Aromaterapi
Naturmedisinsk aromaterapi

Hva er Aromaterapi - beskrivelse av metoden
Historikk
Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Beskrivelse av behandling
Hvor mange behandlinger
Bivirkninger av Aromaterapi
Forsiktighetsregler
Lov og rettigheter
Forskning
Utdanning
Finn behandler


Tekst: behandler.no

Hva er aromaterapi
Aromaterapi er en terapeutisk og kontrollert bruk av eteriske oljer, som oftest kombinert med massasje. Andre former for aromaterapi er inhalasjon, bad, kompresser, duftlamper, spray, m.m. Det er mange forskjellige eteriske oljer, som har forskjellig lukt og forskjellige legende egenskaper.


Historikk
Mennesket har til alle tider brukt aromatiske planter. Det finnes bevis helt bak til oldtiden, over 4.000 år tilbake, på at sumererne benyttet seg av duftende urter. I det gamle Romerriket hadde de stor kunnskap om de forskjellige planter og egypterne hadde en utstrakt bruk av eteriske oljer.

I 1870 årene fant Georg Ebers (1837-98), en 21 meter lang papyrusrull som kunne dateres tilbake til omkring år 1.500 f. Kr. Denne inneholdt beskrivelser av over 850 eldgamle egyptiske legeplanter. Historien sier at aromaterapien kom til den vestlige verden på korstogenes tid (1100-1200-tallet).

Engelskmannen Dr. Nicolas Culpepper, som var svært urtekyndig, nedtegnet egenskapene til mange urter og utgav på 1600-tallet en bok om emnet.

I 1920 årene begynte den franske kjemiker Renè Maurice Gattefosse å forske i eteriske oljer og fra ham kommer begrepet aromaterapi. Den franske legen Dr. Jean Valnet fremmet forskningen ved bruk av eteriske oljer i sin praksis. Han utgav boken Aromatheraphie (1964). Denne blir av mange betraktet som aromaterapiens bibel.

Margurite Maury (1895-1968), østerisk biokjemiker, utarbeidet i 1950-årene en kombinasjon av bruken av eteriske oljer og massasje. Hun utviklet derved aromaterapien til en holistisk terapi. Dette danner bakgrunnen for den aromaterapi som vi bruker i dag.


Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Aromaterapi brukes til en rekke plager og sykdommer, både fysiske og psykiske. Aromaterapi kan ha innvirkning på et sykdomsforløp, samtidig som det kan støtte og styrker hele mennesket.

Aromaterapi er brukt ved stressrelaterte sykdommer, hormonelle problemer, kvinneproblemer som PMS, problemer i forbindelse med overgangsalder, reumatiske plager, hudproblemer, smerter i muskler, luftveisproblemer, angstproblemer, søvnproblemer, hodepine, fordøyelsesbesvær, under og etter graviditet og ved depresjoner. Der er også aromaterapeuter som mener, at de eteriske oljene i aromaterapi kan ha en antibakteriel virkning og fremme sårheling. Aromaterapi brukes også i forebyggende helsearbeid.


Beskrivelse av behandling
En konsultasjon starter gjerne med et intervju, hvor behandleren kartlegger helsetilstanden og spør hvorfor du har kommet. Behandleren trenger å finne ut hvilke oljer som skal brukes og hvilke som skal unngås. Oljene tas lett opp av huden og lukteorganet og påvirker således hele organismen.

Under behandlingen ligger man på en behandlingsbenk, avkledd eller i undertøyet med et håndkle eller teppe over seg, som dekker det området på kroppen som ikke masseres. Den klassiske massasjen består av bindevevsmassasje, lymfedrenasje og akupressur. Mange opplever behandlingen som behagelig og avslappende.

Under kyndig veiledning kan eteriske oljer tas oralt, men dette er ikke lovlig i Norge.


Hvor mange behandlinger
For et spesielt helseproblem trenger man flere behandlinger, avhengig av hvor lenge man har hatt problemet og kroppens helbredende evner.

Som en avstressende og avslappende behandling kan man ta aromaterapi, når man føler for det. En aromaterapimassasje tar omkring 1-1,5 time.


Bivirkninger av Aromaterapi
Du kan få allergiske reaksjoner, hvis du får ufortynnet eterisk olje direkte på huden. Noen oljer kan ved høye konsentrasjoner gi hodedpine og kvalme. Enkelte eteriske oljer kan øke hudens lysfølsomhed.


Forsiktighetsregler
Rene eteriske oljer kan skade huden hvis de påføres direkte. Oljene skal blandes med baseoljer som f.eks. mandelolje, druekjerneolje, hvetekimolje, olivenolje og jojobaolje.

