Behandler.no - Norges største oversikt

Høysensitiv blir syk av feil mat

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 21.08.2015Ann-Eva Storm
Foto: Privat

 

Etter mange år med uro, depresjon og ADHD diagnose, la Ann-Eva Storm om kostholdet. Nå har hun det bra med sin nye livsstil, men selv en liten utskeielse kan sette henne tilbake i gammelt spor.

For to år siden fortalte Ann-Eva Storm sin historie til alternativ.no om hvordan det er å leve med ADHD som voksen og hva endret kosthold gjorde for henne. Nå, mer enn fire år etter at hun la om kostholdet til ren, naturlig mat har mye vært i konstant endring til det bedre for henne.

 

I tillegg til bevissthet på kostholdet har hun nå også fått god kontakt med sin egen sensitivitet overfor alminnelige husholdningsprodukter og sitt behov for stillhet og ro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Jeg har en større indre ro, som igjen har gitt meg en enorm forståelse av at jeg hele livet har vært høysensitiv men ikke forstått det før jeg fjernet alt som laget støy, sier Ann-Eva Storm til alternativ.no

 

Hennes erfaring disse fire årene med endret livsstil er at det gir god helse - og ikke minst balanse i livet. Men det gjelder å passe på å holde stø kurs, for det er stadig skjær i sjøen.

 

 

Summen av gift
Ann-Eva Storm;
For fire år siden la hun om kostholdet, etter å ha levet med ADHD-diagnose. Idag har Ann-Eva Storm god kontakt med sin sensitivitet og må ta hensyn til den for å ha det godt.
Foto: Privat
I tillegg til å legge om kostholdet, har Ann-Eva tatt en gjennomgang av produkter med tilsetningsstoffer, som kan ha hatt en forstyrrende innvirkning. Både kremer, tannkrem, deodorant og vaskemidler har blitt satt under lupen og byttet inn i giftfrie produkter. På denne måten har hun redusert summen av alt hun fikk i seg i ”det gamle livet”, som hun ikke tålte.

 

Ved å ta vekk disse ytre produktene har hun har fått kontakt med sin sensitivitet. Det betyr at hun merker hvor lite som skal til før det bærer galt av sted.

 

-I dag skal det så lite til, ”bare litt”, kan får store konsekvenser, sier Ann-Eva til alternativ.no

 

-Siste ”bare litt” var to glass rødvin, som jeg elsker å kose meg med. Denne var ikke økologisk.


Normalt står jeg opp kl 06.00 - har enormt med energi og livslyst, og er klar for dagen med yoga og meditasjon. Dagen etter to glass lå jeg til klokken 12.00 - null energi og syk hele dagen. To glass!  Før kunne jeg godt ta en over en halv flaske og ikke merke noen forskjell.  Og slik er det også med ”bare litt” mat.

 

Hennes siste psykiske nedtur var etter to spiseskjeer peanøttsmør som hun spiste fordi hun hadde så lyst på noe.
-Svisj så gikk det rett ned i potetkjelleren psykisk! Og det etter kun timer. Så fort reagerte min kropp på litt sukker. Så i dag spør jeg meg selv er det verd det? Svaret er NEI.

 

 

Helhetlig helse
Tidligere hadde Ann-Eva et hektisk liv fylt med stress og uro Hun var alltid på farten, fikk lite søvn og hadde masse energi. Dette overskuddet tok hun ut i trening. I dag, etter å ha lagt om kostholdet fra ”sunn” norsk bondekost opplever hun seg selv som et nytt menneske. I dag har hun det godt.


-Det er et paradoks at nå trener jeg ikke, slik jeg gjorde opptil 4 ganger om dagen, men mer moderat. Til tross for mindre trening har vekten vært stabil de siste fire årene etter kostomleggingen.
Før hadde jeg minimalt med søvn. I dag sover jeg fra 8-10 timer, går i skogen, padler litt og slapper masse av, uten stress puster med magen og er tilstede i nuet. I tillegg til å praktisere yoga og meditasjon på egenhånd, har Ann-Eva også utdannet seg til instruktør. Dette har bidratt til den positive utviklingen hun nå erfarer.

 

-Etter jeg tok MediYoga instruktør-utdannelsen, med fordypning i stress og utbrenthet og hormonYoga, har jeg praktisert yoga og meditasjon hver dag. Dette har åpnet mer for å forstå meg selv og ikke minst hva den lille jenta i meg, som i alle år slet med stress, uro og lite søvn har prøvd å komme gjennom

 

-For meg betyr det å ha det godt å forstå den helhetlige helse med kropp, sjel og sinn. Når dette er i balanse og grensene er satt, og jeg tør å velge bort og si nei. Si ja til meg selv og livet, eventyret og mulighetene som kommer i kjølevannet av det og tørre å slippe kontrollen og bare lene meg godt bakpå og se hva som kommer seilende til meg.

 

-Noen mennesker har også forsvunnet ut av livet, og det vet jeg er for at de ikke skal være der lenger. Livet er alltid i bevegelse og en evig dans til noe som er bedre. Så å tørre å gi slipp og la livet danse, smiler, leve og nyte tilstedeværelsen har blitt min nye livsoppgaver i hverdagen. Pluss et par andre store og små mål, for det å ha noe å strekke seg etter er fantastisk!

 

En god stund har hun skrevet på en bok, for å fortelle om sine erfaringer. Hun skulle gjerne hatt den ferdig allerede, men det er så mye som stadig skjer, som hun tenker det er viktig å få med i boken.

 

 

Sette grenser
Ann-Eva Storm;
Etter mange år med uro og depresjon, kan Ann-Eva idag glede seg over livet.
Foto: Privat
Det å lytte mer til hva som er viktig og hva som er mindre viktig har de siste to årene vært et stort tema, som har opptatt Ann-Eva på flere plan.

 

-Det å kunne si mer nei til alle andre og mer ja til seg selv er blitt så lekende lett som det aldri før har vært.

 

-Det å ta ansvar for meg selv og min egen lykke på en sunn og god måte har gitt meg en helt fantastisk frihet til å ta gode valg og ikke minst velge bort det som ikke lenger gir meg god energi, gagner meg eller som tapper så jeg går tom.

 

-Å gå ut døren hjemme og vandre i skogen, høre fuglene synge, stillheten fra vintersnøen og bare være, uten å gjøre, er noe jeg virkelig kan forstå verdien av nå. Roen og energien den ubetingete kjærligheten naturen gir meg. Før var jeg en primus motor for å få alle med. Nå er jeg helt primus meg selv og gleder meg over å legge ut på tur med kajakken og kose meg med stillheten.

 

 

 

Relaterte saker:

Ut av ADHD i voksen alder
Hvordan er det å leve med ADHD? Her forteller Ann-Eva Storm sin egen historie om hvordan hun hadde det og hva endret kosthold gjorde for henne.


Er du høysensitiv? Nå kan du teste deg selv

Særlig sensitive mennesker er mer intuitive, åpne, oppmerksomme og vare for inntrykk. Så mye som 15-20 prosent av befolkningen har dette personlighetstrekket.


ADHD – feilbehandling av barn som oppfører seg ”annerledes”

Skolebarn dopes ned med narkotiske medisiner, men det finnes gode metoder som hjelper.

 

Relaterte linker:

Kurs i Yoga, Meditasjon, Qigong, Tai chi/Taiji mv.
Se oversikten Kurs a-å


Kurs i kost og ernæring

Utdanning i kost og ernæring

Ønsker du veiledning i kost og ernæring –
Finn behandler – behandler.no

Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.