logo

Klassisk massasje

Tekst: Redaksjonen - alternativ.no

Beskrivelse av metoden
Beskrivelse av behandling
Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Hvor mange behandlinger
Forsiktighetsregler
Lov og rettigheter
Utdanning
Finn kvalifisert behandler

Beskrivelse av metoden
Klassisk massasje, også kalt svensk massasje er den mest kjente massasjeformen i Vesten. Metoden ble utviklet på 1800-tallet av svenske Per Henrik Ling (1776-1839), gymnastikkpedagog og dikter.

I klassisk massasje er hendene det viktigste verktøyet og behandler benytter seg av ulike kna- strekk- press- og banketeknikker.

Beskrivelse av behandling
Massasjen foregår i en rolig atmosfære på en massasjebenk eller på gulvet, og vanligvis har klienten et lett håndkle/laken rundt seg. I den første delen av behandlingen ligger klienten på magen med ansiktet hvilende i et hull på massasjebenken, og når halve tiden har gått er det vanlig at resten av behandlingen foregår mens pasienten ligger på ryggen.

Teknikkene deles inn i fem hovedgrupper; petrissage (knaing), tapotement (tromming), vibrasjon (risting og vibrering), friksjon (gnikking) og efflerage (lange, glidende strøk). Behandler bruker massasjeoljer for å gjøre massasjen smidig og behagelig, og strøkene utføres alltid i retning hjertet.

Klassisk massasje kan appliseres på hele kroppen eller bare på deler av kroppen, eksempelvis kun på nakke, skuldre og rygg, på føttene eller kun i ansiktet.
Teknikkene setter i gang en rekke prosesser i kroppen.


Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Massasjen kan ha mange positive effekter, bl.a.

- Økt blodsirkulasjon
- Bedre elastisitet i ledd, sener og muskler
- Økt lymfesirkulasjon
- Økt utskillelse av avfallsstoffer

- Massasje stimulerer også hormonsystemet og utløser oxytosin (antistresshormon), som stabiliserer nervesystemet og styrker immunforsvaret.

-Massasje av magen mot forstoppelse, tromming på ryggen for å løse opp slim i lungene og massasje rundt et brukket ben søker å fjerne avfallsstoffer og øke tilførsel av oksygen, slik at tilhelingen fremskyndes.

Klassisk massasje kan redusere smerter, stress og spenninger og ha innvirkning på både kropp og sinn. Mange ser på den avslappende følelsen massasje gir som en behandling i seg selv.

Massasjen kan brukes som forebyggende behandling så vel som akutt behandling. Klassisk massasje blir også brukt som et supplement til annen behandling, og både kiropraktorer og osteopater benytter seg av metoden.

Hvor mange behandlinger
Massasjen kan inngå i et opplegg, som avtales med behandler. Andre foretrekker sporadiske enkeltbehandlinger. Behandlingsforløp avtales med behandler.

Behandlingstiden varierer ut ifra hvilke ønsker og behov klienten har, men vanligvis er det 45-60 min pr. gang.

Forsiktighetsregler
Kontakt lege ved vedvarende endrede plager.

 

Lov og rettigheter

- Lov om alternativ behandling er gjeldend:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det behandlerorganisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende pasientbehandling og etikk.

 

Utdanning
Utdanning i klassisk massasej foregår som kortere kurs eller som omfattende utdanneler over to år.
Utdanning i Klassisk massasje

Oversikt Utdanning/Skoler A-Å

Finn kvalifisert behandler
Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til behandler og veileder Her står alle behandlere oppført med egen informasjonside om bakgrunn, medlemskap i forening og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.noReferanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2019 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.