logo

Bowen teknikken - Bowtech

Tekst: Redaksjonen - alternativ.no

Beskrivelse av metoden
Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Beskrivelse av behandling
Hvor mange behandlinger
Lov og rettigheter
Forskning
Utdanning
Finn behandlerBeskrivelse av metoden
Bowen er en massasjelignende behandling, hvor bowenterapeuter utfører skånsomme, rullende grep over fascia (bindevev), muskler, sener og leddbånd omkring på klientens kropp. Disse grepene skal frigjøre stagnert energi og resultere i at kroppen blir avslappet for å kunne foreta nødvendige justringer og balanseringer i muskel- og skjelettsystemet. Når spenningene slipper taket ett sted påvirker dette hele kroppens balanse. Bowen teknikken hjelper kroppen med å gjenopprette og optimalisere mobilitet, stabilitet og struktuell balanse, uten manipulasjon.
Blod- og lymfesirkulasjon stimuleres og forskning har vist økt aktivitet i sentralnervesystemet. Man sier at BowenTeknikken ”re-starter” kroppen.

Bowen ble utviklet av Tomas A. Bowen (1916-1982) fra Australia på 1950-tallet. Han hadde ingen terapeututdanning, men erfarte at metoden virket. Han vidererformidlet teknikken og osteopaten Oswald Rentsch bidro til å utforme Bowen Teknikken som behandlingsmetode. Etter Tom Bowens død i 1982 startet Oswald og hans kone Elaine å undervise i teknikken.

Bowen teknikken tar utgangspunkt i kroppens evne til å helbrede seg selv og kan gi kroppen den informasjon den trenger for raskt å finne tilbake til optimal helsetilstand. Metoden brukes for å behandle en rekke plager og sykdommer men også som forebyggende og i forbindelse med rehabilitering.

Bowen Teknikken er utbredt i en rekke land, som Australia, New Zealand, USA, Canada, Storbritania, Sør-Afrika, Italia, Frankrike, Danmark, Norge og andre land.


Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes

BowenTeknikken skal hjelpe kroppen med å finne tilbake til optimal helse, og kan ha god effekt ved følgende plager og problemer:

Arm-, albue- og håndledd
Bekkenlåsning
Barnløshet
Graviditetsubehag
Hodepine
Hofteproblemer
Idrettesskader
Kjevespenninger
Kne – og ankelproblemer


Luftveisproblemer
Mage- og tarmproblemer
Menstruasjonsproblemer
Muskel- og skjelettplager
Nakke- og skulderproblemer
Ryggsmerter
Sengevæting
Stress- og spenningsproblemer
Søvnproblemer
Urinveisplager m.m.


Beskrivelse av behandling
Behandlingen utføres som regel ved at pasienten ligger på en benk. Skånsom massasje ved bruk av tommel og pekefinger utføres på hud eller gjennom tynne klær. Før første behandling vil behandleren stille spørsmål omkring helsetilstanden, for å følge med på om det skjer forandringer og om det er noen hensyn som må taes. Behandleren stiller ingen diagnose.

Den forsiktige berøringen kan stimulere energiflyt og blodsirkulasjon, forbedre bevegeligheten i ledd, igangsett avgiftning og bringe balanse i organer og vev. Teknikken kan sette igang en balansering som henvender seg til hele kroppen og ikke bare aktuelle symptomer. Mange opplever en dyp avslapning i forbindelse med behandling. Noen opplever en forbigående forverring etter behandling i fordi en avgiftning kan bli satt igang i kroppen.

En behandling varer vanligvis ca. 45 min - 1 time.


Hvor mange behandlinger
Man kan oppleve forbedring av tilstand allerede etter en behandling. I mange tilfeller kan langvarige smerter bli frigjort etter 2-3 behandlinger, og noen tilfeller krever flere behandlinger.

Noen behandlere mener at behandlingen jobber i kroppen i 10 dager etter behandlingen og at en neste behandling bør finne sted 7 – 10 dager etter forrige behandling.


Lov og rettigheter

Lov om alternativ behandling er gjeldend:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

Offentlig helsepersonell som utøver Bowen teknikken, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det terapeutforeninger/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende pasientbehandling og etikk.


Forskning
Det er gjort flere studer på Bowen Teknikken:

Smerte
En studie gjort ved Universitetet i North Carolina i 1998 ved Amy Norman, viser at bowen Teknikken kan ha god effekt på smerter i forbindelse med nakkesmerter, ryggsmerter, stress og spenninger, fibromyalgi.

Angst og spenninger
En studie gjort ved Swinburn University i Melbourne, Australia ved Dr. Whitaker, viste at bowen Teknikken kan bidra til å redusere angst, spenniner, sinne og nedstemthet.

Andre studer gjort av Dr. Whitaker viser at Bowen Teknikken kan ha en positiv virkning på pasienter med diagnosen Fibriomyalgi. Han har også påvist at blodets kjemi endres etter en behandling.

En undersøkelse gjort ved Metropolitan University i Manchester på pasienter med diagnosen frossen skulder, viste en bedring for 77 av 100 pasienter ved behandling med bowen Teknikken.

Fleksibilitet i muskler
I en britisk undersøkelse publisert i Journal of Bodywork & Movement Therapies 2011, målte man fleksibilitet i muskler over tid på «The hamstring muscles», dvs muskelgrupper på baksiden av lår. Les mer


Utdanning
Utdanning i Bowenteknikken består av grunnkurs, utdanning over 5 –7 moduler over 7-12 mnd. Det tilbys også videregående utdannelse. Det er idag ingen krav om forkunnskap for å ta utdannelsen.
Utdanning - Bowen

Mange utøvere av Bowen Teknikken har også utdannelse som osteopat, kiropraktor, sportsterapeut eller fysioterapeut.


Finn behandler
Behandleroversikten behandler.no et nettsted som brukes for å finne fram til behandler og veileder. Her står alle behandlere oppført med egen informasjonside om bakgrunn, medlemskap i forening og annen aktuell informasjon.


Referanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2019 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.