logo

Hestemassasje

Tekst: Redaksjonen - alternativ.no

Beskrivelse av metoden
Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Beskrivelse av behandling
Hvor mange behandlinger
Lov og rettigheter
Forsiktighetsregler
Utdanning
Finn kvalifisert behandler


Beskrivelse av metoden
Hestemassasje er en behandlingsform som behandler hestens muskelspenninger. Behandlingen utføres ved at massøren ved hjelp av fingre, albue og knoker tøyer og trykker på hestens hud og muskelvev. Massasjen får i gang blodsirkulasjonen og løser opp spenninger hos hesten.

Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Hestemassasje brukes først og fremst som en forebyggende behandling, men kan også benyttes ved konkrete smerter og muskelproblemer. Hestemassasje brukes vanligvis som et supplement til veterinærmedisinsk behandling, men fungerer også godt i en rehabiliteringsfase som etterbehandling hos en skadet hest.

Massasje for hest brukes ved muskelspenninger eller kramper, tørre hover, dårlig sirkulasjon (tørrhet), støle/stive ledd, langvarige hevelser, er rastløshet, nervøsitet, trøtthet. Ved generelle atferdsproblemer eller når hesten gir uttrykk for tvil eller viser svakhet under ridningen, kan gjentatte behandlinger med hestemassasje være virkningsfullt.

Massasjen kan gi økt blodsirkulasjon, bedre elastisitet i ledd, sener og muskler, økt lymfesirkulasjon (økt utskillelse av avfallsstoffer), glattere og blankere pels. Hestemassasje forhindrer også væskeansamling, stimulerer hormonsystemet og utløser oxytosin (antistresshormon), stabiliserer nervesystemet og styrker immunforsvaret.

På samme måte som hos oss mennesker kan også hesten bli belastet med smerter i form av muskelspenninger og blokkeringer, og dette problemet kan hestemassasjen være med på å løse.

 

Beskrivelse av behandling
Hestemassasje kan også bestå av stretching og stresspunkt behandling, som begge er unike behandlingsformer. Stretching er en behandling som tøyer og forlenger hestens muskler, sener og leddkapsler. Musklene tøyes maksimalt i noen sekunder, og hvor mye man skal stretche avhenger av hestens mykhet. Styrken i stretchingen vil derfor alltid variere fra hest til hest. Det er nødvendig å varme opp en hest før en slik behandling, dette for å unngå skader. På samme måte som vi mennesker har godt av å tøye ut etter trening, så er også stretching fint for hesten etter en hard treningsøkt. Stretching gir hesten bedre balanse, og øker smidigheten og koordinasjonsevnen.

Stresspunktmassasje er en form for idrettsmassasje og går ut på at hestens triggerpunkter stimuleres. Man finner triggerpunktene der viktige muskler har sitt utspring/feste, og enkelte steder sammenfaller disse punktene med akupunkturpunktene.

Stresspunktmassasje ble utviklet på 70-tallet i USA av Jack Meagher, som etter 250 000 undersøkelser av hester kom frem til massasjens god effekt. Stresspunktmassasjen kan brukes som et supplement, men også som en egen behandling.

Hvor mange behandlinger
Behandling kan gis som enkeltbehandling eller over tid.

Lov og rettigheter
- Lov om alternativ behandling er gjeldende
Lov om alternativ behandling ved sykdom

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det behandlerorganisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende pasientbehandling og etikk.

Forsiktighetsregler
Hesten skal ikke masseres ved feber eller infeksjoner, ved akutte betennelser/brist eller ved unormale hevelser. Ved dyp massasje anbefales det en venteperiode på 5-7 dager etter eventuelle skader og lignende for å unngå blødninger i hestens muskler.
Vis forsiktighet hvis hesten går på smertestillende eller har fått kortisoninjeksjoner.
Ta alltid kontakt med veterinær ved vedvarende plager og problemer.


Utdanning

Oversikt med skoler som tilbyr utdanning i hestemassasje

Se oversikt Utdanning/Skoler A-Å

Finn kvalifisert behandler
Behandleroversikten behandler.no et brukes for å finne fram til kvalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn, medlemskap i forening og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.noReferanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2019 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.