Behandler.no - Norges største oversikt

Det nye oljeeventyret

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 18.10.2015Dame med en bukett lavendelblomster ute i en lavendelåker
Foto: Istockphoto

 

De er duftende og velgjørende. Bak ligger det århundrer av kunnskap, omtanke og mye arbeid. Essensielle oljer er i en oppblomstring, og inntar nå en sentral plass i mange menneskers liv - verden over.

 

De brukes både av privatpersoner i dagliglivet, men også av behandlere i forbindelse med massasje eller aromaterapi. Essenser som er utvunnet av planter påvirker oss på flere plan, og dette er det mange mennesker som nå har oppdaget.

 

De kalles essensielle – eller eteriske - oljer, og kan gi impulser som støtter og styrker hele mennesket. De kan effektivt bidra til å nøytralisere giftstoffer, urenheter og skadelige stoffer i våre omgivelser. De utvinnes fra en rekke ulike planter, blomster, blader, røtter, frø osv. Mange har opplevd den romantiske følelsen av lavendel, forfriskende peppermynte eller den spirituelle virak/røkelse, disse er derfor blant de mest populære.

 

Lavendel er kjent for å ha en beroligende og samlende virkning. En dråpe lavendelolje på hodeputen kan ha en søvndyssende effekt, men den er også kjent blant annet som antiseptisk, bra for hud og hår og ved solbrenthet. En dråpe peppermynte i drikkevannet gir en frisk smak og er bra både for konsentrasjon, fordøyelse og luftveier, så sant man velger 100 % rene og naturlige produkter, uten usunne tilsetningsstoffer.

 

Frankincense eller virak har en søt, balsamliknende aroma med en oppløftende og stimulerende innvirkning. Den regnes som en meget spirituell olje og benyttes ofte ved visualisering og meditasjon.  Rose, sitron, sandeltre, geranium – det finnes et hav av ulike aromaer, samt komposisjoner av oljer til bestemt bruk.

 

 

Utvidet bruk
Helt tilbake til oldtiden har vi mennesker benyttet oss av duftende planter og urter. Både som legemiddel og for velvære har vi snust inn duft, eller brukt eteriske oljer i massasjebehandling. I 1920-årene ble aromaterapi etablert som et begrep i Europa, og brukes stadig for å mildne en rekke plager og sykdommer, både fysiske og psykiske.

 

I dag ser vi en utvidet bruk av essensielle oljer. Mange anvender dem i sin hverdag og erfarer at det tilfører livet en ny, styrkende og støttende kvalitet. De brukes enten som ren duftimpuls – ved å lukte på oljen eller dryppe noen dråper på en bomullsdott, spredt som damp for å klargjøre luften, i rengjøringsmiddel, i matlaging, som parfyme. I forbindelse med yoga, meditasjon og mindfulness kan essensielle oljer ha en hjelpende og forsterkende effekt. De kan i stor grad påvirke vårt humør og hjelpe oss bli kvitt negative følelser.

 

Forskjell på kvalitet
Det er mange ulike produsenter som utvinner essensielle oljer fra planter, men dessverre er det ikke like god kvalitet på alle varer. Plantene har forskjellig vekstvilkår, fremstilling og kvalitetskontrollen er ulik. Et dårlig produkt kan gjøre mer skade en gavn og det er et stort poeng å undersøke bakgrunn for produktet man ønsker å benytte.

 

D.Gary Young;
D. Gary Young, grunnleggeren av Young Living Essential Oils, driver 15 egne gårder ulike steder i verden. Foto:Young Living
En som har sett viktigheten i bruken av helt rene essensielle oljer i vår tid er amerikaneren
D. Gary Young. Etter å ha tilegnet seg kunnskap om både virkning og produksjon satte han selv i gang med biodynamisk dyrking og utvikling av eteriske oljer for snart 30 år siden.

 

Det var på 80-tallet og et besøk av en sveitsisk kvinne med stor kunnskap, at han virkelig fikk øynene opp for verdien av essensielle oljer og begynte å lære mer om urtene. På denne tiden var det vanskelig å finne gode produkter i USA, mange produkter var syntetisk fremstilt eller tilsatt kjemikalier, noe som kunne være direkte farlig. Dette førte til at han startet, først i det små, med dyrking av urter.

 

I dag dyrker han planter biodynamisk på egne gårder i stor skala. Han eier og driver 15 egne gårder ulike steder i verden, og samarbeider samtidig tett med kooperativer verden over, for å sikre at dyrking, produksjon og utvinning av de edle dråpene setter standarden for kvalitet og renhet i bransjen. Med dette som hovedfokus har hans bedrift Young Living tatt helt av og i dag er varene etterspurt over hele verden. Fra frø og plante til forseglet flaske er produktene forbundet med særdeles høy kvalitet.

 

Har man først fått teften av essensielle oljer av god kvalitet vil man gjerne ha dem tilgjengelig. De bidrar til naturlig velvære og harmoni og for alle de millionene av mennesker som har oppdaget nytten og gleden av oljene utgjør dette en ny dimensjon av livskvalitet i hverdagen.

 

pipette flasker med blomster

 


Forsiktighetsregler:

I lys av det faktum at det essensielle oljemarkedet er svært mangfoldig kvalitetsmessig, er det viktig å utdanne seg selv i forhold til hvilke oljer som kjøpes inn og hvordan man bruker dem. Essensielle oljer av høyeste kvalitet er trygt for generelt bruk. Det er likevel viktig å merke seg at eteriske oljer aldri bør påføres/dryppes i ører eller øyne, noen essensielle oljer er også det som kalles "varme" derfor anbefales gjerne fortynning med en baseolje/vegetabilsk olje.

 

Ved bruk av eteriske oljer i badekaret, anbefales det at man sper ut oljene i Epsom salt eller en gelbase. Sitrus essensielle oljer som sitron, appelsin, bergamott og noen andre er lysfølsomme så disse bør ikke brukes før soleksponering.

 

Bruken av essensielle oljer kan være givende, og kunnskap og utdanning er en fin måte å maksimere de positive erfaringene.

Konsultasjon med kvalifisert utøver anbefales dersom man har allergi, eksem, høyt blodtrykk, er nyoperert eller har epilepsi.

 Alternativ.no samarbeider med distributører av essensielle oljer og andre produkter fra Young Living.Relaterte linker:

Kurs i Raindrop Technique

Kurs i urter
Markedplassen - Eteriske oljer

Ønsker du kontakt med behandler?
-Aromaterapi, urteterapi/phytoterapi, biopati mv.
Finn behandler på behandler.no 

Relaterte saker:

Urter – magi og medisin i årtusener

Medisinplanter i norsk natur

Urteterapi motvirker astma
Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.