logo

Akupunktur

Tekst: Redaksjonen - alternativ.no


Beskrivelse av metoden
Historikk
Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Beskrivelse av behandling
Hvor mange behandlinger
Lov og rettigheter
Forskning
Utdanning
Finn behandler


Beskrivelse av metoden
Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsmetode, basert på den tradisjonelle kinesiske medisinen. Ordet akupunktur kommer fra latin og betyr ”å stikke med nål”. Behandlingen består i å stikke tynne nåler gjennom huden på bestemte steder på kroppen for å forebygge eller behandle sykdom eller for å bedøve eller lindre smerte.

I kinesisk medisin ser en på kroppen som en helhet bestående av en rekke vitale organer og energibaner (meridianer) som binder organene sammen. I dette kretsløpet skal energien (qi) strømme fritt og harmonisk – dette er en forutsetning for god helse.

Akupunkturpunktene ligger langs disse usynlige meridianene. Ved å behandle disse punktene kan man innvirke på energisirkulasjonen i kroppen og gjenopprette kroppens harmoniske balanse.

I tradisjonell kinesisk medisin ser man på sykdom som en ubalanse i kroppens energisystem. Man ser på kroppen som en helhet bestående av en rekke organer og kretsløp som må være i en indre balanse og harmoni. Denne indre balansen er en forutsetning for helse - det må være en likevekt mellom Yin og Yang, kulde og varme, mellom hvile og aktivitet.

I akupunktur inngår også bruk av ulike mikrosystemer og andre måter å stimulere punktene, som elektrisk stimulering, magneter, myk laser og lysbehandling, lyd, mikrobølger og injeksjon av medikamenter i akupunkturpunkter. Mikrosystemene omfatter øreakupunktur (aurikuloterapi), skalleakupunktur, ankel- og håndleddsakupunktur og Eciwo m.m.


Historikk
Det finnes 2000 år gamle skriftlige kilder på akupunktur, men man regner med at metoden er minst 4000 år gammel.
-På 1500 og 1600 tallet brakte jesuittmunker, leger og misjonærer akupunktur til Europa.
-I 1820-årene ble det undervist i metoden ved universitetssykehus i Paris, som da var vestens medisinske sentrum.
-I 1829 ble en avhandling om akupunktur forsvart for den medisinske doktorgrad i Uppsala.

-På 1950- og 1960-tallet oppstod det levedyktige og utviklingsdyktige akupunkturmiljøer både i fransk og tysk medisin, med etablering av egne fagtidsskrifter og akupunktur-kongresser.
-På 1960-70 årene ble Akupunktur anvendt på øyeavdelingen ved Rikshospitalet i Oslo. Akupunktur slo ikke helt igjennom i skolemedisinen, og frem til 1970 kjente få vestlige leger til metoden.

Den nye store interessen for akupunktur i vesten oppstod i 1970-72, i forbindelse med besøket som USAs president Richard Nixon gjorde i Kina. Også en norsk legegruppe var i Kina i 1972.


Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Akupunktur brukes for å behandle en rekke sykdommer og plager samt forebyggende.

Akupunktur er blitt brukt i behandling av bl.a. astma, bronkitt, forstoppelse, diareé, hodepine og migrene, menstruasjonssmerter, uregelmessig menstruasjon, leddbetennelse, ryggsmerter, slitasjegikt, issjas, bihulebetennelse, irritabel tykktarm, etterbehandling etter slag, senebetennelse og tennisalbue.

Som smerteindring ved depresjoner, tretthet, sirkulasjons- og fordøyelsesproblemer og ved røyk- og rusavvenning.

I likhet med andre behandlingsmetoder kan ikke akupunktur gjenopbygge ødelagt vev. Selv om metoden kan redusere smerte, sitvhet og hevelser og forbedre bevegelighet, kan den ikke gjenoppbygge muskler eller reparere benskader som allerede har oppstått i kroppen.


Beskrivelse av behandling
Ved en konsultasjon vil akupunktøren først konsentrere seg om å stille en nøyaktig diagnose. Det stilles en rekke spørsmål ang. pasientens sykehistorie, opplevelse av symptomer, kosthold og livsførsel, avføring og urin, oppfatning av varmt og kaldt, smerteopplevelser, familiesituasjon, barndom, arbeid og hobbyer mm.

