Behandler.no - Norges største oversikt

Tilbake i jobb ved hjelp av Bowen teknikken

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 12.06.2013
Foto: Schutterstock


Det finnes flere behandlingsmetoder som for mange fortsatt er ukjente. En av disse er Bowen teknikken, som hjalp langtidssykemeldt kvinne tilbake i arbeid.

Tilbake i arbeid
Bowen siden 50-tallet
Forskning på effekt
Flere tilbake i arbeidHva gjør man når smertene herjer i kroppen og det offentlige helsesystemet konkluderer med at her er det ingenting vi kan gjøre utover fysioterapi,  smertestillend/betennelshemmende medikamenter og kortisonsprøyter, og at det etterhvert går mot operasjon.

Dette var situasjonen Lill Bonnevie Lund (54) befant seg i, da hun fikk høre om Bowen teknikken. Hun hadde vært plaget med skulder og nakke mer og mindre i 12-14 år. For to år siden var hun gjennom en operasjon på bakgrunn av diagnosen artrose og slitasje i høyre skulder. Denne var vellykket, men det tok 3 mnd med sykemelding og opptrening etterpå.


Tilbake i arbeid

Lill Bonnevie Lund er tilbake i jobb og stall. –Å børste en hest ville ikke vært mulig før Vibekes behandlinger, sier hun. Foto:Privat
To år etter operasjonen ble hun igjen i  februar 2013, delvis sykemeldt fra sin jobb, som innebærer mye skjermarbeid og telefon. Av fysioterapeut og manuell terapeut får hun høre at det kun er trening som kan hjelpe henne. Men det stoppet ikke denne damen fra å forsøke alternativ behandling, for å få fortgang på prosessen.

Den samme slitasjeskaden hun hadde i høyre skulder og de samme symptomene som tidligere førte til at hun ble langtidssykemeldt meldte seg nå i venstre skulder.

Men etter at  Lill Bonnevie Lund kom til bowenterapeut Vibeke Brems, tok det ikke lang tid før ting begynte å skje. Det prikket i kroppen og allerede etter første behandling kunne hun merke forandring.

–Det er helt utrolig. Fra å ikke kunne løfte armen, kom jeg allerede rett over påske tilbake i 100 prosent arbeid igjen. Jeg som hadde vansker med å vaske og føne håret før jeg kom til Vibeke Brems og fikk behandling, sier en takknemmelig Lill Bonnevie Lund.

–Fysioterapeuten ble også målløs da hun så hva som hadde skjedd, og jeg er spent på å komme tilbake til A-hus, der jeg igjen venter på utredning med ventetid på 6 måneder for  å høre hva de har å si, legger Lill til.


Bowen siden 50-tallet
Men hva er egentlig denne flotte, og for mange godt bevarte «hemmeligheten» - Bowen teknikken?

Bowen er en skånsom, massasjelignende behandling, som består av forsiktige bevegelser på muskler og sener med omliggende vev på hele kroppen, ved bruk av tommel- og pekefinger.

Behandlingsmetoden ble utviklet av australske Tomas A. Bowen (1916-1982) på 1950-tallet. Han hadde ingen terapeututdanning, men erfarte at metoden virket. Han vidererformidlet teknikken og osteopaten Oswald Rentsch bidro med å skrive ned det han observerte av arbeidet til Tom Bowen.


Bowenterapeut Vibeke Brems har også Instruktør utdannelse og er tilknyttet Bowen Akademiet. Foto: Privat
Teknikken brukes ved en rekke plager, som akutte og kroniske belastningslidelser som f.eks. arm- og håndleddsproblemer, bekkenlåsning, hodesmerter, hofteproblemer, kjevespenninger
kne - og ankelproblemer, luftveisproblemer, mage- og tarmproblemer, menstruasjonsproblemer, nakke- og skulderproblemer, ryggsmerter, sportsskader, stress- og spenningsproblemer.

Ifølge behandler Vibeke Brems opplever de fleste som kommer til henne effekt allerede etter en behandling og etter tre ganger er det mange som er ferdigbehandlet.


Forskning på effekt
Det er foretatt en rekke små og større studier for å måle effekten av Bowen, bl.a iforhold til muskelplager, frossenskulder, fibromyalgi. I en forholdsvis ny britisk undersøkelse publisert i Journal of Bodywork & Movement Therapies 2011, målte man fleksibilitet i muskler over tid på «The hamstring muscles», dvs muskelgrupper på baksiden av lår. 

Disse musklene blir regelmessig utsatt for  tilbakevendende skader, bevegelsedysfunksjon og videre ryggsmerter. Koblinger mellom begrenset fleksibilitet og utvikling av nevrologiske symptomer er hyppig rapportert, heter det i rapporten «The effects of the Bowen technique on hamstring flexibility over time: A randomised controlled trial.»

Bowen teknikken brukes til å behandle mange forhold, inkludert mangel på fleksibilitet og studien ble altså gjort for å undersøke effekten av Bowen Teknikken på fleksibiliteten for nevnte muskelgruppe over tid.

Det var 120 personer som deltok i denne randomisert kontrollert studien. Deltakerne ble tilfeldig fordelt til en kontrollgruppe eller Bowen gruppe og tre fleksibilitet målinger ble foretatt over en uke. De som fikk Bowen behandling viste en betydelig større smidighet enn kontrollgruppen, og fortsatt økning i smidighetsgrad ble observert etter en uke. Ingen betydelig endring over tid var kjent for kontrollgruppen.


Flere tilbake i arbeid
For Lill Bonnevie Lund holder hennes egen erfaring langt for å være overbevist om at Bowen teknikken har hjulpet henne ut av smertene og tilbake til et liv med god livskvalitet og full jobb.

–Samfunnet må se andre veien enn bare til det offentlige. Min arbeidsgiver dekket fysioterapi i perioder i flere år, uten at jeg kom særlig videre. Det offentlige må innse at det finnes behandlingsmetoder som Bowen og dekke dette likhet med fysioterapi, mener hun.

Hadde hun funnet Vibeke Brems før, kunne flere måneder med sykemeldinger vært spart.

I dag finnes det noen behandlere i Norge som praktiserer Bowen, men vi kunne gjerne hatt flere. Det har Lill Bonnevie Lund nå tenkt å gjøre noe med, og for å kunne hjelpe andre i samme situasjon som hun selv var i, har hun bestemt seg for å ta lære seg behandlingsmetoden.Relaterte linker:
Finn behandler – Bowenteknikken/Bowenterapi
Utdanning i Bowen tekniken
Les mer om Bowenteknikken


Relaterte saker:

Smerter kan lindres med alternativ behandling
Vondt i ryggen – hva bør du gjøre
Kirurger vil lære alternativ behandling
Bli kvitt pollenallergi med alternativ behandling
Behandling på tvers - til det beste for pasientenFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Redaksjonen, alternativ.no 21/06/2013 - 11:19

@Reidunn Hilde Vist. Takk for hyggelig tilbakemelding. Supert at du videreformidler.
Og husk! Behandler finner man på www.behandler.no

Reidunn Hilde Vist 12/06/2013 - 18:13

Så spennende,dette er jo bare helt utrolig!Skal videreformidle denne lenken til flere som sliter!Skal prøve det selv og! Takk for informasjonen


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.