Behandler.no - Norges største oversikt

Jakten på bra mat

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 21.11.2013duugurd kolasj
Foto:Melissa, melissaspania.no

Den bevisste forbruker ønsker mer ren, økologisk mat,  – og gjerne knuskren direkte fra produsent. Duggurd Gårdsbutikk på Øverland gård i Bærum er ett av stedene som har startet salg av gårdsvarer, på bakgrunn av sunn og naturlig produksjon.


Knuskrent fra Duggurd
Smakfult og allergivennlig
Gamle mattradisjoner
Kundene vil ha mer økologisk


Det er mange gode grunner til å velge kortreist og økologisk mat, men det er fremdeles magert utvalg av usprøytet og ren mat, uten alle mulige tilsetningsstoffer i de vanlige matbutikkene.

Men rundt omkring i landet, finnes det oaser med delikate matvarer uten sprøytemiddelrester, matsminke og syntetiske tilsettingsstoffer. Man må kanskje utvide aksjonsradiusen for å finne godsakene, men det er det verd. Du sitter nemlig igjen med velmakende, næringsrik mat, som er bra både for deg og miljøet.


Knuskrent fra Duggurd

Marianne Røed (tv.) og Ingerlise W. Jensen er begge medeiere og treffes i  gårdsbutikken Duggurd. Foto: Duggurd
En av disse oasene er Duggurd Gårdsbutikk på Øverland gård i Bærum - like utenfor Oslo, hvor det satses friskt på rene, ubearbeidede matvarer, så nært sin opprinnelige form som mulig. Butikken er fortsatt ganske ny, med oppstart våren 2013, men allerede møter trofaste kunder jevnlig opp og det er stadig nye som finner veien

Bak initiativet står en entusiastisk liten gjeng, med Marianne Røed i spissen, som medeier og daglig leder. Det startet i det små med et samvirke med abonnementsordning, og har utvidet til både butikk og nettbutikk.

–Butikken har sitt hovedfokus på ”knuskrene” matvarer, basert på jordbruk og dyrehold som ivaretar dyrenes velferd, og som drifter jord og vekster slik at mangfoldet bevares og kan utvikles videre, sier Marianne Røed.

”Knuskren” er et selvpåfunnet ord og på bloggen til Duggurd kan man lese følgende:

«Vi har funnet på et ord! Eller, rettelse; Ingerlise har funnet på et ord. Og for de som ikke kjenner Ingerlise, så er hun altså dronningen av nye ord og venninger. Hver gang hun åpner munnen bare bobler det ut nye sammensetninger. Det er helt utrolig. Men tilbake til dette spesielle ordet: KNUSKRENT altså. Hva er det? Hva er vitsen med det liksom? Og holder det ikke med rent lenger?

Nei, det gjør ikke det. Ikke når det er snakk om mat. Vi ser rett som det er folk, eller skal vi si aktører i bransjen, som slår om seg med uttrykket «ren mat». Ren mat som angivelig er fri for (unødvendige?) tilsetningsstoffer. Men som, når du studerer innholdsfortegnelsen, inneholder nitritt, fargestoffer og annet tjafs. Så derfor sier vi KNUSKRENT i steden. Og da er det altså hevet over en hver tvil at matvarene ER fritt for ALLE unødvendige tilsetningsstoffer. Spekeskinka vi selger på Duggurd inneholder svinekjøtt og havsalt. Punktum.»duggurd forskjellige produkter
Litt av utvalget i butikken. Foto: Melissa, melissaspania.no


Smakfult og allergivennlig
–Det går mye i egg, upastiruserte melkeprodukter, urkorn og kjøtt. Deilige produkter tuftet på tradsjon og håndverk. Smør, spennende osteutvalg, kvernet kjøtt, høne, lammmelår og mørbrad er å få kjøpt. Og det er en sammensatt kundegruppe som handler, forteller Marianne

Noen kommer kun fordi de er genuint opptatt av ordentlig mat. Andre har allergier – ”Kanskje jeg kan tåle upastiruserte melkeprodukter, jeg som ikke har drukket melk på 10 år”?
Andre erfarer kanskje at urkorn kan spises når man har allergi mot gluten. Eldre som besøker gårdsbutikken liker gjerne at det er god pultost og høner på tunet. Akkurat som i gamle dager.

Foreløpig holder butikken åpent hver søndag fra kl. 11 – 16 og alle er velkommen!

Det er ikke noe mål i seg for selv for Duggurd med økologisk merking av maten, men det er et mål at alle produsenter de samarbeider med skal drive etter biodynamiske prinsipper.
Den daglige lederen forteller at de har direkte kontakt med alle produsentene som leverer varer, og har sett med egne øyne hvordan gårdene drives.

