Behandler.no - Norges største oversikt

Velg ren mat – unngå skade av hjernens utvikling

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 04.05.2013
Foto: Schutterstock
En ny dansk undersøkelse har påvist sprøytemidler i urinen hos barn. Forskere er bekymret og mener dette kan skade barnas hjerner.

Stort omfang
Velg økologisk
Krever mat uten gift


Det kan ha stor betydning hva du legger i handlekurven – store mengder sprøytegift fra frukt og grønt er nå funnet i urinen til danske barn. Dette kan skade hjernen og nå advarer eksperter.

Forsker og lektor i miljømedisin, Helle Raun Andersen ved Syddansk Universitet, har undersøkt 177 barn og målt innhold av miljøgifter fra insektmidler i urinen deres.


Stort omfang
99 prosent av barna hadde spor av en eller flere av de skadelige insektgiftene kalt organofosfater i urinen. Barna som deltok i en undersøkelsen har ikke vært mer utsatt for sprøytemidler enn andre danske barn.

–Det er bekymringsfullt at vi kan måle et så høyt innhold i barnas urin. Vi vet at organofosfater påvirker et stoff som styrer hjernecellenes vekst, hvordan de forbinder seg og hvordan de kommuniserer med hverandre, sier Andersen til Politiken.dk

Man vet ikke med sikkerhet hvor sprøytemiddelrestene kommer fra, men man mistenker at mesteparten kommer fra kosten. Det er vanskelig å dokumentere hvor lite som skal til før det er skadelig for hjernen.


Velg økologisk
Men vi behøver ikke slutte med frukt og grønt. For å unngå sprøyterester så mye som mulig – velg økologisk!  Tilgjengeligheten for økologisk mat er nå ganske god og mange dagligvarebutikker har egne hyller med godt utvalg. Dessuten finnes det ulike abonnementsordninger, hvor man enten henter selv eller får levert økologisk mat på døra.

Amerikanske Environmental Working Group (EWG) kom nylig med en oppdatert oversikt over hvilke frukt og grønnsaker som inneholder mest og minst sprøytemiddelrester. Oikos – Økologisk Norge følger med og viser til en «rødliste» og «grønnliste».

–De mest sprøyta er på rødlista, informerer seniorrådgiver i Oikos, Maiken P. Sele. Men heldigvis er noen av produktene på rødlista relativt lett tilgjengelige i økologisk versjon. Dette gjelder epler, cherrytomater, agurker, poteter, paprika og squash.

På den grønne lista over produkter som sprøytes lite, finnes blant annet avocado, grapefrukt, sopp, mais, ananas, kiwi og mango. Sele tenker det er fint å vite hva man bør prioritere å kjøpe økologisk og hva som er mindre viktig.


Krever mat uten gift
Det er strid om hvor grenseverdier for gift i maten skal settes, og det er mulig vi risikerer enda større mengder etter et nytt forslag fra Mattilsynet.

I Norge er det Mattilsynet som har ansvaret for godkjenning av sprøytemidler og kontroll av sprøytemiddelrester i matvarene. I samarbeid med Bioforsk passer Mattilsynet på at både norske frukt- og grønnsaksprodusenter og importører ikke distribuerer varer med for høye verdier av sprøytemiddelrester.

De senere årene er det funnet rester av sprøytemidler i omtrent halvparten av de undersøkte varene, men Mattilsynet mener alt er like trygt.

Det er en pågående debatt og strid om grenseverdier av  sprøytemidler i norsk landbruk. Mattilsynet ønsker nå å øke den tillatte mengden sprøytemiddelrester i mat på bakgrunn av at EU i 2012 vedtok å fjerne sine grenseverdier for rester av plantevernmidler i mat og fôr. Mattilsynet ønsker at Norge skal ha samme regelverk som EU-landene.

Flere miljøorganisasjoenr har reagert kraftig på dette utspillet fra Mattilsynet og krever at helseminister Jonas Gahr Støre stanser forslaget om å tillate mer sprøytemidler i mat.

Framtiden i våre hender, Oikos - Økologisk Norge, Grønn Hverdag, Utviklingsfondet, Spire, Miljøvernforbundet, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Biologisk-dynamisk Forening overrakte november 2012 13.500 underskrifter til helseministeren med krav om at han stanser Mattilsynets forslag.

Du har et alternativ – gjør et godt valg når du handler mat!

OIKOSØnsker du kontakt med kostveileder, ernæringsterapeut –
Finn behandler – behandler.no

Utdanning i kostveiledning og ernærngsterapi:
Ernæring m/ studiepoeng
Ernæringsterapi og kostveiledning


Relaterte saker:

Økologisk mat – for helse og miljø
Både helse og miljø spiller inn når vi velger økologisk. Men hva betyr økologisk, organisk usprøyta eller naturlig?

Mattilsynet anbefaler økologisk barnemat


Flere bønder satser økologisk (2004)

Studier viser at økologisk mat kan bidra til bedre helse (2004)

Økolandsbyen i Hurdal vokserFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.