Behandler.no - Norges største oversikt

Honning viste best effekt ved hoste

Av Redaksjonen, alternativ.no
Publisert: 21.08.2008Hvis høstforkjølelse setter inn - ny forskning og gammel kunnskap viser at honning virker bedre enn hostemedisin fra apoteket.

Honning viste best effekt
Gammel utbredt viten
Hva er honning
Forsiktighetsregeler

Hoste kan være en plage og forstyrrelse både for voksne og barn. Det kan gi oss søvnløse netter og dager hvor vi ikke fungerer. Honning hjelper deg å bli kvitt hosten.

Honning viste best effekt
En forholdsvis ny studie viser at honning er det beste å gi kroppen ved hoste. Studien sammenligner honning med hostemedisin som inneholder dextromethorphan, som er en vanlig ingrediens i hostemedisin.

105 hostende barn i alder 2 til 18 år deltok i studien ved Pennsylvania State University's College of Medicine. Barna ble behandlet med hostemedisin som inneholdt dextromethorpan med smak av honning, kun med honning eller de fikk ingenting. Honning viste best effekt både med hensyn til hoste og søvnkvalitet.

Gammel utbredt viten
At honning er bra for forkjølelse er forsåvidt gammelt nytt. Veldig gammelt nytt. Api terapi, eller behandling med med produkter fra bier har vi brukt i flere tusen år. I folkemdisinen er honning bl.a kjent som et effektivt middel i sårbehandling pga sin desinfiserende virkning.

Api terapi er utbredt på verdensbasis. I Europa finnes egne klinikker for Api terapi, det forskes på bruk av bie produkter og jevnlig arrangeres Api-konferanser med deltagere fra hele verden.

De gamle egyptere brukte honning til balsamering og legekunstens far, Hippokrates, anbefalte bigift ved gikt. De gylne dråpene sies å ha en positiv effekt på nervesystem, hjerte, fordøyelsessystem og nyrer. Til husbruk brukes honning ved forkjølelse, sår hals, feber, søvnløshet og tannkjøttbetennelse. Den inntas gjerne i te eller varm melk.

Hva er honning
Honning er et ferdig naturprodukt, foredlet av biene. Råmaterialet er nektar som suges fra forskjellige levende planter og plantedeler i form av søte safter. Biene omdanner nektaren dvs. de konserverer nektaren med enzymer fra forsaftkjertlene og tilsetter et svakere form for antibiotikum. Honning inneholder en mengde mineraler, enzymer og vitaminer.

I naturmedisinsk interesse står inhibinene i honning sentralt. Stoffene utvikler seg lettest når honningen er oppløst, og dette er det enzymer som er ansvarlig for. Mest kjent er enzymet glycose oxidase som via en syre sørger for dannelsen av vannstoffhyperoksyd (H2O2). Det er blant annet vannstoffhyperoksyd som gir honningoppløsning antibakteriell virkning.

Samtidig er honning hygroskopisk, den trekker til seg fuktighet fra luft som har over 60% relativ luftfuktighet og gir fra seg dersom lufta er tørrere, og det er disse egenskapene gjør honningen så velegnet i behandling av bla. sår og forkjølelse.

Så dersom hosten setter inn, skaff deg en velsmakende honning og og ta ondet med det gode.

Forsiktighetsregeler
Ikke gi honning til småbarn under ett år. Honningen kan inneholde sporer som utvikler til botulisme-bakterier sykdommen spedbarnsbotulisme.

Selv om honning er bevist effektivt, må man vær oppmerksom på at den ikke er standardisert. Sammensetning og kvalitet varierer efter trekkilder, klima og fra år til år.


Referanse:
Studien The Effect of Honey on Nocturnal Cough and Sleep Quality for Children and Their Parents, ble publisert i Arch Pediatr Adolesc Medicine. desember 2007.Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.