Behandler.no - Norges største oversikt

Solhatt, vakker og virkningsfull

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 08.08.2013
Foto: Schutterstock


Rød sohatt er en av verdens mest brukte planter innen naturmedisin. Urten kan både forebygge og behandle og en kur kan korte ned forkjølelse og sykedager.

Medisinsk virkning
Virkestoffer
Motstridende forskning
Korter ned sykedager
Dyrke solhatt selv

På sensommeren og langt utover høsten ser vi solhatt blomstre i Norge. Den flotte planten er også kjent som purpursolhatt og echinacea purpurea. Og ikke bare er den vakker og dekorativ; denne hardføre planten er full av virkestoffer, som kan hjelpe ved en rekke plager, som forkjølelse, influensa og infeksjon. Den kan forbygge influensa og fungere som støttebehandling ved annen sykdom som leddgikt og kreft.


Medisinsk virkning
Den medisinske virkningen av solhatt er godt kjent og har lange tradisjoner innen folkemedisin. Særlig kjent er planten som den viktigste legemiddelurt blant de nordamerikanske indianerne. Både rot, stilk og blomst brukes og har nærmest fungert som et universalmiddel brukt ved sårbehandling, ved insektstikk, som motgift ved slangebitt og andre giftige bitt og forgiftninger.

Ulike indianerstammer er også kjent for å bruke uttrekk av planten i behandling av revmatisme, forkjølelse og hudplager, hoste og oppblåst mage. Dessuten har biter av frisk rot blitt lagt mot tennene ved tannpine.


Virkestoffer
Når vi bruker solhatt, er det gjerne enten som tinktur – flytende ekstrakt, eller tørket i kapselform. Den produseres også som piller, krem eller for sprøyte og injesering. Analyser viser at det er 30 prosent mer virkestoffer i friske planter av purpursolhatt enn i tørkede, mange velger av den grunn flytende ekstrakt, av beste kvalitet.

Det viktigste virkestoffet er inulin  - fruktose-polysakkarid. Polysakkaridene i planten har immunstimulerende og betennelsesdempene egenskaper.

Et annet viktig virkestoff er echinacosid, som er et kaffesyrederivat. Echinosidene har antibakterielle egenskaper og har immunstimulerende virkning - stimulerer produksjonen av interferon  - et protein som hemmer formeringen av virus. Andre viktige virkestoffer er flavonider - enkle sukerarter, eteriske oljer, steroler, mineraler og fettsyrer.


Motstridende forskning

Fakta om Echinacea


Planteslekten Echinacea inneholder ni arter som alle er hjemmehørende i Nord-Amerika og Canada. Slektsnavnet er utledet av det greske ordet echinos (pinnsvin eller sjøpinnsvin), og henspeiler på de piggete tørre frøhodene.

De tre mest vanlige og utbredte artene, purpursolhatt (echinacea purpurea), smalbladet solhatt (echinacea angustifolia) og blek solhatt (echinacea pallida), som alle har alle en lang historie som medisinske planter, både i Nord-Amerika og Europa.
Kilde: Urtekilden

Det er utført mye forskning og flere metastudier på solhatt.  Mens erfaring og noen studier viser virkning er det andre som konkluderer med det motsatte. Det er flere utfordringer forbundet med tolkning av undersøkeler og konklusjon, bla. fordi flere av studiene som er gjort er små og at innhold i produktet kan variere.

Det ser også ut til at flere studier som ikke viser effekt har brukt svakere ekstrakt og det er brukt echinacea angustifolia, smalbladet solhatt istedenfor echinacea purpurea.

En stor amerikansk undersøkelse fra 2003, konkluderte med at solhatt ikke virker for barn med forkjølelse. James A. Taylor fra University of Washington gjorde en undersøkelse blant  524 forkjølede barn mellom 2 og 11 år. Halvparten av dem fikk solhattdråper fra første tegn til sykdom, mens resten fikk placebo. Denne forskeren konkluderte med at det ikke var noen forskjell i lengden på forkjølelsen i de to gruppene. 

En tilsvarende ferskere undersøkelse får motsatt resultat. I september 2012 ble det holdt en pressekonferanse ved the Royal Society of Medicine i London I forbindelse med resultatene av en stor studie. Under ledelse av Professor Ronald Eccles fra the Common Cold Centre i Cardiff deltok 750 personer i en undersøkelse på på rød solhatt.

Resultatene av denne studien viser at det er trygt å bruke solhatt over 4 måneder, og forsøkspersonene fikk tydelig hjelp av produktet mot forkjølelse. Det kom også fram at solhatt ekstrakt er ekstra effektivt for dem med svekket immunforsvar grunnet stress, lite søvn, røyking etc.


Korter ned sykedager
Ved en tidligere svensk kontrollert klinisk studie av bedriftslege Olav Hoheisel, publisert i European Journal of Clinical Reseach fra 1997, kom det klart fram at sohatt kan forkorte lengden på en forkjølelse vesentlig, og dermed gi bedrifter og samfunnet en solid besparelse.

120 personer med forkjølelse ble tilfeldig delt inn i to grupper. Halvparten av dem fikk solhatt, 20 dråper hver annen time, og den andre halvparten fikk placebo. Det viste seg at de som fikk ekte solhatt ble friske iøpet av fire dager, mens for kontorllgruppen tok det åtte dager å bli frisk.

Egentlig burde man kanskje si «Hysj-ikke si det til noen», for i Norge er det faktisk sånn at når et naturmiddel blir dokumentert som virksomt, kan det bli klassifisert som legemiddel. Følgelig må man på apoek for å kjøpe det på resept. Idag er solhatt-arter i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel og kan omsettes fritt.


Dyrke solhatt selv
Rød solhatt, eller purpursolhatt kan med hell dyrkes i Norge. Plantene kan formeres med frø, rotstiklinger eller deling.

–Purpursolhatt trenger godt drenert jord og sol eller halvskygge. Høyden varierer mellom 70 cm og 1 m. Selv om blomstene kan ha et mykt uttrykk, er de hardføre og står lenge, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter.

Ekstrakt av solhatt får du kjøpt i helsekost. Spør erfarne ansatte eller kontakt behandler om tips og råd. Og har du en hageflekk kan du selv dyrke – og få en hage som blomstrer lenge.


Kilder:
Urtekilden, Rolv Hjelmstad
Helse på grønn resept, Stig Bruset & Dag Tveiten
Opplysningskontoret for blomster og planter


Forsiktighetsregler:
Det er ingen kjente bivirkninger av solhatt og den regnes som ufarlig ved vanlig bruk, dvs. i henhold til anbefalt dosering. Ved allergi mot planter i kurvplante-familien bør man vise forsiktighet. Alternativ opplysningen understreker at bruk av urter må ikke erstatte din leges råd ved alvorlig sykdom.


Relaterte saker:
Medisinplanter i norsk natur
Vitamintilskudd – kan vi stole på forskningen?
Apotek i hagen
Brennesle er en av naturens store gaver
Løvetann som mat og medisin
Naturlig behandling av svineinfluensa i Norge
Urter – magi og medisin i årtusener


Relaterte linker:
Finn behandler – behandler.no
Kurs i urter
Utdanning i urtemedisin
Markedsplassen – Urter
Markedsplassen – Helsekost


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.