selvledelse er et annet stikkord – lære opp evnen til å prioritere og sortere. Hvordan foreta valg; karrierevalg eller andre viktige valg. Hvordan oppnå mest mulig livsglede. Hvordan leve med sykdom. Hvordan ivareta egen helse. Hvordan fungere i jobben og med familien. Hvordan skape balanse i livet og hvordan finne glød og glede i hverdagen.


Konferanse for alle


Lene Fjellheim, leder i Coachforeningen og partner i Coachteam.
Norske coacher dannet allerede i 2004 sin egen forening, Den norske Coachforening (DNCF) – en medlemsorganisasjon og møteplass for alle som jobber med eller er interessert i coaching og Nevro Lingvistisk Programmering (NLP). Ett av formålene er å skape et miljø som sikrer at coaching og NLP utøves på et høyt faglig og etisk nivå. Alle medlemmer av DNCF har gjennomført sin coachingutdannelse etter Norsk bransjestandard for coaching, og er således faglig kvalitetssikret gjennom høye fagkrav til faglig kompetanse.

–DNCF er i dag Norges største og ledende Coachforening med 180 medlemmer. Det unike med DNCF er at vi som til daglig er konkurrenter, i denne foreningen samarbeider om å løfte coaching som profesjon, samtidig som vi har et felles fokus på høy kvalitet når det gjelder coaching leveranse og coachingutdannelse, forteller Lene Fjellheim.

Denne våren arrangerer foreningen en stor konferanse, hvor alle som ønsker kan komme og få inspirasjon, bli motivert, eller påfyll i hverdagen.

–På denne konferansen er det litt for alle. Store foredragsholdere som Mia Törnblom, Ragnhild Nilsen og Morten Brandt inspirerer i plenum. I tillegg velger deltakerne blant fem spennende workshops med temaer som coachende ledelse, konflikthåndtering, powercoaching, coaching av barn og foreldre, samt hvordan takle omstillingsprosesser, noe som gjør at denne dagen bør være interessant for mange, forteller Fjellheim begeistret.

–Ekstra stolte er vi over at alle workshopholdere også er DNCF sertifiserte Coacher. Og jeg tror også at dette er første gang det arrangeres en ren coaching konferanse av denne størrelsen, sier Lene Fjellheim og ønsker velkommen til konferanse og coaching.DNCF konferansen 2013 - MULIGHETENES dag
15. april 2013 på Scandic hotell Fornebu.Ønsker du kontakt med en coach?
Her finner du kvalifiserte coacher over hele landet - utfyllende informasjon om den enkelte utøver:
Behandler.no

Utdanning i Coaching

Kurs i Coaching


Relaterte saker:

Coaching – et fag i levende utvikling

Bedre dager med Zen Coaching og Mindfulness

Utvikler NLP til å dekke flere behov

Coaching for bedre helse

Coaching mot stressFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.