Behandler.no - Norges største oversikt

Nyt sommerens frukt og bær, men økologisk er best

Av Redaksjonen, alternativ.no
Publisert: 18.07.2015Markjordbær
Foto: Bertil Berg-Olsen

 

Det er tid for fråtsing i smakfulle bær og saftig frukt. Men det er gode grunner til å tenke seg om og velge usprøytet. Det finnes mange utsalg rundt om i landet som har økologiske varer -  se oversikten.

 

Økologisk frukt og bær – oversikt

Naturen byr nå på de deiligste frukter og bær. Jordbær, bringebær, solbær, stikkelsbær og rips hører sommeren til og vi forsyner oss rikelig. Gjerne i god tro om at dette er både sunt og helsebringende.


Bare jordbær spiser vi 4 kg av hver i sommer.  Det man kanskje ikke er oppmerksom på er at at jordbær er det landbruksproduktet som utsettes for mest og flest sprøytemidler, med hele 22 lovlig tillatte pesticider. Og det måles giftrester i bærene utover satte grenser. Jordbær sprøytes åtte ganger i løpet av sesongen, ofte helt fram til vi spiser dem.


Så mye som 95 prosent av de norske jordbærene som produseres er sprøytet, ifølge Bioforsk. Det hjelper lite å vaske bærene, for giften finnes allikevel i skall og fruktkjøtt. Hvilke konsekvenser dette kan få, for kropp og miljø begynner vi å se konturene av. Men heller ikke konvensjonelt dyrkede bringebær, epler, plommer og grønnsaker er så rene som man kunne ønske og det gir mange fordeler å velge økologisk.


Ikke bare smaker økologisk bedre, det er kjent at usprøytet frukt og grønnsaker har flere antioksidanter, lavere innhold av tungmetaller og lavere nivåer av plantevernmidler. En metastudie utført ved Universitetet i Newcastle i England og publisert i 2014, som er den største i sitt slag, har gjennomgått 343 studier som sammenligner økologisk dyrket frukt og grønnsaker med konvensjonelt dyrket.

 

Det viser seg blant annet at de økologiske produktene har opptil 69 prosent høyere innhold av viktige antioksidanter enn det som er konvensjonelt dyrket. Innhold av farlige tungmetaller, for eksempel  kadmium, som kan føre til en rekke alvorlige sykdommer, er nesten 50 prosent lavere i økologiske grønnsaker.

 

 

Produseres med verneutstyr
Vi har ulike plantemidler som både kan være kreftfremkallende, som dreper bier eller som kan skade forplantningsevnen hos både kvinner og menn. En annen dansk undersøkelse fra Syddansk Universitet i 2013, har påvist sprøytemidler i urinen hos barn og forskere er bekymret og mener dette kan skade barnas hjerner.


Forskerne undersøkte 177 barn og målte innhold av miljøgifter fra insektmidler i urinen deres. 99 prosent av barna hadde spor av en eller flere av de skadelige insektgiftene kalt organofosfater i urinen. Barna som deltok i en undersøkelsen har ikke vært mer utsatt for sprøytemidler enn andre danske barn.

 

 

Tillater gift
Men selv der man ikke utelukker at preparater kan gi fosterskade eller giftighet hos hund, som ved plantevernmidlene Milbeknock og Neemazal (vurdert av Vitenskapskomiteen for mattrygghet 2012) har det blitt konkludert med at risikoen for helseeffekter er lav. "En viktig forutsetning i beregningen er at det brukes verneutstyr, noe som reduserer eksponeringen vesentlig", heter det.


Disse midlene som man må bruke værneutstyr for å påføre, skal vi altså spise etterpå.

 

 

Velg økologisk
Det er ingen tvil om at økologisk er et bedre alternativ. Tilgjengeligheten øker med etterspørselen og mange butikker har nå egne seksjoner med økologisk frukt og grønnsaker. Noen forretninger har økologiske bær i sesongen eller man kan bestille. Flere steder kan man ta direkte kontakt med bonden. Oikos og Ren mat har utarbeidet en oversikt.

 

Økologisk frukt og bær - oversikt

 

 

Relaterte saker:
Øynene opp for ren mat
Tid for å fråtse i bær – Helsebringende
Blåbær holder deg ung og frisk
Velg ren mat – unngå skade av hjernens utvikling

Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.