Behandler.no - Norges største oversikt

Kunstige søtningsmidler kan gi fedme

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 16.03.2015



Gutt med godetri i hendene
Foto: Schutterstock

 

Mange som ønsker å leve sunt velger lettprodukter med kunstige søtstoffer, i god tro på helsefordeler. Men forskning tyder tvert imot på forstyrrelser i tarmflora og uønskede konsekvenser.


Uenighet blant fagfolk

Skader tarmfloraen

Uante konsekvenser

 

 

Er du blant dem som tar deg en lett-brus for å slukke tørsten eller kose deg litt? Eller i god tro tar en sukett i teen, spiser syltetøy, saft eller drops med kunstig søtning? Det er mye som tyder på at det ikke er så sunt og lurt.

 

Kunstige søtningsmidler som aspartam, sakkarin, og sukralose er helt vanlig som tilsetning i mat og er blant de mest brukte tilsetningsstoffer over hele verden. Både overvektige som ønsker vektreduksjon og andre inntar mat som inneholder disse stoffene, ofte daglig. Mange fordi de tror det er sunt og trygt, ettersom det er kalorifattig og uten sukker. Helsemyndighetene har lenge gått ut med at produkter med kunstige søtningsmidler er et godt alternativ til sukker og at man dermed kan begrense sitt sukkerinntak uten at dette innebærer helsefare.

 

Men nå viser forskning at man tvert imot kan få metabolsk syndrom - en samling av forstyrrelser i kroppens omsetting av næringsstoffer, som øker risiko for sykdom.

 

 

Uenighet blant fagfolk

Det har vært faglig uenighet og motstridende forskningsresultater omkring kunstige søtningsmidler. Av disse stoffene har aspartam fått aller mest oppmerksomhet.

 

Helsemyndigheter og de som promoterer sukkerfri brus og andre produkter med kunstig søtning, hevder gjerne at nivået på innholdet er så lavt at det ikke kan ha noen skadelig virkning for helsa. -En person som veier 60 kg kan godt kan drikke 5,7 liter brus med aspartam daglig, uten å overstige verdien.

Men flere undersøkelser tilsier at vi ikke burde få i oss disse stoffene i det hele tatt. Hvem som reagerer vet man nemlig ikke på forhånd.

 

Fra de siste tretti-førti årene foreligger det en rekke rapporter på bakgrunn av undersøkelser om hvorvidt aspartam kan være kreftfremkallende. Det ble blant gjennomført en italiensk studie ved European Ramazzini Foundation i 2006, som konkluderte med at aspartam er et kreftfremkallende stoff og at det burde fjernes fra markedet. Men European Food Safety Authority (EFSA) avviste studien blankt og mente det ikke forelå nok bevis for at aspartam kunne være helseskadelig.

Andre forskere mistenker at aspartam kan forårsake nerveskader, søvnforstyrrelser, humørsvingninger, depresjoner atferdsforstyrrelser og demens.

 

Skader tarmfloraen

En undersøkelse av nyere dato, hvor man har sett på inntak av kunstige søtningsmidler hos mus og hos mennesker, viser at kunstig søtningsstoff kan gi funksjonelle endringer i tarmfloraen som igjen kan føre til blant annet glukoseintoleranse og fedme.

 

I undersøkelsen fra 2014 gjort av israelske forskere publisert i Nature, ga man sakkarin og andre søtningsstoff i vann, innenfor øvre anbefalt grense til mus. Disse musene utviklet etter kort tid glukoseintoleranse og bakteriefloraen i tarmen ble forandret. Tilsvarende fant man hos mennesker.

 

Blant 381 personer uten diabetes, som var brukere av kunstige søtningsmidler fant man tegn på metabolsk syndrom som fedme, fastende blodsukker, glukoseintoleranse og glykert hemoglobin.

Syv av deltagerne fikk i tillegg store doser sakkarin i syv dager. Fire av disse fikk forverret glukosetoleranse og endret tarmflora.

 

 

Uante konsekvenser

Forskning har ikke svar på alt og det er mye vi enda ikke vet om hva denne form for mat gjør med oss. Men det vi vet er at disse kunstige søtningsstoffene ikke tilfører kroppen noen form for næring. Det hevdes til og med at denne slags søtt kan være med på å opprettholde et behov for søtsaker.

 

Vi bor i en del av verden med store muligheter til å leve et godt liv. Samtidig lever mange med plager og symptomer som svekker livskvaliteten og helseutgiftene øker. Stadig flere får livsstilssykdommer som allergi, muskel- og skjelettplager, astma, diabetes, overvekt og psykiske lidelser. Årsaken til dette er i mange tilfeller foreløpig ukjent.

 

 

Kunstige søtningsmidler inngår i mange familiers daglige kosthold. De kan altså øke risikoen for å forstyrrelser i kroppens omsetting av næringsstoffer, som igjen øker risiko for sykdom. På bakgrunn av den omtalte undersøkelsen foreslår forskerne en revurdering av den massive bruken av kunstige søtningsmidler.

Det er ikke smart å risikere helsa – og det finnes som regel et bedre alternativ!

 

 

 

Referanse:

Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota.


Relaterte linker:

Ønsker du kontakt med en veileder innen kosthold, helse og ernæring?

Behandler finner man på behandler.no

 

Utdanning i Ernæringsterapi Ernæringslære - Kostveiledning

Kurs i Kost og ernæring

 

 

Relaterte saker:

Hva er sunt og hva er sant?

Stevia istedenfor sukker er vurdert som trygt

Hjernen må ha fett




Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning



Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.