Behandler.no - Norges største oversikt

Integrert medisin etableres i Skandinavia

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 27.11.2015Pasient og behandlere
Foto: Istockphoto

 

Målet er et grønt, bærekraftig og helhetlig alternativ. Skandinavias første behandlings- og forskningssenter for integrert medisin vil bidra til et bedre helsetilbud.

 

Når det feiler oss noe kontakter vi gjerne til fastlegen. Kanskje får vi en resept eller vi blir henvist til spesialist. Mange oppsøker i tillegg alternativ behandling på egenhånd for å ivareta egen helse, men snakker sjelden med legen om det. I en pasientsituasjon kan det være et savn å bli møtt med et åpent sinn og sett i et helhetsperspektiv. Andre steder i verden er det allerede etablert tilbud om tverrfaglige helsetilbud.

 

 

Alternativ behandling integrert
Vi står overfor alvorlige helseutfordringer, med store utgifter til pasientbehandling. Stadig flere får livsstilssykdommer som allergi, muskel- og skjelettplager, astma, diabetes, overvekt eller psykiske lidelser og ofte kommer behandling sent i gang. Det er i dag lange sykehuskøer og ventelister hos både psykolog og leger. Det er svikt i forebyggende tiltak og samtidig lever vi lenger.


I Danmark har man tilsvarende forhold. Der har kloke hoder kommet fram til at det nåværende systemet med symptomorientert behandling ikke vil klare å håndtere et godt helsetilbud fremover i tid. Man har blant annet sett til USA, Australia og enkelte land i Europa, hvor man snakker om Integrert medisin som et paradigmeskifte innen pasientbehandling.


Dette er en grønn helsemodell, hvor man tenker helhetlig rundt den enkelte pasient og inkluderer ulike behandlingsformer. Kroppens dype helbredende mekanismer anerkjennes og man bygger broer mellom konvensjonelle og alternative tilbud.

 

Nordic Integrative Medicine (NIM) med adresse i København er fortsatt i startgropen. Senteret har som uttalt mål å gjøre helsetjenester bærekraftig, evidensbasert, pasientsentrert, og kostnadseffektivt ved å bli den ledende leverandøren av Integrert medisin og den grønne helsetjeneste - en modell for Skandinavia og Europa.

 

Både forskning og utdanning inngår i prosjektet.NIM vil tilby et bredt spekter av helsetjenester som spesialiserer seg på å integrere det beste av evidensbasert konvensjonell medisinsk behandling og alternative behandlingsmetoder -  komplementær behandling.

På sikt ser man for seg å undersøke effekten av modellen for ulike pasientgrupper  med sykdommer eller tilstander som kreft, diabetes, MS-Multiple Sclerosis, stress, depresjon, overvekt, kronisk smerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

”Integrert medisin” skiller seg ikke fra komplementær medisin, tradisjonell medisin, naturmedisin eller alternative behandling når det gjelder behandlingsmetoder som brukes. Behandlinformer som er nevnt som aktuelle i prosjektet er blant annet akupunktur, homeopati, musikkterapi, yogaterapi, naprapati , osteopati, kiropraktikk, craniosacral terapi, massasje, laserbehandling , kinesiologi, energi healing, NLP - neurolinguistic programmering, EFT - Emotional Freedom Techniques.

 

 

Vidsyn på helse
NIM satser på drift av dette første Nordiske senter for integreret medisin i København i 2015/2016. Allerede i 2012 ble styret etablert, som en dansk stiftelse og 300 000 danske kroner reist for den offisielle etableringen av Nordic Integrative Medicine Foundation.

 

Så langt er det etablert integrert medisin på over 50 helsesentre i USA i samarbeid med sykehus. I Europa har vi CHAMP ved Charité University of Berlin, Barneklinikken for Integrative Medicine ved Slotervaart Hospital Amsterdam og Royal London Hospital for Integrated Medicine.

 

En helhetlig – eller integrert behandlingmodell har gjennom en rekke rapporter vist seg å gi store fordeler med både helsemessige og økonomisk gevinst. Pasienten blir sett fra ulike ståsteder og vil kunne dra nytt av at det etablerte helsevesenet  åpner opp for å tenke nytt og se helse og behandling i et videre perspektiv.

 

 

 

Referanser:
Written evidence from Dr Peter Fisher, Royal London Hospital for Integrated Medicine and Professor George Lewith, University of Southampton (LTC 07)

Academic Health Centers and the Growth of Integrative Medicine

 

 

Relaterte saker:

Betydelig lavere dødlighet med alternativ behandling

 

EU setter forskning innen alternativ behandling på kartet

 

Dialog om alternativ behandling gir helsegevinst

 

Historier om bruk av alternativ behandling er verdifulle

 

WHO: Alternativ behandling må bli tilgjengelig for alle

 

Behandling på tvers - til det beste for pasienten

 

Tverrfaglig: Hiv og aids rammede får hjelp med alternativ behandling

 

Alternativ behandling på sykehus

 

Akupunktur er fremdeles alternativ behandlingFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.