logo

Lymfedrenasje

Tekst: Redaksjonen - alternativ.no

Beskrivelse av metoden
Historikk
Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Beskrivelse av behandling
Hvor mange behandlinger
Forsiktighetsregler
Lov og rettigheter
Utdanning
Finn kvalifisert behandler


Beskrivelse av metoden
Lymfedrenasje aktiverer lymfesystemet og er en massasje av lymfegangene. Lymfedrenasje setter blant annet i gang flere renselsesprosesser i kroppen. Metdoen kalles også lymfedrenering.

Lymfesystemet i kroppen ivaretar mange viktige funksjoner og er en vesentlig del av immunforsvaret. Lymfesystemet regulerer blant annet væskebalansen og frakter de hvite blodlegemene (lymfosyttene) rundt om i kroppen. De hvite blodlegemene er avgjørende for immunforsvaret ettersom de bekjemper virus og bakterier som har kommet seg forbi det ytre immunforsvaret, nemlig slimhinnene og huden.

Lymfesystemet er også en viktig faktor når kroppen skal utskille avfallsstoffer, for når kroppen er ”forurenset” kan sirkulasjonen fungere dårlig. Det kan vise seg som smerter i muskulaturen, hovne ankler, kalde føtter og hender, spenninger i hode/nakke, leggkramper, samt en generell stivhet i kroppen.

Lymfesystemet består av lymfeårer, lymfevev og lymfevæske, som alle har livsviktige oppgaver å utføre:
Lymfevæsken er en blank væske som sirkulerer rundt i kroppen og som bl.a. gjør at sår på kroppen gror. Lymfeårene har som oppgave å lede væsken gjennom lymfeknuter og lymfevev. Lymfevevet består av lymfeknuter, brisselen (thymus), milten, og mandlene. Miltens hovedoppgave er å rense blodet, mens brisselen produserer de hvite blodlegemene (lymfosytter). Mandlene setter en stopper for eventuelle virus og bakterier som kommer inn i munnen vår. Den største delen av lymfeknutene våre finnes på halsen, men det er også lymfeknuter i armhulene, albueregionen, lysken, lungene, knehasene og tarmene. Lymfeknutene hovner opp ved infeksjoner eller ved svikt i immunforsvaret.

Historikk
Prinsippet ved å bruke massasje for å forflytte lymfe eller kroppsvæske er omtalt og etablert i behandling av den belgisk-østeriske legen og kirurgen Alexander von Winiwarter (1848–1917) allerede på slutten av 1800 tallet.

Dette ble videreutviket til lymfedrenasje som vi kjenner den idag, av de danske fysioterapeutene Estrid og Emil Vodder i 1930-årene. De er kjent som pionerer av Lymfologi. Ekteparet Vodder praktiserte massasjeteknikken i Paris og København og satte grepene inn i det systemet som fremdeles praktiseres i dag.

Beskrivelse av behandling
Behandlingen går ut på at behandler bruker lette pulserende trykk med hendene for å stimulere lymfesystemet. Den milde massasjeformen fører lymfevæsken fra vevet til lymfeknutene, som renser lymfevæsken før den går ut i de store lymfeårene og videre tilbake til blodet.

Noen behandlere bruker vakum, kopping i behandlingen, for å gjøre lymferenasjen mer effektiv. Før koppene plasseres på kroppen (langs lymfebanene), smøres det aktuelle området inn med olje, slik at det blir enklere å dra vakumglasset rundt. Vakumet stimulerer lymfesystemet og skaper et undertrykk som blant annet bidrar til økt blodsirkulasjon.

Utskillelsen av avfallsstoffer økes og oppsamlede giftstoffer finner veien ut etter hyppige toalettbesøk. Resultatet er ofte mer overskudd og energi. Vakuumbehandlingen ”masserer” dypt og er en skikkelig grunnbehandling av kroppen.

De fleste kan få lymfedrenasje, og før behandlingen fyller man gjerne ut et helseskjema som gir behandler muligheten til å vurdere om man har noen hindringer eller alvorlige sykdomstilstander som gjør at du ikke kan gjennomføre behandlingen.

Eventuelle reaksjoner etter en behandling kan være trøtthet, økt tarmfunksjon, tørste, dypere søvn og økt vannlating. For å øke effekten av lymfedrenasjenanfefales det gjerne at klienten drikker mye vann etterpå. Behandlingen er smertefri.

Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Kjemikalier fra mat vi har spist eller fra kosmetikk vi har brukt lagres i kroppen vår i årevis. Giftstoffene forsvinner inn i lymfesystemet og hoper seg opp, og kan deretter skape en rekke ubalanser i kroppen. Hvis man trener aktivt blir man kvitt en del av giftstoffene gjennom svette og urin, men har man en stillesittende og lite aktiv hverdag kan man ofte trenge hjelp til å få i gang sirkulasjonen med lymfedrenasje.

Lymfedrenasje virker forebyggende, men har også vist seg effektiv ved behandling av blant annet:
- Depresjoner
- Fibromyalgi (fibrositt)
- Høyt blodtrykk
- Hovne/urolige ben,
- Fordøyelsesproblemer
- Nakkesleng (whiplash)
- Reumatiske lidelser
- Ryggproblemer
- Migrene/hodepine
- Uren hud
- Ødemer (væskeansamlinger)
- Cellulitter
- Overvekt
- Smerter i nakke og skuldre
- Overvekt
- Dårlig blodsirkulasjon

Lymfedrenasjesies sies også å være bra for ved nedsatt immunforsvar og plager med gjentatte infeksjoner.

 

Hvor mange behandlinger
Behandlingsforløp avtales med behandler.
Lymfedrenasje tar ca. 1 time, og en oppfølging med 5-6 behandlinger anbefales ofte

 

Forsiktighetsregler
Behandler vurderre om man har noen hindringer eller alvorlige sykdomstilstander som gjør at man ikke kan gjennomføre behandlingen.

Kontakt alltid lege ved vedvarende endrede plager.

Lov og rettigheter

- Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det behandlerorganisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende pasientbehandling og etikk.

Utdanning
Utdanning kan inngå i helseutdanning, massasjeutdanning eller det settes opp som egne kurs. Enkelte fysioterapeuter har viderutdanning i lymfedrenasje tilpasset sin yrkesgruppe.

Utdanning i Lymfedrenasje

Oversikt Utdanning/Skoler A-Å

Finn kvalifisert behandler
Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.noReferanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2019 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.