Hjelp til selvhjelp med healing

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 15.01.2016Frauke Musial, professor innen alternativ behandling
Foto: NOCNA

Det er ulike meninger om hva healing egentlig er. I mer enn tredve år har Gillian Godtfredsen både undervist og praktisert. Hun mener at all healing er selvhealing - og at alle kan lære. Men hva skal til for å få til selvhealing?

Healing betyr helbredelse - å gjøre hel. Ingen vet med sikkerhet hva som skjer når man får healinghjelp og hvilke mekanismer som jobber. Men en ting er sikkert – mange mennesker over hele verden har erfart effekt. Det finnes utallige beretninger, alt fra de som har opplevd eksepsjonelle resultater til andre som har kjent lindring og fått god hjelp i en vanskelig situasjon.

 

Men er det virkelig sånn at alle kan lære healingteknikker, og er det noen ganger det ikke er riktig å bruke healing? Alternativ.no har stilt Gillian Godtfredsen ved Healingakademiet noen spørsmål.

 

«Hjelp til selvhjelp er den beste hjelpen en kan få », har vært mottoet til Gillian Godtfredsen gjennom de 35 årene hun har drevet privat praksis og skole innen healing og selvutvikling. Hun mener at all healing er selvhealing. Hun mener også at alle som vil kan lære selvhealing.

 

På nitti-tallet grunnla hun The Paradigm Academy for Holistic Studies - og senere Nordic Coach & NLP Academy, hvor hun blant annet tilbyr omfattende utdanning og kurs innen coaching og NLP. I tillegg driver hun Healingakademiet, som hun har bygget opp over mange år, basert på fagkunnskap i friskliv, healing, energimedisin og helsefremmende arbeid utifra et holistisk paradigme.

 

 

Naturlig evne

Noen mener at healing er en kraft eller livsenergi, som kun kan overføres via et annet menneske som har medfødte evner. Helbredelse ved håndspåleggelse har hatt en sentral plass i folkemedisinen og blitt praktisert i ulike kulturer verden rundt siden førhistorisk tid. Andre mener at dette er en metode som kan læres og at healing også kan utføres uten berøring. Imellom disse teoriene ligger det forskjellige tradisjoner og forklaringsmodeller.

 

Selv om vi ikke kan forklare healingens natur, ønsker den erfarne aktøren å komme til livs myter og mystiske forklaringsmodeller som florerer.

-Healing har som hensikt å fremme, forebygge og ivareta helse og livskvalitet og gjenopprette balanse i energisystemet. Å heale er en naturlig evne som kan videreutvikles og styrkes. Healing er ikke knyttet til noen bestemt religion eller kultur og erfaring og undersøkelser viser at healing kan skje uavhengig trossystem.

 

Man kan kalle det behandling, energioverføring eller energifrigjøring. De dype prosessene som finner sted i healingprosessen ligger fremdeles i et hittil udefinerbart og uforklarlig felt. Ingen vet hva som skjer i den enkelte sitt energisystem.

 

 

Men hva skal til for å få til selvhealing?

-For at selvhealing kan skje trenger kroppens indre visdom og kraft å aktiveres og stimuleres. Dette kan gjøres på veldig mange ulike måter. Akkurat som vi er ulike som mennesker, vil også selvhealing kunne praktiseres forskjellig fra menneske til menneske. Det trengs alt fra oppmerksomhet, økt bevissthet, motivasjon, målsetning, identifisering og aktivering av ressurser, energiarbeid, fokus, sammenheng mellom tanker og følelser, arbeid med uønskede emosjoner, og tid for dette arbeidet, forklarer Gillian Godtfredsen.

 

Hvor mye tid tar det? Er dette noe man kan gjøre i hverdagen?

-Det er veldig individuelt hvor mye tid hver enkelt person legger i selvhealing. Selvhealing kan praktiseres daglig, og innimellom daglige aktiviteter. Man kan selv styre sin tid, og hvor lenge man bruker på selvhealingen. Verktøyene fungerer best når de integreres som en del av dagliglivet for å øke og vedlikeholde helse og livskvalitet. Det blir en livsstil, legger hun til.

 

 

Teknikker - også for barn

Konseptet "Gillian's selvhealingmetode" er skapt for å bistå mennesker med å lindre sine smerter og symptomer ved hjelp av konkrete tips og praktiske verktøy. Metoden består av 10 enkle selvhealingteknikker, eksempelvis en øvelse som følger prinsippet “energi følger tanke” eller “energy flows where attention goes". Denne teknikken har til hensikt å bistå personen med å fokusere og visualisere at det som er uønsket flyttes ut av kroppen.

 

Man behøver slettes ikke ha spesielle evner for å lære og praktisere teknikkene, ifølge kurslederen. Man behøver heller ikke være voksen.

