Behandler.no - Norges største oversikt

Ut av ADHD i voksen alder

Av Redaksjonen, alternativ.no
Publisert: 07.03.2013
Foto: Ann-Eva Storm privat.

Hvordan er det å leve med ADHD? Her forteller Ann-Eva Storm sin egen historie om hvordan hun hadde det og hva endret kosthold gjorde for henne.

Hun levde med en sterk uro. Ann-Eva Storm ønsker å formidle hvordan det er å leve med ADHD og den følelsen i kroppen som følger med. Her deler hun sin historie, om sykdom, diagnosen ADHD i voksen alder og hvordan nye matvaner har forandret hennes liv.

–Se for deg at du er alene i skogen, og vandrer. Stien er smal og tankene vandrer fritt. Steinene under skoene lager lyd. Mens du går ser du en maurtue. Maurene kryper rundt og der du står der alene, kommer de mot deg.

Maurene kryper opp skoene, tett i tett. Du står der helt stiv og kjenner at de kommer opp under klærne dine, under armene, inn ørene og du kjenner at de når hodebunnen. Små føtter som kryper på huden din. Og du bare står der, helt stiv.

Alene, full av maur og helt uten kontroll hører du at en radio står på. Den har fem kanaler, som står på for fullt samtidig.
Du kan høre at programmene står på, men du klare ikke skille de.
Hvordan du har det?

Kravene, læreren, foreldrene, mens de roper «skjerp deg»! Du kjenner uroen i hele kroppen.

Sitte i ro, forsøke å ta seg sammen. Alle stiller krav til deg, du er alene som du var i skogen. Enten er du for ung, eller så er du for gammel krav, krav, mas mas.

Forestill deg hva du føler når du sitter der du sitter.
Dette er virkeligheten, føler du deg vel?
Hva har du aller mest lyst å gjøre?Ann-Eva Storm erfarte en radikal forbedring da hun kuttet ut melkeprodukter. Foto: Storm privat.
Veien ut av matens makt
I 41 år av livet hadde jeg spist ”sunn” norsk bondekost. Alltid på farten, fylt med stress og uro. Annerledes og uredd, med spørsmål til verden og til livet.

Lite søvn og masse energi. Bena tripper alltid, fikler og er sårbar.
Trene, trene masse og bruke energien.

Det er mange år siden jeg startet med trening og å bruke naturen. Dette er min medisin, også i dag. Å ta en fjelltur før jobb kl 08.00 var ikke uvanlig. Pluss en økt etter jobb. På det meste gikk det i fire økter om dagen.

Min første depresjon kom 18 år gammel. De kom tettere med årene, høst og vinter, med mørke tanker og spørsmål.

Hvorfor?

Smerter i magen og oppblåsthet ble en vanlig tilstand. Forstoppelser var ”normalen. Alltid på jakt etter ro og stillheten, som jeg fant i naturen. Roen var også å spore i alkohol, røyk, snus. Og der stoppet det heldigvis, i dag nytes et glass rødvin av og til.

Utprøvde medisiner for ADHD. Resultat: tre måneder med sosial angst. Den kom snikende, og med behov for isolere seg fra resten av verden.
For hvem? Et spørsmål jeg stilte legen min: Skal jeg spise tabletter for å skåne verden for meg, eller skal jeg leve mitt liv?


Vendpunktet
Valget ble tatt mai 2011: Nytt kosthold basert på lavkarbo. Da kom stillhet i hode. Jeg går ned i vekt. Ro i kroppen! Er det slik det kan være?

Behovet for å være alene i stillheten ble stor og resulterte i to måneder alenetid.
Oktober samme år: Jeg starter på utdanning; tverrvitenskapelig med fokus på tenking, ernæring og fysiologi.

Da melkeprodukter ble fjernet erfarte jeg en radikal forbedring. Dette ga også en Innsikt på hva som skjer innvendig når man spiser feil mat - i mitt tilfelle, melk, sukker og hvetemel.