–Det skal ikke være nødvendig å finlese verken innholdsfortegnelser eller merker i butikken. Det skal føles helt trygt å handle hos Duggurd for alle som er opptatt av kvalitet, miljø og dyrevelferd. Og ikke minst for de som er på jakt etter den gode smaken som i de fleste tilfeller kommer som et resultat av dette fokuset.


Gamle mattradisjoner

Det bugner av gode oster hos Duggurd - både unge og vellagrede. Foto Duggurd
Men det er ikke bare matvarer som står på menyen hos Duggurd. Med interesse for gamle tradisjoner og tilberedningsmåter tilbys både kunnskap og utstyr til egenproduksjon.

Både surdeigsbaking, melkesyregjæring, ysting og speking er eksempler på mat med lange tradisjoner i Norge og som har fått en renessanse. 

En undersøkelse gjort av Matmerk (en uavhengig stiftelse som som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon) viser at salg av lokal mat og drikke alene har hatt en økning på 8,4 prosent siden ifjor på landsbasis. I tillegg til gårdsutsalg og Bondens marked, ser man nå også en tendens til at lokalmat ofte får plass i hyllen i dagligvarebutikken. Også restauranter som vil servere sine gjester det aller beste velger gjerne kortreist og helst økologisk.


Kundene vil ha mer økologisk

Ren mat er etterspurt, men i Norge er det idag kun 2590 gårdsbruk av totalt 45.000 som driver økologisk. Foto: Duggurd
Konseptet Bondens marked poppet opp i Norge første gang i 2003 og har siden etablert seg som et kjærkomment innslag, med torg  på sentrale plasser over hele landet. Her kan kunder som setter pris på god mat handle direkte fra produsenten.

Bak Bondens marked står Norsk Landbrukssamvirke, Hanen, næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge, OIKOS, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Fra salgboder bugner det av de fineste grønnsaker, egg, ost, brød, syltetøy, kjøtt og kjøttprodukter, fisk, fisk frukt og bær, brød, kaker og håndmat, urter, honning og snacks.

Råvarene skal være lokale og foredlingen skal ha et håndverksmessig, småskala preg på Bondens marked. Men det er ikke krav til økologisk produksjoen eller at varene er produsert eller biodynamiske prinsipper. Pr. idag er det ca 18 prosent av omsetningen som tilfredsstiller kravet til øko-stempel.

Kundene etterlyser imidlertid enda mer økologisk og en undersøkelse viser at hele 80 prosent av de som handlet på Bondens marked i Oslo og 60 prosent på landsbasis ønsker mer økologisk mat.
Av 45.000 gårdsbruk i Norge, er det kun 2590 som driver økologisk. Det er å håpe at Norges eneste – og nedleggingstruede skole i økologisk landbruk, Sogn Jord- og hagebruksskole I Aurland i Sogn overlever og at tilgangen på ekspertise og produksjon videreføres.
Hvis trenden om økt etterspørsel uten tilgang på varer fortsetter, kan det bli rift om godbitene.
Duggurd
Duggurd Gårdsbutikk, Gamle Ringeriksvei 123, 1356 Bekkestua

Kraftmamma
Marianne Røed er også med  på å drive nettstedet Kraftmamma som fronter tradisjonsmat. Informasjon og inspirasjon til kraftkoking, surdeigsbaking, upasteurisert melkemat m.m.

Bondens marked

Kooperativet, Oslo Kooperativ – byfolk, bønder & bra mat

Hanen - næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge

Matmerk - uavhengig stiftelse som som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon

Helsekost – flere butikker selger frukt, grønt, brød osv. i tillegg til tørrvarer,  - mat basert på økologisk og biodynamisk dyrket mat og drikke.

Biologis dynamsik forening

Oikos - 10 gode grunner til å velge økologisk

Relatert:
Øynene opp for ren mat
I den nylig utgitte boken til Niels Christian Geelmuyden «Sannheten på bordet», er det duket for overraskelser, som kan vippe noen og enhver av stolen. En livsviktig bok, som anbefales -  alle som spiser mat.

Ønsker du kontakt med ernæringsterapeut, kostveileder
Finn behandler – behandler.no

Utdanning - Skole:
Utdanning i kost og ernæring (uten studiepoeng)
Utdanning i kost og ernæring (med studiepoeng)
Kurs

Relaterte saker:
Nytt liv med riktig kosthold
Melk – ikke for alle
Personer med diabetes medisinfrie på lavkarbo mat
Endret kosthold kan minske pillebruk


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Melissa Spania 22/11/2013 - 11:40

Kjempegøy! Dere er flinke!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.