Behandler.no - Norges største oversikt

Kiropraktorutdanning til Universitetet i Oslo

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 21.09.2013
Foto: Schutterstock

De som idag praktiserer har har bakgrunn fra utenlandske skoler. Nå ønsker Universitetet i Oslo behandlingsmetoden kiropraktikk inn i sitt utdanningstilbud.

Universitetet bekrefter
Etter danske modell
Forskning
Alternativ behandling i Sverige


Kiropraktikk har siden metoden ble lansert i USA i 1895 blitt kalt både kvakksalveri og religion, og behandlere har blitt straffet for å utøve metoden. Det er lenge siden, men det er fortsatt enkelte som anser behandlingsmetoden som ”uvitenskapelig”. I Norge har kiropraktikk blitt praktisert siden 1922.

I en Twittermelding 19. september 2013 leser vi:

«Styret ved det medisinske fakultetet ved UiO har vedtatt at de ønsker seg Norges kiropraktorutdanning. Selger de ut vitenskapen?»
Kristian Gundersen @KristianGunder, Professor i biologi, UiO


Idag er meotden, som omfatter diagnostikk, behandling og forebyggelse av lidelser i nerve-muskel-skjelett-systemet en autorisert helseprofesjon og integrert i det det offentlige helsetilbudet. Ordet kiropraktikk betyr å behandle med hendene.


Universitetet bekrefter
Vi kontakter styret ved det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo og får bekreftet Twittermeldingen:

Universitetet har har fått anmodning fra kunnskapsdepartementet om å starte utdanning og fakultetsstyret har nå vedtatt at de ønsker dette. Men når og om dette kommer igang avhenger av stasbudsjettet.

Allerede i 2004 ba Stortinget regjeringen legge til rette for en kiropraktorutdanning ved et norsk universitet og arbeidet med å etablere denne har pågått siden.

Per idag er landets kiropraktorer utdannet fra Danmark, USA, Storbritannia eller Australia, det vil si **Bjørknes Høyskole i Oslo har et tilbud der man studerer ett år i Norge og fire år ved Murdoch University i Perth, Australia.


Etter danske modell
Ved Syddank Universitet på Odense har de allerede kiropraktor utdanning - eller «Klinisk Biomekanik» som det også kalles.

Dette er en 5-årig utdannelse, som består av en 3-årig bachelorutdannelse, 2 år såkalt kandidatutdannelse i klinisk biomekanikk, samt ett år med lønnet turnusutdannelse. Det er denne modellen det norske universitetet ser til når det planlegges kiropraktikerutdanning i Oslo.


Forskning
Internasjonalt er det publisert en rekke rapporter, men det er store diskusjoner rundt disse, og de som er skeptiske til kiropraktikk hevder hardnakket at metoden ikke virker.

I statsbudsjettet 2012 foreslår Helse- og omsorgsdepartementet 1 million kroner til etablering av infrastruktur for forskning innen kiropraktikk. Forskning på faget er allerede igang ved medisinsk fakultet i Oslo.


Alternativ behandling i Sverige
Det er ulikt hva som er alternativ behandling og og hva skolemedisin i forskjellige land. Kiropraktikk var tidligere betegnet som alternativ behandling i Norge, men er altså nå en autorisert helseprofesjon. I Sverige regnes kiropraktikk fremdeles som en alternativ behandlingsmetode.

Men både i Sverige og Finland er naprapati godkjent som en del av det offentlige helsetilbudet. I Norge er naprapati alternativ behandling.

I Norge har kiropraktikk blit praktisert siden 1922 og mye har altså skjedd siden da. Senest i 2006 vedtok Stortinget å gi alle kiropraktorer rett til å sykmelde, henvise til spesialist og til fysioterapi og alle pasienter får direkte refusjon.

Behandling er et felt i kraftig utvikling og det blir spennende å se hva som skjer videre. Men en ting er sikkert; vi nordmenn setter pris på mangfoldet av tilbud, og for våre sykdommer, plager og problemer velger vi gjerne både skolemedisin, alternativ- og kompementær behandling.**Bjørknes Høyskole, utdanning i kiropraktikk, Norge/Australia:
Alternativ.no/utdanning - kiropraktikk


Utdanning-skoler A-Å
Behandlingsmetoder

 

Relaterte saker:

Vondt i ryggen – hva bør du gjøre
Så mange som åtte av ti får ryggplager i løpet av livet. Men hvordan skal vi forholde oss når ryggen sier stopp? Alternativ behandling har vist seg effektivt ved ryggvondt.

Revmatisme kan bedres ved hjelp av alternativ behandling
Erfarene behandlere deler sine erfaringer med soneterapi, ernæringsterapi og osteopati i behandling av muskel og skjelettlidelser.

Utviklingen innen alternativ behandling
Valg 2013: Overraskende fra politikere om alternativ behandling
Hvem bruker alternativ behandling
EU setter forskning innen alternativ behandling på kartetFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.