Behandler.no - Norges største oversikt

Første professor innen alternativ behandling i Norge

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 17.12.2015Frauke Musial, professor innen alternativ behandling
Frauke Musial er Norges første professor innen alternativ behandling, ansatt ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin ved Universitetet i Tromsø. Foto: Christel Slettli Hansen, NAFKAM

 

Tidligere i år utlyste Universitetet i Tromsø en stilling som professor innen helsetjenesteforskning - alternativ behandling ved NAFKAM. Nå er stillingen besatt.

Norges første professor innen alternativ behandling ansettes ved NAFKAM - Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin ved Universitetet i Tromsø.

 

Det er av Frauke Musial som har fått jobben, utlyst ved Det helsevitenskapelige fakultet - Institutt for samfunnsmedisin. Hun har vært ansatt som seniorforsker ved NAFKAM siden 2011.

 

Den ferske professoren innen alternativ behandling har bred erfaring fra fagfeltet og har blant annet bakgrunn som psykolog, med fokus på psykobiologi og psykofysiologi. Før Frauke Musials kom til Norge og NAFKAM, var hun fra 2006 ansatt som forskningsdirektør ved Institutt for integrativ medisin og naturopati, ved Universitetet i Duisburg-Essen, Tyskland.

 

Både i Tyskland og i Norge er hun forfatter og medforfatter av
en lang rekke forskningsartikler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tverrfaglighet og innovasjon
Universitetet i Tromsø presenterer seg som Norges arktiske universitet, med blant annet Det helsevitenskapelige fakultet som en nasjonal nyskaping som samler de fleste helserelaterte utdanninger.

 

-Dette legger til rette for unik tverrfaglighet og innovasjon i helsefaglig utdanning og forskning. Vi jobber tett sammen med tjenestene i nord for å løse morgendagens utfordringer, heter det på universitetets nettside. 

 

NAFKAM, som ble etablert i år 2000, har i stor grad bidratt til å oppfylle intensjonen, med sitt forskningsarbeid på alternativ behandling og internasjonale anerkjennelse for dette arbeidet.

 

Forskningssenteret springer ut fra en offentlig utredning på nitti-tallet, Aarbakkeutvalget med sin rapport ”NOU 1998: 21 Alternativ medisin” fra 1998. Aarbakkeutvalget ble oppnevnt av Sosial- og helsedepartementet.

I denne rapporten ble det konkludert med behov både for mer forskning på alternativ behandling og for kvalitetssikring av forskningen. Som en konsekvens av dette ble NAFKAM, etablert etter initiativ fra Norges Forskningsråd.

 

Idag ansees Norge som et foregangsland innen forskning på alternativ behandling.

 

 

 

Relaterte saker:

 

EU setter forskning innen alternativ behandling på kartet

Alternativ behandling er verdifullt for Europa

 

Hedres for sin innsats med alternativ behandling

Tidligere helseminister og Vinjar Fønnebø, direktør ved NAFKAM hedres for innsats med alternativ behandling.

 

Historier om bruk av alternativ behandling er verdifulle

Dialog om alternativ behandling gir helsegevinst

 

Berlevåg blant landets friskeste - stor bruk av alternativ behandling

Internasjonal forskerkonferanse om alternativ behandling

Hvem bruker alternativ behandlingFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.