logo

Akupressur

Tekst: Unni Nordbrenden - alternativ.no


Beskrivelse av metoden
Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Beskrivelse av behandling
Hvor mange behandlinger
Lov og rettigheter
Forskning
Utdanning
Finn kvalifisert behandlerBeskrivelse av metoden
Akupressur er en behandlingsmetode hvor man trykker på punkter på kroppen for å opprettholde balanse, god helse og lindre sykdom. Akupressur er basert på samme filosofi som akupunktur men istedet for nåler bruker man fingerpressur. Noen benytter også press med gjenstand, f.eks. akupressurarmbånd.

Metoden har sin opprinnelse i Østen og er en gammel teknikk. I likhet med akupunktur jobber behandleren utifra teorien om å balansere kroppens energistrøm ved å stimulere bestemte punkter på kroppen. I følge den kinesiske medisinen oppstår sykdom som følge av en ubalanse i energiflyten i kroppen. I behandling brukes tommel og fingertupppressur på punktene. Det finnes også akupressurarmbånd, armbånd med spesielle trykkinnretninger, som i enkelte tilfeller brukes.

Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Akupressur brukes forebyggende og kan være til hjelp ved mange forskjellige plager.
Ved ubalanse i kroppens energistrøm, kan symptomer med forskjellig uttrykk oppstå. Akupressur benyttes for å gjenopprette balansen i energistrømmen og kan derfor være effektivt ved symptomer som:

Muskel- og skjelettplager, revmatisme, stress, tretthet, søvnløshet, hodepine og migrene, depresjon, nervøsitet, høyt blodtrykk, kvalme, fordøyelsesplager, pollenplager og kvinnesykdommer er noen av plagene som akupressur har vist å ha effekt på.

Beskrivelse av behandling
I forbindelse med første konsultasjon vil behandleren stille spørsmål om klientens kosthold, livsførsel, arbeidssituasjon, helse, forhold til venner og familie osv.
Noen terapeuter måler pulsen på håndleddene på samme måte som i akupunktur, samt tungediagnostikk. Hensikten er å danne seg et bilde av personens energitilstand.
Behandlingen foregår med klærne på, liggende på en benk for mest mulig avspenning. Behandlingen kan også foregå sittende på en stol. Behandleren trykker på bestemte punkter på kroppen, dvs. stimulerer akupunkturpunkter med fingrene eller f.eks. akupressurarmbånd. Punktene kan i enkelte tilfeller kjennes litt ømme og man kan oppleve å bli litt kald under behandlingen og at smerte forflytter seg.

Noen behandlere gir også kortere behandlinger for bestemte formål, som f.eks. generell velvære, avspenning, renselse eller for vital energi og livskraft. Dette kan være behandlinger som varer fra 10-15 minutter.

Mange akupunktører bruker akupressur som en del av behandling. Det sies også at den også er egnet til selvbehandling av mindre plager som hodepine og kvalme.

Hvor mange behandlinger
Mange klienter kan merke en virkning eller forandring allerede etter en behandling.
Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hvor lenge tilstanden eller plagen har eksistert. Smerter i forbindelse med akutte lidelser kan f.eks. lindres forholdsvis raskt.

Lov og rettigheter

- Lov om alternativ behandling er gjeldend:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

- Offentlig helsepersonell som utøver akupressur, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det terapeutforeninger nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende pasientbehandling og etikk.
Akupressør er ingen beskyttet tittel i Norge.

Forskning
Forskning har bekreftet at akupressur kan ha effekt, men forsøk på å bevise meridianer som energikanaler utifra Vestens skolemedisinske synspunkt har man ikke klart.

I Norge er det bl.a gjort forskning på akupressur mot svangerskapskvalme (NAFKAM 2005), som viser positive resultater. Akupressur blir derfor tatt med i retningslinjene for svangerskapsomsorg (Sosial- og helsedirektoratet).

Utdanning
Man kan ta en utdanning til akupressør ved forskjellige skoler i Norge. Varigheten på utdanningen varierer fra kurs over 2 helger til utdanning over 2,5 år. utdanningen inngår også ved flere akupunkturstudier.
Utdanning - skoler som tilbyr akupressur


Finn kvalifisert behandler
Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til behandler og veileder Her står alle behandlere oppført med egen informasjonside om bakgrunn, medlemskap i forening og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.noTeksten er utarbeidet av Unni Nordbrenden, alternativ.noReferanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2019 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.