logo

Idrettsmassasje

Tekst: Redaksjonen - alternativ.no

Beskrivelse av metoden
Historikk
Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Beskrivelse av behandling
Hvor mange behandlinger
Forsiktighetsregler
Lov og rettigheter
Forskning
Utdanning
Finn kvalifisert behandler

 

Beskrivelse av metoden
Idrettsmassasje er en spesifikk, stimulerende, presis og dyp behandling, som har som formål å øke idrettutøverens prestasjon, samt bearbeide skader og belastninger. En idrettsmassør skal kunne forebygge, akuttbehandle og rehabilitere idrettsskader, og dette gjøres på mange ulike måter.

Sammenliknet med klassisk massasje, er idrettsmassasje tøffere og mer skreddersydd idrettutøverens behov og forutsetninger. Idrettsmassasje kombinerer vanlig massasje med dypvevsmassasje og PNF-stretching.

Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Ved trening forkortes musklene i kroppen, derfor er det spesielt viktig med uttøyning (stretching) etter endt treningsøkt. Massasjen hjelper til med å tilbakestille muskelen og forhindrer at skader oppstår på grunn av støle og usmidige muskelpartier. Smidige og myke muskler muliggjør en mer intensiv trening.

Med idrettsmassasje kan man lokalisere eventuelle skader, muskelsvakheter, stølhet og muskelknuter. Både langsgående og tverrgående massasjegrep brukes, og kompletteres ofte med dyp friksjonsmassasje og trykketeknikk ved behov. Behandlingen og undersøkelsen begrenses ikke bare til muskler, men inkluderer også sener og muskelhinner.

Regelmessig behandling med idrettsmassasje skal øke musklenes yteevne og gi en avslappende effekt på stive og spente muskler.

.

Beskrivelse av behandling
Teknikken man bruker i idrettsmassasje avhenger av hvilken idrett som utøves, og tar da spesielt hensyn til hvilke muskler og ledd som er spesielt involvert. Idrettsgrener med ekstreme krav til muskelaktivitet, som for eksempel sykling og skøyter, ansetter ofte faste massører til sine utøvere.

Før en konkurranse brukes idrettsmassasje til å øke sirkulasjonen i kroppen og til å ”tenne” nervesystemet. Under treningen og etter konkurransen har massøren fokus på avspenning for å øke restitusjonen, og for å korte ned behovet for hvile før musklene belastes på nytt. En aktiv idrettsutøver trenger tilstrekkelig med hvile, men har man ikke nok tid til disposisjon er det er viktig at man kompenserer for dette med mer oppvarming, stretching og massasje

Ved skader på muskulatur oppstår det såkalte arrvev, noe man aldri blir kvitt. Arrvev har størst betydning for at en muskel skal klare å opprettholde sin naturlige bevegelse etter en skade. Ved dyreforsøk har man observert at forebyggende massasjebehandlinger kan minimere disse arrdannelsene.

Hvor mange behandlinger
Ifølge utøvere, bør mosjonister som trener jevnlig bør få massasje to ganger i måneden for å forebygge skader. De som trener på elitenivå bør behandles et par ganger i uken, spesielt etter en anstrengende treningsøkt.

 

Forsiktighetsregler
Kontakt lege ved vedvarende endrede plager.

 

Lov og rettigheter

- Lov om alternativ behandling er gjeldend:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det behandlerorganisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende pasientbehandling og etikk.

 

Utdanning

Oversikt Utdanning/Skoler A-Å

Finn kvalifisert behandler
Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til behandler og veileder Her står alle behandlere oppført med egen informasjonside om bakgrunn, medlemskap i forening og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no


Referanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2019 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.