logo

Hestemassasje

Tekst: Redaksjonen - alternativ.no

Hestemassasje er en anerkjent terapiform som behandler hestens muskelspenninger. Behandlingen utføres ved at massøren ved hjelp av fingre, albue og knoker tøyer og trykker på hestens hud og muskelvev. Massasjen får i gang blodsirkulasjonen og løser opp spenninger hos hesten. Hestemassasje brukes først og fremst som en forebyggende behandling, men kan også benyttes ved konkrete smerter og muskelproblemer. Hestemassasje brukes vanligvis som et supplement til veterinærmedisinsk behandling, men fungerer også godt i en rehabiliteringsfase som etterbehandling hos en skadet hest.

Hestemassasje kan også bestå av stretching og stresspunkt behandling, som begge er unike behandlingsformer. Stretching er en effektiv behandling som tøyer og forlenger hestens muskler, sener og leddkapsler. Musklene tøyes maksimalt i noen sekunder, og hvor mye man skal stretche avhenger av hestens mykhet. Styrken i stretchingen vil derfor alltid variere fra hest til hest. Det er absolutt nødvendig å varme opp en hest før en slik behandling, dette for å unngå skader. På samme måte som vi mennesker har godt av å tøye ut etter trening, så er også stretching fint for hesten etter en hard treningsøkt. Stretching gir hesten bedre balanse, og øker smidigheten og koordinasjonsevnen.

Stresspunktmassasje er en form for idrettsmassasje og går ut på at hestens triggerpunkter stimuleres. Man finner triggerpunktene der viktige muskler har sitt utspring/feste, og enkelte steder sammenfaller disse punktene med akupunkturpunktene. Stresspunktmassasje ble utviklet på 70-tallet i USA av Jack Meagher, som etter 250 000 undersøkelser av hester kom frem til massasjens gode effekt. Stresspunktmassasjen kan brukes som et supplement, men også som en egen behandling.

Virkningsfull behandling
Merker du at hesten din har muskelspenninger eller kramper, tørre hover, dårlig sirkulasjon (tørrhet), støle/stive ledd, langvarige hevelser, er rastløs, nervøs, mye trøtt og har generelle atferdsproblemer, gir uttrykk for tvil eller viser svakhet under ridningen, så kan gjentatte behandlinger med hestemassasje være virkningsfullt.

Massasjen har mange positive effekter, og noen av dem er bl.a. økt blodsirkulasjon, bedre elastisitet i ledd, sener og muskler, økt lymfesirkulasjon (økt utskillelse av avfallsstoffer), glattere og blankere pels. Hestemassasje forhindrer også væskeansamling, stimulerer hormonsystemet og utløser oxytosin (antistresshormon), stabiliserer nervesystemet og styrker immunforsvaret.

Hesten skal ikke masseres ved feber eller infeksjoner, ved akutte betennelser/brist eller ved unormale hevelser. Ved dyp massasje anbefales det en venteperiode på 5-7 dager etter eventuelle skader og lignende for å unngå blødninger i hestens muskler. Vis forsiktighet hvis hesten går på smertestillende eller har fått kortisoninjeksjoner.

På samme måte som hos oss mennesker kan også hesten bli belastet med smerter i form av muskelspenninger og blokkeringer, og dette problemet kan hestemassasjen være med på å løse. Det anbefales derfor at alle hester får jevnlig massasje, og spesielt de som konkurrerer og har et høyt trenings- og aktivitetsnivå.


Referanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2017 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.