Unngå å få etersike oljer i øyne og i munn. Vær forsiktig med å bruke eteriske oljer i badevann til barn, fordi oljen lett kan komme i øyne og munn.

Vær forsiktig med eteriske ojer hvis du skal ut i solen eller bruke solarium.

Vær forsiktig hvis du har allergi, eksem, høyt blodtrykk, er nyoperert eller har epilepsi. I slike tilfeller bør man kun behandles av kvalifisert utøver.


Lov og rettigheter
Lov om alternativ behandling er gjeldend:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

Offentlig helsepersonell som utøver akupunktur, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det terapeutforeninger/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende pasientbehandling og etikk.
Aromaterapeut er ikke en beskyttet tittel i Norge.


Forskning
Det er gjort en rekke studier på aromaterapi, både utenlands og i Norge. Noen eksempler:

1) En Cochrane-oversikt for forskning på Aromaterapi fra 2004 viser at kreftpasienter opplever at massasje og aromaterapi gir symptomlindring og bedre livskvalitet.

Studier av angstreduksjon fra Cochrane Library viste at to av tre forsøk hadde målt livskvalitet og rapporterte tydelig bedring, i det tredje fant man ingen effekt. I tre studier fant man reduksjon i smerteopplevelsen etter intervensjon. I to forsøk opplevde pasientene som fikk massasje, mindre kvalme enn dem som ikke fikk behandling.
Metodekvaliteten var vekslende, men dataene tyder på at massasje, med eller uten aroma, kan gi positive virkninger på kort sikt for en pasientgruppe der mer velvære og mindre angst, kvalme og smerte virkelig betyr noe.

2) En studie gjort ved bedriften Eurest av Rogalandforskning, Instututt for forskningsmetode, mai 2000. – ”Forsøk med aromaterapi ved Eurest. Evaluering av aromaterapi som tiltak for bedret helse, arbeidsevne og velvære” , viser at aromaterapi kan ha en positiv effekt i forhold til muskelsmerter. I tillegg gir aromaterapi en moderat bedring av arbeidsevne og opplevelse av velvære.

3) Det er også gjort forskning som tilsynelatene har til hensikt å motbevise at Aromaterapi har affekt, som f.eks. en studie gjort ved Ohio State University, ledet av Psykologi- og psykiatriprofessoren Janice Kiecolt-Glaser. Studien konkluderer med at vann virker bedre enn eteriske oljer etter å ha festet små bomullskuler dynket i ulike oljer og destillert vann foran neseborene til 56 friske mannlige og kvinnelige forsøkspersoner med normal luktesans. Forsøkspersonene ble deretter utsatt for alt fra psykologiske tester til smerte- og stresstester, og forskerne målte blodtrykk og hjerterytme underveis.
Publiseres i tidsskriftet Psychoneuroendocrinology, april 2008.

En rekke vitenskapelige undersøkelser viser at massasje lindrer smerte, reduserer stressnivået, beroliger nervesystemet, bedrer immunforsvaret, reduserer stivhet og styrker muskulatur, sener og ledd.


Utdanning
Flere skoler i Norge tilbyr akupunkt utdanning i aromaterapi. Utdanningen foregår som et deltidsstudium over 1-3 år. Mange Naturmedisinske Aromaterapeuter har dessuten videregående utdannelse for eksempel innen psykoaromaterapi, aromaterapi for barn, aromaterapi for gravide, aromaterapi og kreft, videregående medisinsk aromaterapi, aromaterapi og kinesiologi m.m.
Utdanning - skoler som tilbyr utdanning i aromaterapi

I Frankrike er over 1200 leger utdannet i faget, og i England tilbys aromaterapi ved en rekke kjente sykehus og institusjoner.


Finn behandler - behandler.no
Behandleroversikten behandler.no et nettsted som brukes for å finne fram til behandler og veileder Her står alle behandlere oppført med egen informasjonside om bakgrunn, medlemskap i forening og annen aktuell informasjon.

Man behøver ikke henvisning fra lege for å bestille time hos behandler.
Referanser:
NOU 1998:21.

1) Cochrane samarbeidet - forskere som har gjennomgått en rekke forskningsrapporter.
Aromatherapy and massage for symptom relief in patients with cancer (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, issue 2, 2004. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd

2) Rogalandforskning. Forsøk med aromaterapi ved bedriften Eurest. Evaluering av aromaterapi som tiltak for bedret helse, arbeidsevne og velvære. Instututt for forskningsmetode, mai 2000.


Til oversikten

post@alternativopplysningen.no copyright ALTERNATIVopplysningen