Får jeg i meg noe av dette i dag, kommer uroen, mørke tanker, sinne og utålmodighet, smerter og luft i magen. Etter å ha spist litt ost, opplevde jeg kløe, utslett og sår hud. Også uroen i bena kom tilbake.

I dag spiser jeg kun steinaldermat. Ren mat.
Trener og trimmer mindre enn noen gang, og nyter istedenfor naturen med bålkos og kajakkturer. Opplever ro, harmoni og får masse søvn.

Ann-Eva Storm er igang med å skrive bok om sin vei ut av ADHD: «Bak en sterk Storm».


Relaterte saker:


ADHD – feilbehandling av barn som oppfører seg ”annerledes”
Dansterapi hjelper barn med ADHD
Diett mot ADHD og autisme
Urolige barn fikk det bedre uten melk
Melk – ikke for alle
Nevrofeedback hjelper barn med ADHD


Finn behandler – behandler.noFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Redaksjonen 27/08/2015 - 13:19

Hei Harald
En mulighet er å kontakter en kostveileder, som kan følger deg opp. Bruke behandleroversikten - Finn behandler - behandler.no
Lykke til!

Harald hetta 26/08/2015 - 15:08

Kan noen fortelle om kosthold.. Hva bor det være, bortesett fra vekk med melk, sukker, hvete..? Steinalderkost:............? Takk for svar! Betaler 1000 kr for tips som gir rask bedring!

astrid johannessen 10/03/2013 - 09:57

Kjenner meg igjen...selv er fylte 56år.. har ikke fått stilt noe diganose..men har jobbet med mæ sjøl..er lite sosial..er helt avhenig av ro..tåle ikke stress mer.Så å bruke naturen...er medisin for mæ..men har ikke vært så fink med kosthold..noe æ innser at det må til for at æ skal få et bedre liv.Selvfølgelig har det vært mange ytre påvirkninger..som har tappa mæ for enegi...ikke lett når man står mitt opp i mange og alt for mye inngrep på det følesemessige.Stress..bekymringer sorg..har kommet mæ gjennom utrulig mye de siste åran.Begynner vel å se lys i tunellen.Nå vet ikke æ...hva som er det største problemet..har becterew..fibromialgi..men den stadige uroa..er verst...så må bare finne det som skal til for å få et bedre liv.Flott side..og godt dettte kommer mer frem..Takk til Ann Eva Storm.

Henriette 07/03/2013 - 23:59

Kostholdsrndring burde komme FØR medisinering. Datteren min tålte dårlig melk da hun var liten. Ved en tilfeldighet fant vi ut at hun blir destruktiv sint og svart inni seg av gluten. Natt og dag får jenta vår. Jeg merket selv STOR forskjell på humør og energi når jeg ikke spiser gluten. Skulle ønske flere var villig til å prøve. Har klokkertro på steinalderkost og lavkarbo. Den varianten som passer deg og man kan leve med.

Hildegunn Asphamn 07/03/2013 - 22:50

Kjekkt at det fungerer for deg! og er glad for det, for eg veit at noen får hjälp av å bytte till \"melk og hvetemelfri kost\", men ikke alle - skulle värt glad om du i en bisetning kunne skrive at dette er ditt liv og ikke alle med ADHD. Informasjonen blir ofte enten eller, men er oftere for noen si og andre så. Skal ikke si at det er eg som har \"svaret\" men er veldig glad at min familie får standarmedisiner for ADHD - ingenting hadde fungert ellers! Venlig hilsen Hildegunn

Anette Thorstensen 07/03/2013 - 21:45

Kjenner meg igjen. Fikk diagnosen rett etter jeg fylte 40år jeg også ...... Takk for din deling, det er sant at svaret ligger langt vekk fra piller og medisiner ... men veien dit er avhengig av hvor villig du er til å jobbe deg videre og opp i stillhet, ro og til en behagelig tilfredstiilese. Man må jobbe seg inn i sjelen og fra hodet og inn i hjertet. Mat, fokus og egentid er viktigefaktorer.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.