Behandler.no - Norges største oversikt

Soneterapi kan hjelpe ved smerter

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 23.05.2013
Foto: Schutterstock

Det er ingen hemmelighet at soneterapi kan lindre smerter. Nå har forskere målt virkning og funnet at behandlingsmetoden kan hjelpe bedre enn medikamenter både ved gikt- og ryggsmerter.


Soneterapi og refleksologi
Britisk studie
Sykepleiere velger soneterapi


Smerter i muskler og ledd har blitt en av vår tids folkesykdommer og en stor del av sykemeldingene skyldes vondt i kroppen. Nå viser det seg at soneterapi eller refleksologi kan ha bedre effekt enn medikamenter i lindring av smertene. Og hva er vel bedre enn å unngå å utsette oss for skadelige bivirkninger hvis vi kan slippe.


Soneterapi og refleksologi
Soneterapi er en av metodene innen alternativ behandling som står på listen over de mest brukte i Norge. Mange har fått god hjelp og mang en sykemelding har blitt kortet ned ved hjelp av alternativ behandling.

Fotsoneterapi er basert på et system av soner i føttene som gjenspeiler kroppens forskjellige organer og deler. Ved sykdom eller svakhet i et organ kommer det en ømfintlig fortykkelse i underhuden i den korresponderende sonen i foten.

Refleksologi kan sees som en videreutvikling av soneterapi. Mens en soneterapeut behandler ut ifra teorien om at reflekspunktene under føttene representerer hele organismen, arbeider en refleksolog med reflekspunkter som finnes over hele kroppen.


Det er ca fem skoler i Norge som tilbyr utdanning i soneterapi og like mange som tilbyr utdanning i refleksologi. Se oversikten

Britisk studie
I likhet med andre metoder innen alternativ- og komplementær behandling, er det mange som har oppsøkt behandler og erfart virkning, men det mangler tilstrekkelig dokumentasjon av effekten. Dette skyldes bl.a mangel på finansiering av forskning og ideer om at man skal forske på denne form for behandling på samme måte som med medikamenter – men det kan man ikke.

Men nå har britiske forskere ved University of Portsmouth gjennomført en undersøkelse av soneterapi for smertepasienter, som viser at soneterapi med hell kan brukes i smertebehandling.

Det er Ivor Ebenezer, lektor ved University of Portsmouth og soneterapeut Carol Samuel som står bak undersøkelsen, «Exploratory study on the efficacy of reflexology for pain threshold and tolerance using an ice-pain experiment and sham TENS control.» Deltagerne ble først behandlet med soneterapi eller placebo og deretter utsatt for iskaldt vann på hendene.

Kontrollgruppen trodde de fikk behandling fra et Tens apparat, som kan sende elektriske impulser, men denne maskinen var slått av, uten at deltagerne var klar over det.

Man fant at de som fikk soneterapi fikk nedsatt smertenivået med 40 prosent. Dessuten kunne de utholde smerten 45 prosent lenger enn de som fikk placebo.

–Vi er fornøyd med resultatene, sier Dr. Ivor Ebenezer til Dailymail.co.uk.
–Til tross for at dette er en liten undersøkelse håper vi dette kan danne bakgrunn for videre forskning på soneterapi og refleksologi.

Forskerne konkulderer i sin rapport at disse funnene viser at soneterapi/refleksologi har effekt og kan brukes alene eller sammen med annen behandling av smerte.


Over hele landet finnes behandlere som jobber med soneterapi. Behandler finner du på Behandler.no

Sykepleiere velger soneterapi
En dansk undersøkelse fra 2011 viser at sykepleiere ofte velger alternativ behandling når de selv blir syke. Så mye som 77 prosent av sykepleiere har brukt alternativ behandling, og sammen med soneterapi står massasje, akupunktur og homeopati høyt oppe på listen av de mest brukte metodene.

Det viser seg at mange sykepleiere også velger å utdanne seg innen alternativ behandling. Norske sykepleierne dannet i1997 en egen forening – Sykepleiernes Faggruppe i Alternativ medisin.

Vi er ikke de første menneskene på jorda som bruker denne flotte, og til tider undervurderte behandlingsmetoden. Lenge før vår tid og før vi begynte å medisinere oss selv med smertestillende piller – allerede i den gamle egyptiske legekunst spilte soneterapi en viktig rolle.  I legen Akhmabors grav i Saqqara i Egypt finnes det veggmalerier fra det tidlige 6. dynasti (ca. 2330 f.Kr.) som viser en scene fra en soneterapeutisk behandling.

Tatt i betrakting hvor stor del av befolkningen som fortsatt velger denne behandlingsformen, er det ingenting som tyder på at vi vil slutte å bruke den. Tvert imot. Og har du ikke forsøkt – ta kontakt med en behandler og gi den en sjanse!Ønsker du kontakt med en soneterapeut?
Her finner du behandler:  Behandler.no


Relaterte linker:
Hva er soneterapi - fotsoneterapi
Hva er Refleksologi
Utdanning i Refleksologi
Utdanning i Soneterapi
Kurs i Soneterapi – Fotsoneterapi til hjemmebruk


Relaterte saker:
Mange sykepleiere velger alternativ behandling
Sykepleiere for alternativ behandling
Godkjenning av Soneterapi utdanning
Vi vil bli friske – uten bivirkninger


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Reidunn Hilde Vist 26/05/2013 - 19:37

Har brukt den metoden i flere år! Mikromassasje på smertepunktet er også en fin metode!!!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.