 

-Alle som vil kan lære selvhealing, og noen av teknikkene passer også for barn fra ca 5-6 år og oppover. Mindre barn kan for eksempel få glede av storytelling og metaforer som brukes i healingarbeid, forteller Gillian.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

Gillian Godtfredsen
Gillian Godtfredsen mener at all healing er selvhealing. I 35 år har hun drevet privat praksis og skole innen healing og selvutvikling. Foto NOCNA

 

 

Hvor raskt kan man måle effekt?

-Det varierer fra individ til individ hvor raskt effekt kan måles. Det er kun individet selv som kan måle. Det kan også være avhengig av målsetning, personlige ønsker, behov og hva som ellers skjer i livet, fordi alt henger sammen som en helhet. Noen ganger kan den subjektive effekten måles veldig raskt, mens andre ganger tar det lengre tid. Noen ganger er objektiv måling mer vanskelig, siden det handler om subjektive opplevelser og subtile energier.

 

 

Er det noe en person som jobber med selvhealing bør ha ryddet opp i først, som kan forstyrre?

-Dette er også veldig individuelt, og henger sammen med helheten og hva som skjer i personens liv for øvrig. Det finnes alltid komplekse årsakssammenhenger, som man nødvendigvis ikke alltid har svar på eller klarer å løse før man begynner å praktisere selvhealing.

 

Det er klart at ”mental hygiene” er viktig og at man er oppmerksom på ting eller aspekter i livet som kan forstyrre prosessen. Mange ganger kan selvhealing være en måte å roe ned stress og bli oppmerksom på uønsket mentale aktiviteter. Med større sinnsro får mennesker en opplevelse å ha større plass for seg selv i seg selv. Dette i sin tur gir rom for kroppens egen indre visdom og iboende selvhealing evner til å jobbe uforstyrret.

 

 

Er det noen situasjoner hvor man ikke bør bruke teknikker for selvhealing?

Gillian poengterer at bruk av narkotiske stoffer frarådes. Formålet med teknikkene er å lindre og dempe symptomer, og styrke kroppens immunforsvar og evne til selvhealing.

Videre legger hun til at selvhealing ikke på noen måte er en erstatning for - og har heller ikke til hensikt å overstyre medisinsk behandling. Teknikkene er komplementerende og et supplement.

 

-Verdens Helseorganisasjons har direktiver for Empowerment. Med dette menes at den som trenger hjelp selv kan være delaktig i sin helsefremmende prosess. Formålet med selvhealing er å gi verktøy som gjør mennesker i stand til å ta større ansvar for sin egen helse og i ulike situasjoner hvor man føler at man trenger hjelp, støtte, balanse og mer energi.

 

 

Vil man gjennom healing og selvhealing kunne forstå årsaken til problemet man har?

-Det kan være en mulighet til å kunne gjøre dette. Mange vil kunne si at de øker sin oppmerksomhet og bevissthet med hensyn til bakenforliggende årsaker som har ledet til ubalanse i kroppen. Når bevisstheten øker, vil det også bli enklere å akseptere hvordan ting henger sammen, og hva som kan ha vært mulige årsaker til den utfordringen man opplever i dag. Selv om kroppen ikke kan snakke, kommuniserer den til enhver tid. Viktig informasjon overstyres ofte av bevisste tanker og blir satt lokk på.

 

-Smerter og ubehag er budbringere; de har en beskjed. Når dette tas på alvor og vi "dyplytter” til kroppens kommunikasjon kan vi ofte få overraskende informasjon om forskjellige aspekter i livet. Kun fysiske trauma skjer plutselig. Alt annet har en bakenforliggende prosess som ledet til nåværende tilstand. For mange vil dette ha skjedd på det ubevisste plan. For noen kan det være en spennende og lærerik prosess å kommunisere med kroppen og arbeide med årsakssammenhengene for å finne ”årsaken bak årsaken”.

 

Gjennom sine kurs og online undervisning ønsker Healingakademiet å inspirere og støtte alle som er interessert i supplerende og komplementære metoder til å samarbeide og dele lærdom om åndelighet, helsefremming, friskliv og selvhjelpsmetoder, sier grunnlegger Gillian Godtfredsen.

-Vi arbeider aktivt for en kultur der helse og velvære kommer først og der mennesker tar enda større ansvar for egen helse. I 2016 vil vi lansere mange nye kurs som har dette som formål.

 

 

www.gillian.no

www.nocna.no 

www.bevissthetsakademiet.no

behandler.no/gillian.godtfredsen

Alternativ.no samarbeider med Gillian Godtfredsen, som blant annet står står bak  NOCNA og  Healingakademiet.

 

 

Relatert:

 

Ønsker du kontakt med en healer?

Finn behandler på behandler.no


Utdanning i Healing

Kurs i Healing

 

 

Relaterte saker:

 

Coaching for bedre helse

Gillian R. Godtfredsen – healer med visjoner – portrett (2009)

Moderne fysikk og healing

 

Healer med konkret resultat

Hva er HealingFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Tips en bekjent om denne siden!
Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.