Akupunktøren lytter til stemme evt. hoste, observerer lukt , farge på hud, ser på tungen og tar pulsen på håndleddene. På grunnlag av dette stiller akupunktøren en diagnose og velger hvilke akupunkturpunkter som skal behandles.

Under selve behandlingen ligger man på en behandlingsbenk. Man må kle av seg såpass mye at utøveren får tilgang til relevante punkter på kroppen.
De mest brukte akupunkturpunktene er på armene opp til albuen og på bena opp til kneet, i tillegg brukes ofte punkter på ryggen.

Tynne, sterile engangsnåler av rustfritt stål stikkes inn i valgte akupunkturpunkter. Det brukes fra 1-20 nåler. Når nålene settes kan man oppleve en nummenhet, trykk eller en svak smerte. Nålene kan bli stående urørte eller de manipuleres med fingrene, varmes opp eller stimuleres elektrisk, avhengig av hvilken måte man jobber på. Nålene kan settes og taes ut igjen med en gang eller de kan sitte i punktet opptil ca. 30 minutter.

Akupunktur utøves på private klinikker, ved noen sykehus, ved blant annet smerteklinikkene, fødeavdelinger og ved enkelte av slagenhetene og av allmennpraktiserende leger.


Hvor mange behandlinger
Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hva slags lidelse som behandles og hvor lenge man har hatt lidelsen. Etter 6-8 behandlinger burde man merke en forbedring.


Lov og rettigheter
Lov om alternativ behandling er gjeldend:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

Offentlig helsepersonell som utøver akupunktur, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det terapeutforeninger/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende pasientbehandling og etikk.

Akupunktør er ingen beskyttet tittel i Norge, men det jobbes for å få en autorisasjon og derved en tittelbeskyttelse av akupunktører i Norge.

WHO - Verdens Helseorganisasjon har utarbeidet retningslinjer for utdanning, for sikker akupunkturutøvelse, indikasjoner og kontraindikasjoner for akupunktur og retningslinjer for klinisk akupunkturforskning. Disse retningslinjene er ment som anbefalinger til de enkelte lands helsemyndigheter. De legger stor vekt på at helsepersonell må ha en grundig teoretisk og praktisk utdanning i akupunktur, og setter strenge krav både til hygiene og prosedyrer for sikker akupunkturpraksis.

Akupunktur kan brukes på både mennesker og dyr. Det er kun veterinærer eller veterinærens medhjelper som har lov til å stikke på dyr.


Forskning
Det er gjort en rekke studier på akupunktur, både utenlands og i Norge.
Norges forskningsråd har siden 1992 støttet flere akupunkturstudier. Verdens Helseorganisasjon, WHO har registrert 40 ulike lidelse de mener akupunktur kan hjelpe mot og omfatter smertebehandling, astma og allergi, gynekologiske lidelser, fordøyelsessykdommer, sykdommer i urinveier og hjerte- og karsykdommer m.m.


Utdanning
Flere skoler i Norge tilbyr akupunktur utdanning. Utdanningen foregår som et deltidsstudium over 3,5 - 5 år. Det finnes utdanning i akupunktur på mennesker og i akupunktur for dyr.

I mai 2008 ble den første akupunkturutdanningen godkjent av NOKUT - Nasjonalt organ for for kvalitet i utdanningen, som den første høyskoleutdanningen i akupunktur i Norge.

Mange akupunktører har bakgrunn som f.eks. sykepleiere eller fysioterapeuter. Noen akupunktører har fått hele sin utdanning i utlandet.
alternativ.no/Utdanning


Finn behandler
Behandleroversikten behandler.no et nettsted som brukes for å finne fram til behandler og veileder. Her står alle behandlere oppført med egen informasjonside om bakgrunn, medlemskap i forening og annen aktuell informasjon.
Finn behandler - behandler.no

Teksten er utarbeidet av Unni Nordbrenden, alternativ.no


Referanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2019 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.