logo

Shiatsu

Tekst: Redaksjonen - alternativ.no

Beskrivelse av metoden
Historikk
Beskrivelse av behandling
Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Hvor mange behandlinger
Bivirkninger
Forsiktighetsregler
Forskning
Lov og rettigheter
Utdanning
Finn kvalifisert behandler

 

Beskrivelse av metoden
Shiatsu er en japansk massasjeform. Shiatsu betyr tommel- og fingerpress. Røttene til metoden kalles for ”Te-ate”, som betyr ”med hendene”. Når vi føler smerte legger vi automatisk hendene våre på det vonde området for å lette smertene, og denne det er denne naturlige reaksjonen som ”Te-ate” henspeiler på.

Det japanske uttrykket ”Shindan soku Chiryo”, betyr ”kombinert diagnose og terapi” og utgjør grunnstrukturen i shiatsu. Hendene er det viktigste verktøyet i shiatsu, og kyndige behandlere kan oppdage uregelmessigheter i klientens hud, muskler og kroppstemperatur bare ved hjelp av hendene. Enkelte behandlere har også utviklet en følsomhet som kan lokalisere andre kroppslige ubalanser hos klienten, samt fastlå de indre organers tilstand. Denne helt spesielle evnen krever mange års erfaring, og er det optimale målet for de fleste utøvere.

 

Historikk
I 1912 var Tokujiro Namikoshi Sensei bare syv år gammel da han kurerte sin mor ”Masa” for reumatisme med bare hendene - tomler, fingre og håndflater. Ettersom de verken hadde tilgang på medisiner eller leger ønsket lille Tokujiro å lette på morens smerter. Han oppdaget at moren følte seg bedre da han presset med tomlene på kroppen hennes istedenfor å stryke på henne. Han begrenset pressingen der hun hadde mest vondt, i ryggen, spesielt korsryggen. Moren ble etter hvert frisk, og opprettholdt en god helse frem til hun døde 88 år gammel.

Tokujiros erfaringer med moren sin dannet grunnlaget for hans videre arbeid med shiatsu, og anatomisk studie, for å forklaring hvorfor metoden virket. I 1925 åpnet den første shiatsu-klinikken i Hokkaido i Japan, og i årene som fulgte ble det stadig åpnet nye klinikker.

Den første shiatsu-skolen åpnet i Tokyo i 1940 og fikk navnet ” The Japan Shiatsu College”. I 1953 dro Tokujiro til USA til Dr. Palmer ved ”Palmer Chiropractic School” i Iowa for å fortelle om sin spesielle metode. Tokujiros besøk ble den første introduksjonen av shiatsu i Vesten. To år etterpå, i 1955, ble massasjen offentlig godkjent som en alternativ behandlingsmetode i Japan.

Shiatsu som metode ble videreutviklet av Tokujiros sønn, Toru Namikoshi Sensei. Han studerte i 7 år ved Palmer Chiropractic School, og jobbet blant annet mye med å finne likheter mellom shiatsu og kiropraktikk. Da han returnerte til Japan etter sine fullførte studieår jobbet han videre med shiatsu og bidro til utviklingen av metoden basert på moderne anatomi og fysiologi.

 

Beskrivelse av behandling
Klienten ligger påkledd eller drapert, først på ryggen, så på magen. Utøveren bruker fingre, hender, armer, albuer og føtter til å trykke på bestemte punkter såkalte shiatsu-punkter, på hele kroppen. Formålet er å balansere flyten av chi i kroppen.
Punktene blir stimulert enten mykt og sakte eller hardt og fort, avhengig av pasientens tilstand og behov.

Hvor mange behandlinger
For noen er det tilstrekkelig med en behandling. Andre har behov for behandling over tid. Behandlingsforløp avtales med behandler.

 

Anvendelse - hvilke problemer kan hjelpes
Massasjen skal forebygge sykdommer og bidra til at kroppen finner veien til sin naturlige helbredelse.
Ved stimulering av shiatsu-punkter kan man behandle ulike smerter og lidelser, herunder forstyrrelser i det muskulære systemet, nervesystemet, sirkulasjonssystemet og fordøyelsessystemet.

Shiatsu massasje har blitt benyttet ved:
- Søvnløshet
- Slag
- Muskelsmerter,
- Fordøyelsesbesvær
- Forstoppelse (også kronisk)
- Sirkulasjonsproblemer
- Myositt (muskelbetennelser)
- Forstuelser
- Muskelspenninger
- Magekatarr (gastritt)
- Tarmkatarr
- Kongestion (økt blodtilførsel)
- Anemi (blodmangel),
- Lammelser (paralyser)
- Blærekatarr
- Trøtthet
- Kreft
- Akutt forgiftning
- Akutte betennelser
- Blødninger
- Blindtarmbetennelse
- Bukhinnebetennelse
- Traumer,
- Benbrudd,
- Sårskader,
- Tuberkulose,
- Magesår

Bivirkninger
Det er ikke kjente bivirkninger av metoden.

Forsiktighetsregler
Ved visse situasjoner bør man forsikre seg om at massasje er tilrådelig, og være særdels nøye med å oppsøke kvalifisert behandler, for eksempel ved:
- Graviditet (det finnes massasje tilpasset gravide).
- Kreft
- Blodsykdommer og blodpropp
- Kroniske hudproblemer eller skader på huden
- Hjerteproblemer
- Bindevevssykdommer
- Skadde nerver eller nedsatt funksjonsdyktighet/ bevegelighet

Ta alltid kontakt med lege ved vedvarende plager.

 

Forskning
Erfaring tilsier at behandlingen kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekten.

Send oss gjerne en mail hvis du har informasjon om forskning på behandlingsmetoden.

 

Lov og rettigheter

- Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Utdanning
Det holdes kurs overhele verden i shiatsu, ofte organsiert av elever som har bestått eksamen ved Japan Shiatsu College. Teknikkene som læres ved disse kursene calles for ”derivative shiatsu” (grener av shiatsu). Det er for å skille teknikkene fra den originale metoden som man må gå flere år på skole for å lære. De ulike grenene av shiatsu kalles bl.a. for Tsubo Shiatsu, Meridian Shiatsu, Zen (Ioh kai) Shiatsu, Tao Shiatsu, Oha Shiatsu og Macrobiotic Shiatsu.

I Japan kreves det at man har gått på skole (bestått eksamen) og lært teknikken for at man skal kunne praktisere shiatsu. Det inkluderer grunnleggende medisinsk kunnskap om bl.a. anatomi, fysiologi, patologi, samt praktisk erfaring (2000 timer). Studentere i Japan som ønsker å bli en shiatsu-terapeut eller en massasje-terapeut må lære om de kinesiske meridianene for å bestå eksamen. Har man kun gjennomført et kortvarig kurs om shiatsu kan man ikke kalle seg for en profesjonell shiatsu-terapeut.

I Norge blir det arrangert egne kurs, eller teknikken kan inngå en en omfattnde massasjeterapi utdannelse.

Se oversikt Utdanning/Skoler A-Å

Finn kvalifisert behandler
Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til behandler og veileder.
Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no

--------------------------------------------

Relatert:
- Anma massasje, Energimassasje, Tradisjonell japansk massasje
- Massasje

Referanse:
NOU 1998:21
Div. littereratur
Referanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2019 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.